ЗА „ПРЕД ПРАГА НА МЕЛПОМЕНА“ – Габриела Цанева

ПРАГЪТ НА МЕЛПОМЕНА – рецензия на Габриела Цанева

„Пред прага на Мелпомена“, с подзаглавие „Самодеен драматичен читалищен театър – гр. Бяла (1900 – 2015)“… Респект и тъга, като пред гроб. Павлина Петкова успява да внуши тези чувства у читателя с цялостното обемно изложение на най-новата си документална книга.

След кратко въведение, което бележи ос основните моменти в развитието на театралното изкуство у нас – от появата и първите му прояви през Възраждането до Освобождението, авторката ни представя и първите стъпки от развитието на сценичните изкуства в гр. Бяла. Основният акцент е върху историята на самодейния драматичен театър при дружество „Трудолюбие“, но не са отминати оперетният състав, самодейните оркестри, танцови и певчески състави и др. В книгата са използвани повече от сто източника от интернет и периодичния печат, монографии, лични архиви и спомени.

Изключително е богатството на снимковия материал, който включва както общи портретни фотографии, така и снимки от спектакли, афищи, плакати, вестници. Визуалните изображения говорят със своя особен език, който носи отпечатъка на епохата, но и емоцията на мига, запечатан в тях. Увлекателен разказ, изпълнен с цитати от пресата /от 1902 г. до 2020 г./, който се чете на един дъх и дава познание за една богата и оригинална 115-годишна традиция. След последната страница неволно се питаме – защо свършва? Какво се случва след 2015 година? Ще има ли продължение? Толкова бездуховно ли е нашето време, че може да задуши една потребност, съпътствала човечеството от зората на цивилизацията?

Павлина Петкова, "Пред прага на Мелпомена"
Павлина Петкова, „Пред прага на Мелпомена“

Книгата отново излиза със знака на пловдивското издателство Астарта, а художник на корицата е Илия Панов.

С любезното съгласие на авторката е достъпна за свободно четене в нашата електронна библиотека тук.

Разгледайте и други интересни заглавия в e-library.gabriell-e-lit.com.

Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *