ЗА ПЛАТФОРМАТА gabriell-e-lit – д-р Габриела Цанева

ЗА ПЛАТФОРМАТА gabriell-e-lit – редакционна статия на д-р Габриела Цанева

ИСТОРИЯТА

В средата на октомври 2018 г. реших да създам издателство за електронна литература, а името му естествено се получи като съчетание от моят никнейм gabrielle и основното му предназначение – издаване на електронна литература. Но още преди официалното му регистриране, сайтът gabriell-e-lit.com започна своя живот… и се превърна в нещо повече от сайт на едно издателство; започна да се превръща в онова, което е днес – Арт платформа gabriell-e-lit, в която намериха място електронна библиотека и електронна галерия, връзки към други проекти, в които участвам, като в. „Литературно земеделско знаме“, към библиотеки, книжарници, общности, блогове и сайтове в интернет и, може би най-важното, списание „Картини с думи и багри“…

На 06.12.2018 г. регистрирах в Националната агенция за ISBN издателство gabriell-e-lit, с търговската марка gabriell-e-lit, защитена в Патентно ведомство със Свидетелство за регистрация на марка Рег. № 105633.

Тогава се роди идеята за създаване на периодично издание, в което да съчетая интересите си към литературата и изобразителното изкуство.

РАЗВИТИЕТО

На 22.12.2018 г. бе публикувана първата статия в новото списание.

На 22.01.2019 г. бе публикувана първата електронна книга в сайта на издателството – „На попрището жизнено в средата“ с автор Надежда Александрова-Цанева.

На 30.01.2019 г. „Картини с думи и багри“ – списание за литература и визуални изкуства получи своите ISSN номера като печатно (2603 5103 ) и като онлайн (2603 5154) издание.

ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit

За две години издателство gabriell-e-lit издаде като електронни и/или печатни книги 28 заглавия на десет автора (Валентина Григорова, Габриела Цанева, Кирил Назъров-съставител, Маруся Николова, Надежда Александрова-Цанева, Рени Васева, Росен Марков, Тодор Билчев, Христина Въчева, Христо Ангелов), от които 20 първи издания,  4 алманаха и осем броя на списанието.

Само през 2020 г. издадохме следните печатни книги: „Живота в стих събрах“, „Стъпки по пламъци“, „Миналото в мен“, трето издание и „Оскъдни дни“ с автор Габриела Цанева, „На попрището жизнено в средата“ с автор Надежда Александрова-Цанева, „Сътворения“ и „Денонощия“ с автор Рени Васева, „Отвъд болката и красотата“, „Календар за вечността“, „Светата троица човек“ и „Водопой за кръвопийци“ с автор Тодор Билчев, „Светлина от миналото“ с автор Христина Въчева и „След девети, след десети“ с автор Христо Ангелов. До края на годината ще представим на читателите сборникът с разкази и стихове „Черно-бели истории за моите шарени хора“ на Валентина Григорова, романа „Дневникът на госпожица Радка“ на Маруся Николова и документалната книга „Поп Дошо“, второ издание, на Тодор Билчев.

„КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ“ – списание за литература и визуални изкуства

До настоящия момент, 06.12.2020 г., в списанието са публикувани 370 статии от 83 автора. Издадени са осем броя на онлайн изданието, в което са включени всички публикувани творби, както и осем печатни книжки. Деветият брой /брой 4/2020/ ще бъде завършен на 31.12.2020 г. и отпечатан в началото на м. януари 2021 г.

е-КНИЖАРНИЦА gabriell-e-lit

Това ни накара да разширим Арт платформа gabriell-e-lit, като създадем електронна книжарница за нашите печатни издания, като в нея представяме и печатни книги на автори от списание „Картини с думи и багри“, които не са издадени от нашето издателство.

е-ГАЛЕРИЯ gabriell-e-lit

В е-галерия gabriell-e-lit представихме творчеството на 15 автора (Валентина Григорова, д-р Васил Харизанов, Венелина Петкова, Венцислав Иванов, Веселина Камбурова, Владимир Цоневски, Габриела Цанева, Георги Радулов, Джуна Харизанова, Иван Додов, Ина-Стана Ребиган, Марио Митев, Огнян Балканджиев, Светлин Трендафилов, Тодор Димитров) както и творбите от няколко общи изложби, сред които „Керамика за икебана“, „Вода, листа и вятър“, „16 международен конкурс за детско хайку с рисунка“, „Есенни прелюди“.

е-БИБЛИОТЕКА gabriell-e-lit

Щастливи сме, че все повече автори предоставят свои дигитализирани книги за свободен достъп в нашата електронна библиотека, сред които Живка Танчева, Йордан Василев, Надежда Радева, Петко Огойски, Рени Васева, Теодора Копчева, Тодор Цанев и др.

ПОСТИГНАТОТО

Това ми дава увереност в доброто развитие на издателството и Арт платформа gabriell-e-lit, която все повече се доближава до онова, което заявихме като намерение в началото – да стане сборна точка на хора, идеи, позиции, естетика, да бъде място за нови начинания в областта на литературата, публицистиката и визуалните изкуства.

Мога смело да кажа, че вече две години осъществяваме мисията на Арт платформа gabriell-e-lit, а именно – подкрепяме българския автор и по този начин – съвременната българска литература и визуални изкуства… и следваме целта си – да създаваме и популяризираме качествена литература и визуални изкуства, като даваме възможност на всеки автор достойно да публикува, издава и разпространява своето творчество! 

© д-р Габриела Цанева, главен редактор и издател

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

2 thoughts on “ЗА ПЛАТФОРМАТА gabriell-e-lit – д-р Габриела Цанева

  1. Драга д-р Цанева, поздравления за този успех!!!
    Имате толкова много добри причини за празнуване на този 2-годишен юбилей… Благодарим Ви за това, че неуморно поставяте Вашия мулти-талант и лично време в услуга на толкова много автори и читатели! Точността, присъща за техническите науки, и експертизата за боравене с електронни технологии се комбинира с усет за език и литература в много малко български издателства. Поклон пред това, което правите за и списанието, и Арт-платформата! Страната има нужда от повече хора като Вас….
    Пожелавам на платформата много нови читатели, а на Вас много здраве, творческа енергия и вдъхновени дни!
    Искрено Ваша Мая Д., от името на читателите Ви в Канада и Холандия

    1. Много съм щастлива, че списание „Картини с думи и багри“ се чете в Канада и Холандия! Благодаря за хубавите думи – те топлят и дават сили! Благодаря! С пожелание за здраве, много усмивки и приятни минути с нашите издания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *