ЗА „СПРИ ДА ТЕ ПРЕГЪРНА“ – Габриела Цанева

ЗА „СПРИ ДА ТЕ ПРЕГЪРНА“ – рецензия на Габриела Цанева

„Спри да те прегърна“ – една дълго чакана и дълго обмисляна от поета книга. И може би – дълго носена, дълго писана. Не като конкретни стихотворения, защото Тодор Билчев не е от творците, които трудно пишат и трудно намират думите и темите си, напротив. Богатството на теми и лексика са характерни за творчеството му. Тук става дума за друго – за дълбокото преживяно преосмисляне на темата за любовта в цялата ѝ дълбочина и многопластовост.

Но колко точно това е казано в обръщението към читателя – „Вселенска сила, гравитация и светлина, квинтесенцията на живота ни е тя.“

И авторът, задал своята теза с първите редове, изгражда постройката на повествованието на тази необичайна стихосбирка като истинско и пряко доказателство на твърденията си, определящи същността на любовта.

Не за първи път в творчеството си Тодор Билчев използва редкия похват да черпи поетическо вдъхновение от прозаични текстове, а понякога и от стихотворения. В случая, негови отправни пунктове стават оригинални писма на Айнщайн и Линкълн, чрез които Т. Билчев развива и нюансира разбирането за любовта като основна движеща сила на живота и най-важна съставка на щастието.

Освен първите три, уводни стихотворения, книгата съдържа още 47 поетични творби, някои от които публикувани в други негови книги.

50 късчета концентрирана емоция – достатъчна за да извървим пълния кръг на сътворението, заедно с автора и да установим простичките житейски истини, които всеки ден търсим и всеки ден губим по пътя си. Но колко щастливи ни правят те всеки път, когато ги досегнем!

Пиша често за поезията на Тодор Билчев в качеството си на издател на вече десета негова поетична книга. И няма да изненадам нито себе си, нито читателя с „открития“ и „откровения“, но и тук, както във всяка от предходните му стихосбирки намирам и с радост споделям неочаквани и красиви рими, метафори и образи, които като звезди разкъсват тъканта на поезията, за да начертаят пътеката към сърцевината за разбирането – както на авторовата личност, така и на неговите творчески лутания и постижения:

Когато нощем, стенеща от студ, луната
от звезден прах заприда лицето на деня

Една жена душата ми пресече.
И като бистър извор в мен потече.

Разплита мандаринени лъчи
на утрото косата, в ден прелял.

Цвете от дъгата как
да откъсна мога?

Такава жена ти не познаваш, никой не знае.
Тъкана е с прежда, от овче стадо остригана.
С мълчана вода е измита във тъмно усое.
И със бяло брашно от мъжка любов е омесена.

Но нека не изчерпваме книгата с цитати, а да оставим читателя да намери своята истина за безкрайната многолика любов!

На добър път!

д-р Габриела Цанева, редактор и издател

*

Публикувахме настоящата рецензия в онлайн изданието на списанието в средата на октомври, веднага след получаване на ръкописа на стихосбирката в редакцията на издателството, с ясното убеждение, че тя ще влезе в издателските ни планове.

Но днес, в средата на декември, вече с радост можем да съобщим, че книгата е литературен факт. Така тя става първата книга, която влиза в онлайн изданието едновременно в подкатегориите „очаквани заглавия“ и „нови книги“.

Можем да допълним само, че „Спри да те прегърна“ е двайсет и третата стихосбирка на Тодор Билчев и десетата, която излиза със знака на изд. gabriell-e-lit.

Цялостният дизайн на книгата и корицата е дело на Габриела Цанева, като за целта са използвани нейни авторски картини, нарисувани за случая по идея на Тодор Билчев.

Приятно четене!

редакционна бележка

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *