ЗА „ОТВЪТРЕ НАВЪН“ – Бела Бенова

ЗА ДЕБЮТНАТА СТИХОСБИРКА НА СНЕЖАНА СТАМОВА „ОТВЪТРЕ НАВЪН“ – предговор на Бела Бенова

Стиховете на Снежана Стамова са изящни в своята образност и пищни с богатството от думи, някои за жалост – отпаднали от ежедневието ни. В стихосбирката ѝ „Отвътре навън”, е въвлечена цялата гама от сетива на звуци, цветове аромати, вкусове, текстури, светлини, предусещания…

Всички те напомнят на знаци – по един непознат но интригуващ път, които водят читателя на пътешествие през времена, метафори и алегории. От загадъчни съновидения до препратки към вечни литературни образи и автори, пътят води през бурната морска шир до небесни тела и съзвездия, а после се впуска в битките на личното търсене с неподправена  искреност. Ритъмът в поезията на Снежана напомня влак преминаващ през сезони, врати и светове, ту забързан в търсене на смисъла, ту заглъхващ в далечината на спомените.

С отгръщането на всяка страница, книгата следва това неотменно движение към неизвестността на пътя, с низ от срещи и сбогувания, поражения и полети, самоти и споделяния. „Отвътре навън” е вълнуващ, поетичен дебют, който кара читателя да очаква с нетърпение и с всичките си сетива – нови стихове от Снежана Стамова.

Бела Бенова – автор, фотограф и велопътешественик

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *