ЗА „НЕРОДЕНА МОМА“ НА ГЕРГАНА ХРИСТОВА

ЗА „НЕРОДЕНА МОМА“ И ГЕРГАНА ХРИСТОВА

ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Щастливи сме да представим втората книга на Гергана Христова – сборникът с разкази „Неродена мома“.

В нея са включени разказите „Наследство“ и „Шепа земя“, вече публикувани в онлайн и в печатното издание на списанието. Останалите разкази са на същата тематика и със същия стил на писане. Книгата носи името на един от разказите поместен в нея, който публикуваме в настоящия брой.

Картината на корицата е дело на талантливата художничка Снежана Петрова от град Мездра, която рисува енергийни картини с пръсти. Казва се „Зачатие“ и е нарисувана специално за книгата.

Неродена мома - сборник с разкази на Гергана Христова
Неродена мома – сборник с разкази на Гергана Христова

Гергана Христова е родена през 1980 г. във Враца. По образование е социален педагог /бакалавър/ и магистър психолог, завършила е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“  – Велико Търново. Работила е като социален педагог в ДМСГД-Враца и като социален работник в ЦОП-Враца. В момента е психолог към същия център за обществена подкрепа. Има и квалификация за Монтесори педагог за работа с деца от 0 до 6 години, завършена към Асоциация Монтесори „Ръка за ръка“.

Член е на Конфедерацията на българските писатели-клон Враца и на Дамски литературен клуб „Фортуна“ – Русе. Първата ѝ издадена книга е сборникът с разкази „Близо до сърцето“ /2019 г./

Публикувала е в сайт „Откровения“ и във Фейсбук, както и в сборници, алманаси и списания: Алманах „Под лъчите на слънцето – том 6“, Алманах „Под лъчите на слънцето – том7, Сборник с разкази „Разкажи ми своята история“, Сборник с разкази „Тайните от прашния гардероб“, Списание „Нова социална поезия“, списание „Картини с багри и думи“.

Участието ѝ в литературни конкурси не остава незабелязано: Грамота за участие в Национален конкурс за къс разказ „Мостове“, Второ издание, гр. Русе, 21.05.2019 г. за разказа „Най- доброто дете“; ІІ място в конкурс на тема: „Духовният свят на съвременната българка“, гр. Враца, 22.05.2019 г. за разказа „Договор за пет години“; ІІ място в Първи фолклорен фестивал „Йосиф Петров“, с. Чирен, 10.08.2019 г., категория есе на тема „Свободата“; Грамота за участие във Втори Национален конкурс „Земя на пеещите колелета“, гр. Генерал Тошево, 11. 2019 г. и специална награда от Издателство „Захарий Стоянов“ за разказа „Шепа земя“, Награда на Фондация „Русе-Град на свободния дух“ за разказа „Кутия с писма“, участващ в Национален конкурс за къс разказ „Мостове“, Трето издание, 05.09.2020 г.

Върху новата си книга авторката работи съвместно с екипа на ИК Конфедерация на българските писатели – Бургас. Рецензент на сборника е Станислав Марашки, редактор – Валентина Панова, а коректор е Снежана Костадинова.

СТАНИСЛАВ МАРАШКИ ЗА „ВЕЗДЕСЪЩИЯ РАЗКАЗВАЧ“

Ето какво споделя рецензентът в предговора към изданието:

„Сборникът с разкази „Неродена мома“ на Гергана Христова изследва със средствата на художествената проза психолгията на малкия човек, на тези обикновени хора, за които все още има ценности като доброта и съчувствие, вярност и приятелска взаимопомощ.

Авторката  представя техните съдби с емоционален, но неесеистичен език, служейки си с детайла и погледа на вездесъщия Разказвач, който вижда всичко както отвън, така и отвътре.

Речевата характеристика на героите допълва удачно характеристиката чрез дела и постъпки, а образът и мотивът за неродената мома, макар и заимстван от приказния фоклор, е своеобразен символ на култа към красотата, който обобщава  идейната атмосфера на цялата книга.“

© Станислав Марашки – председател на Конфедерация на българските писатели

© Списание „Картини с думи и багри“ – редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *