ЗА „НАРОДЕ!!!!“ – редакционно съобщение

ЗА „НАРОДЕ!!!!“ НА ТОДОР БИЛЧЕВ – редакционно съобщение

Отново поетична книга на Тодор Билчев, със знаковото заглавие „Народе!!!!“, което не е избрано самоцелно и случайно. Стихосбирката е посветена на 185-та годишнина от рождението на Васил Левски. Голяма част от стихотворенията са вдъхновени от Апостола, не само от неговия живот, дело и идеология, но и от следите, които оставя в своето и в следващите поколения. Често авторът разговаря с персонажа, на когото е посветил книгата си, като тези разговори-размисли излизат от рамките на поезията, за да приемат по-подходящата есеистична форма.

Ако трябва да поставяме етикети, лесно може да се каже, че и тази творба на Тодор Билчев  има белезите на епоса, тъй като голяма част от стихотворенията са одически, стилът и внушаваните чувства са приповдигнати, патриотични, чувства на горест и гордост, които идват в период, в който често се оказва извърнал глава от националното, обръгнал на патриотарски брътвежи, лишени от елементарна човечност, съчувствие и доброта. Композиционно, стихосбирката е разделена на три части, посветени на пътя към свободата – национална, но и личностна, и озаглавени „Левски“, „Българин“ и „България“. Защото Левски е върхът, до който всеки българин иска да се докосне, с когото всеки от нас се съизмерва; българинът, без когото няма да има смисъл България, нито нейният най-свят син, нито свободата…

На добър час на книгата и нейния автор!

редакционно съобщение

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *