ЗА „МРАК И СВЕТЛИНА“ – анонс

СЛЕД  МРАКА – СВЕТЛИНА – анонс за книгата на Сидония Пожарлиева „Мрак и светлина“

Времето на пандемията от Ковид-19 погълна над цяла година в създаването на двутомника „Мрак и светлина – Поезия и Проза“ (ИК „Фараго”, 2020, под печат). Двете триезични антологии съдържат публикувани произведения и най-вече нови, които покриват петдесет години творчески период на поетесата, критичка, преводачка и журналистка Сидония Пожарлиева. Период, изпълнен с трудни и радостни събития – със сълзи и душевен бунт, но и с много слънчеви дни и възторг – всичко, което побира един човешки  живот.

Чувствата, вълненията, идеите, мъдростта на твореца са въплътени в различни литературни форми – от хайку и афоризми, до чиста лирика, също хайбуни и рецензии на авторски книги и такива на колеги  у нас и в чужбина, в превод от/на френски и португалски език.

Тежкото събитие, което преживяват народите от целия свят завладява съзнанието и душевността на авторката с отрицателните и положителните си страни, е отразено в една хайку поема, 1-ва част, публикувана и отбелязана в чужбина, както и 2-ра част – в  българското издание „Картини с думи и багри”, бр. 3/2020.

Тя не изневери на себе си, както във всичките си седемнадесет публикувани авторски книги досега, да направи посвещения (според трите си основни тематични творчески направления – на Българите и света, Природата и планетата Земя, Космоса).

Тук поместваме малък откъс от тях и от увода на двете книги, написан от известната в хайку средите френска писателка, критичка и журналистка Мари-Ноел Опитал, както и няколко стихотворения от раздел „Приятелствав том 1 на новата книга.

„Посвещавам тази книга на най-възвишените понятия – Любовта и Светлината.                          

Любовта е царицата на всички добродетели. Тя е най-мощната енергия в Универсума, в Необята.

Светлината е най-благодатната среда за Любовтa. …”

„Прекланям се пред саможертвата на лекарите и всички медицински кадри, които, осветени от своя Дълг, от Любовта си към страдащите, се борят с всички сили срещу новия коварен враг на Човечеството – вирусът Ковид-19!”

Сидония Пожарлиева

УВОД КЪМ „МРАК И СВЕТЛИНА“ – ОТКЪСИ

МАРИ-НОЕЛ ОПИТАЛ

Мрачната страна, която авторката припомня, това е страданието на хората и животните, нищетата, войната…

Нейните стихотворения скърбят за загубата на любимото същество, изразяват болката от отсъствието в силно вълнуващи класически строфи…

Писателката споделя с нас най-вече възмущението си от устойчивата бедност в нашия свят…

Възхищаваме се на чувствителността й, на огромното й състрадание към малката птичка, която едва се изплъзва от прегазването с кола, треперейки от страх и стрес; към хората, лишени от граждански права, изолирани, раними…

Социалното пристрастие, емпатията са ярко подчертани у Сидония Пожарлиева.

 Ако съумява да наблюдава старателно „една тревичка – стрък безличен“, то авторката успява също да придаде космически размер на своите стихотво-рения… 

Ние сме покорени от потресаващата простота, от прелестната лекота на стиховете …

Към края на втората книга статиите на български и френски критици оценяват многобройните поетични авторски и преводни произведения на Сидония Пожарлиева. Трябва да се отбележи, че нейното творчество е внушително и то е признато от равните на нея писатели от различни страни, благодарение на дългата й литературна кариера с между-народно значение…

Но най-голямата актуалност, тази на пандемията, която се разрази през 2020 година, изпъква благодарение на хайку стиховете. Ние сме приканени да живеем в мир и да опазим нашата планета, за да навлезем в едно по-спокойно бъдеще. Дано призивите на авторката да бъдат чути! В очакване на по-щастливи дни, да почерпим от Сидония силата и устойчивостта в поезията!

материалът е подготвен със съдействието на Сидония Пожарлиева и издателство „Фараго“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *