ЗА ЛЯТОТО И СИНИТЕ КОТКИ – Габриела Цанева

ЗА СИНИТЕ КОТКИ, ЛЯТОТО И ДУШАТА – рецензия на Габриела Цанева

И днес ще пиша за две стихосбирки, които получих с автограф от автора наскоро. И двете – излезли от печат през 2021 г. със знака на авторското издателство „Милена Френкева“.

За „Лятото е синя котка със златни точки“, изд. Милена Френкева, София, 2021 г.

Една толкова необичайна, лятно пъстра стихосбирка като самото си заглавие и картина на корицата! Едно послание за лято, слънце и цветно пиршество, за пътешествие в света на мечтата и спомена, в света на красотата и поезията!

Милена Френкева /позната на много читатели и като Милена Филипова/ е поетеса с ярък талант, който винаги ме е привличал като читател. Нейните стихотворения са като самородни кристали, родени в пещта на творческата ѝ индивидуалност – цялостни и неповторими, в които нищо не може да се промени, без да рухне постройката от сетивна образност и литературно послание. Тя е слънчева личност и нейните послания са светлина, красота и добро.

Такава е тя в предишната си поетична книга, „Пролетно огледало“ /представена от Иван Селановски в бр. 4/2019 на списанието/, такава е и в своята „лятна“ стихосбирка, събрала разпилените мигове и състояния на лятото в стихове, разделени условно в няколко раздела. Казвам „условно“, защото стихосбирката, както всяка включена в нея творба е единна и цялостна, родена от дъха на авторовото вдъхновение.

Не може да не забележите, че всяко стихотворение започва с изречението „Лятото е….“

Какво е лятото? Колко определения можете да дадете за лято?! Аз не съм опитвала. А ти, читателю?

Определенията на Милена Френкева са много, и всяко от тях е един запомнящ се, неповторим образ, който ще носим в себе си дълго, и ако паметта ни позволява, често ще виждаме своите летни мигове – настоящи, мечтани или смоненни с нейните метафори, често те ще оживяват в нас с нейните сравнения.

И не питайте – може ли лятото да бъде „синя котка със златни точки“… Ако имате въображение – лятото може да бъде всяко ваше слънчево настроение.

За „Време за душата“, изд. „Милена Френкева“, София, 2021 г.

През същата година, 2021, Милена Френкева издава още една стихосбирка – „Време за душата“.
И тук тя остава вярна на своя поетичен талант, на умението да пише стойностна литература, способна да вълнува и да дарява усещане за чистота, красота и душевно равновесие. За мен пътят към постигането на тези състояния е различен.

Макар темите и митологемите, изграждащи православното християнство да са ми добре познати, то чувствата, свързани с религиозната система за мен остават загадка, обвита в тайнствеността на ритуала.

И въпреки това мое неразбиране на стремежа към възвисяване, именно ползвайки утъпкания път на традиционното православно християнство, не мога да остана безразлична към изградените от поетесата образи, към онези състояния, които извайва с думите и багрите на своя изящен стих.

И – може би, дори само беглият прочит на тази поезия би дал ключ към разбулването на тайните на състоянията на християнската духовност, поради което си заслужава да бъде направен. Но дори да не намерите този ключ, то ще намерите красота и успокоение.

Щастлива съм, че получих тези поетични книги с автограф от автора. И от сърце пожелавам – лек път към читателя!

Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *