ЗА „МИНАЛОТО В МЕН“ на Габриела Цанева

„МИНАЛОТО В МЕН“ – 30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО… – редакционна статия

Излезе от печат третото юбилейно издание на документалната повест „Миналото в мен“, дебютната книга на Габриела Цанева. Написана за четири месеца, /юни-ноември 1990 г./, творбата разказва за живота и дейността на Цветана Попкоева, вдъхновител и ръководи-тел на горянското движение в Русенския регион и Лудогорието. И днес, 30 години по-късно, повестта остава един от малкото източници за съпротивата срещу налагането на тоталитарния комунистически режим в България.

Портретът на корицата е нарисуван от художника Костадин Събев по последната снимка на Цветана Попкоева, направена при ареста й през февруари 1952 г., два месеца преди изпълнението на смъртната й присъда на 26 април с. г. Снимката става достояние на обществеността през 2002 г., когато е изложена като експонат на изложба, организирана по повод 50 години от горянското движение в България.

Книгата е рецензирана от проф. д-р Иван Сарандев и приета за печат през 1991 г. от издателство „Цанко Церковски“, но е свалена от програмния календар след промяна на ръководството. Откъси от повестта са публикувани през ноември 1991 г. в десет последователни броя на националния ежедневник в. „Народно земеделско знаме“. Първото издание е осъществено едва през 1994 г. от изд. „Сеяч“, В. Търново. Присъства в интернет от 2002 г. във виртуална библиотека „Словото“, а през 2010 г. е осъществено второ, електронно издание от издателство LrterNet.

През април и септември 2019 г. изд. gabriell-e-lit, по повод 90 години от рождението на Цветана Попкоева, прави трето, юбилейно, допълнено издание в два елекронни формата, които са достъпни за свободно четене и сваляне от сайта на издателството.

Настоящото печатно издание съдържа снимков материал като приложение и заключителни думи на автора, които не са публикувани в електронните формати на книгата.

© „Картини с думи и багри“редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *