ЗА МЛФ „ДЪХЪТ НА ЕВРОПА“ – Павлина Петкова

МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ „ДЪХЪТ НА ЕВРОПА“ – репортаж на Павлина Петкова

За поредна година от 3 до 9 октомври Дом Канети в Русе бе домакин на 15-ия международен литературен фестивал в България. Той се организира от Международно дружество „Елиас Канети“ и се провежда под надслов „Дъхът на Европа“.

В рамките на фестивала ежегодно се прави своеобразен преглед на най-съвременната литература в различните страни и се проследяват връзките между авторите в областта на прозата, поезията, визуалните изкуства, музиката, документалната литература и кино. Акцентът през 2022 г. беше върху български автори, творящи на български език в страната и чужбина .

Тази година в инициативата взеха участие осемнайсет автори от осем страни – България, Република Северна Македония, Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Германия и Австрия. В изданието бяха включени четения, пърформанси, изложби, инсталации, концерти и литературни срещи. Фестивалът е финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе, както и със съдействието и сътрудничеството на Гьоте-институт София, Полския институт в София, Чешкия център в София, Унгарския институт в София и др.

В тазгодишното издание бяха представени художникът Веселин Праматаров, македонският писател Сашо Насев, от Унгария – Дьорд Драгоман, австриеца Лукас Цепек, Том Шулц, Тилман Еберхард. Българските писатели, живеещи в чужбина Райна Броейр, Роберт Леви, преводачката Адриана Петкова Пападопулос, Силвия Томова, Петър Чухов с етнокомпозиции на група „Гологан“, Роман Кисьов, Александра Ивойлова, Петър Денчев, Явор Цанев, Ивайла Александрова и др.

На 8 октомври в рамките на литературния фестивал бе представена Александра Ивойлова от София. Тя е музикант, художник и писател.

Синкретична личност, преплитаща в работата си музика, изобразително изкуство, литература. Завършила е пиано в НМА „Панчо Владигеров“. Специализирала в Париж, изучавала и камерно пеене. Артистичните ѝ прояви се реализират в самостоятелни художествени и фотографски изложби, рецитали, съвместни участия, а вариациите на преплитането на изкуствата са различни. Участва в пленери на галерия „Савчеви“ в гр. Оряхово, в изложбите и пленерите на евреите-художници в България, в изложбите на Българския хайку съюз. Автор и съавтор е на повече от десет книги. Съставител на международни хайку антологии.

Членува в Български ПЕН център, Международно дружество „Елиас Канети“, Съюз на българските журналисти, World Haiku Association (Япония), Europoesie – UNICEF и др. Член е на редколегията на списание „Хайку свят“. Творческият й актив включва литературно-музикални рецитали – авторска поезия и музикални изпълнения.

Сред малко абстрактната обстановка на Дом Канети, Ал. Ивойлова въведе посетителите в изкуството на Древна Япония – хайга, представено в авторската ѝ изложбата под надслов „ОТБЛЯСЪЦИ“.

Александра Ивойлова - изложба хайга - Международен литературен фестивал "Дъхът на Европа" - 2022
Александра Ивойлова – изложба хайга – Международен литературен фестивал „Дъхът на Европа“ – 2022

Изпълни поетичен рецитал – нови произведения, както и стихове от книгата си „Път над света“ (изд. „Огледало“, 2020). Книга – галерия от словесни портрети на съвременни „светила на човечеството“ – поети, художници, музиканти (графични изображения – Калин Николов). Гласът ѝ омайваше публиката – с поезия и музикални изпълнения от нейния компактдиск „Барокови арии и песни” .

Какво е хайга? В най-общ план – изображение с вплетено в него хайку тристишие (от яп. хай – игрив, га – рисунка).

утро
и вятърът ме ухажва –
с букет от аромати

Александра Ивойлова -   хайга 2
Александра Ивойлова – хайга 2

Уникално двойноасоциативно изкуство: асоциации, веднъж породени от словото, веднъж от зримия образ – и в крайна сметка от преплитането на двете, които се допълват, загатвайки се взаимно, без да се препокриват.

заслепена
от утринно слънце
виждам райските градини

Александра Ивойлова - хайга - 3
Александра Ивойлова – хайга – 3

грехопадение:
Ева
в ада на града

Александра Ивойлова - хайга - 4
Александра Ивойлова – хайга – 4

Александра Ивойлова разкри пред публиката и тайната на неизчерпаемите си извори на вдъхновение, които запечатва върху белия лист под една или друга форма.

краят на август
тишината –
в крилете на пеперуда

Александра Ивойлова - хайга - 5
Александра Ивойлова – хайга – 5

въпроси, въпроси…
отговорът –
в края на пътя

Александра Ивойлова - хайга 6
Александра Ивойлова – хайга – 6

Сподели мисли за красотата на мига, уловен от обектива в ракурси, чрез които придобива нов, понякога неочакван смисъл.

отиде си рибарят
потъна в морето
и сянката му

Александра Ивойлова - хайга - 7
Александра Ивойлова – хайга – 7

Спомена и изложбата „Хайку – следи върху глината“ (съвместно със скулптора Тодор Димитров, София, 2020), в която за първи път се създава триизмерна хайга – пластики с вградени в тях хайку тристишия.

С есенния полъх отлетяха дните, в които си дадоха среща съвременното изкуство и почитателите на културата в Русе.

Павлина Петкова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *