ЗА „ПЪТ ПРЕЗ СВЕТОВЕ“…

ПЪТЯТ ПРЕЗ СВЕТОВЕ НА СТОЯНКА БОЯНОВА И МИНКО ТАНЕВ – редакционна статия

ЗА ИЗДАТЕЛСТВОТО И КНИГАТА

Издателство Cyberwit.net, Индия,  за поезия, проза и изкуства на автори от цял свят, публикува стихосбирка на български и английски „Път през светове/ Road through worlds”, 2021, на Стоянка Боянова и Минко Танев. Това е втора книга на българските поети, издадена след специална покана към тях и множество участия в предишни издания: Haiku A Concise Anthology, Anthology Horizon, Taj Mahal Review, The Poetic Achievement of Ban’ya Natsuishi и двуезичната „Върхове под звездите / Tops Under the Stars“.

ЗА ТАНДЕМА СТОЯНКА БОЯНОВА И МИНКО ТАНЕВ

Стоянка Боянова и Минко Танев са тандем в живота и в поезията. Двамата се срещат в литературните клубове на един от най-старите градове в света – Пловдив, България. Стоянка учи физика, Минко – българска филология. Чувстват взаимна симпатия, без да бъдат близки. Пътищата им се разделят. Отново се виждат след 25 години на събрание на Съюза на българските писатели в София. В момента на срещата Стоянка Боянова работи като главен експерт в Българския институт по метрология, София. Издала е 9 стихосбирки, роман и сборник с къси разкази. Редактирала е книги и речници. Минко Танев е преподавател по български език на чуждестранни студенти в Медицинския университет – Пловдив. Редактор във в. „Академия медика”. Редактирал  над 70 книги. Автор на 6 стихосбирки. Както е казано в електронния сайт Konect E-ZINE: „Срещнахме се по средата на нашата легенда, когато душата е уморена, но мъдра“. 

Пътищата им се сливат. Пишат, превеждат и участват активно в глобални литературни и хайку общества. Публикуват в антологии и издания: Япония, Филипини, Индия, Китай, Виетнам, Русия, Румъния, България, Северна Македония, Сърбия, Хърватска, Полша, Германия, Франция, Англия, САЩ, Аржентина, Нигерия,  ЮАР.

ЗА ТВОРЧЕСТВОТО И ПРИЗНАНИЕТО

Двамата са в европейския Топ 100 на най-креативните хайку автори,  антологията на най-добрите световни поети, 2019 г., Temirqazyq, Съюз на писателите на световните нации, включени са в „Songs of Peace” – World’s Biggest Poetry Anthology, 2020 – най-голямата съвременна световна антология,  ATUNIS GALAXY ANTHOLOGY– 2020, 2021 –  антология на съвременната световна поезия, „Първата, втората и третата антология на световното гогьоши“, в антологии „Световно хайку”. С награди от „Първия световен конкурс за поезия на вестници и телевизии”, 2020, Китай.

През 2019 г. издават съвместна двуезична книга „Върхове под звездите”/Tops Under the Stars,  Cyberwit.net, Индия.

Настоящият сборник „Път през светове” включва стихове от световни, планетарни и глобални антологии, както и спечелили награди в международни конкурси:  GLOBAL LITERARY SOCIETY,  LITERATURE LOVERS’ ASSOCIATION, POEMarium, POETRY  PLANET, KONECT E-ZINE, BRAINBUD, WORLD NATIONS WRITERS’ UNION, ROSAS Y ORQUÍDEAS POÉTICAS и др. предимно през 2019 и 2020 г. Всъщност това са две книги в една – „Озарени пространства” от Стоянка и „Форми и флуиди” от Минко, като започва и завършва със съвместно стихотворение. Разпространява се чрез Амазон.

За творчеството им Негово превъзходителство, посланика на мира и литературата, професор, д-р Джоузеф С. Спенс-старши САЩ (майстор на Epulaeryu) пише: „Уникалните им думи са насърчаващи, възвисяващи и стимулиращи сетивата и живота. Те, двамата, са най-възвишени хайку поети, които някога съм познавал от тази част на света в усилията им да издигнат човечеството в световен мащаб с думи на вдъхновение и милост. Тяхната мотивация, положителна нагласа и вътрешно оплодено творчество са извън нормалното разбиране на другите.” („Тадж Махал Ревю”, брой 19, декември 2019,  Cyberwit)

Вижте книгата тук:

https://www.cyberwit.net/publications/1689

редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *