ЗА „ТРЕВИ ПОД СНЕГА“ – Надежда Александрова, Весела Люцканова, Георги Цанков

ЗА „ТРЕВИ ПОД СНЕГА“ – ревю на Надежда Александрова

Второто печатно издание на романа „Треви под снега“ вече е литературен факт.

Двайсет години след първата публикация, дело на изд. „Весела Люцканова“ /2000 г./, представихме на читателската аудитория пълната авторова версия на книгата в електронен формат.

Настоящото печатно издание е идентично с електронния вариант. Композиционно романът е изграден от две части – „Удушеното утре – книга първа“, съдържаща три раздела – „Разбита тишина“, „Пред белия лист“, „Срещу света, на светло“ и „Мъртвото днес – книга втора“, състояща се от три раздела – „Утре е мостът над бездната“, „Животът се пробужда“ и „Каква съм – още не зная“, като съдържа общо 60 глави. Всяко от заглавията е знаково за тематично-художественото съдържание и сюжетната структура, като обединяват авторовите търсения и послания. Една хибридна структура, в която историята на героите се преплита с автентични дневници, в които личността на автора се разтваря и потъва в образа на протагониста.

Ето няколко думи за „Треви под снега“, казани от рецензентите на първото издание:

„Роман за съзряването на личността. За жаждата към познания. За вселената, космоса, живота, смъртта, за съществувалите преди и съществуващите утре. За оголените сетива, които възприемат и болката, и радостта. За годините, които изминават във въпроси, за които все няма еднозначни отговори.

Търсенето, себепознанието, духовната чистота, философският привкус и искреността на изповедния тон са големите качества на романа „Треви под снега”.

Това е роман за едно ново поколение личности, които искат да мислят и усещат по нов начин, без да се щадят.

Да създават, въпреки трудностите.

Да вграждат себе си във всеки свой преживян ден.

Да се самоусъвършенстват и да усъвършенстват другите. Да оставят следа.

Романът на Габриела Цанева „Треви под снега“ е перла в съвременната ни литература.“

Весела Люцканова

„Разтърсваща изповедна творба, заредена с огромна лирическа сила. 

Габриела Цанева дебютира с документално изследване за горяните, после издаде чудесен том със стихове. С романа „Треви под снега” окончателно ни убеждава в своя талант.

Проследяваме съдбата на героинята Ели от ученическия чин до деня, в който се дипломира като инженер-химик, надникваме в съкровения й дневник. Но това не е автобиографично писание, нито обикновен етюд по „възпитание на чувствата”.

За мен книгата е успешен опит да се проследи нелеката съдба на едно поколение, което направи първите си крачки в атмосфера на потискаща духа тишина и идейно насилие, а в условията на лутащата се демокрация трескаво търсеше човешкото си лице и личностната си реализация.

Зад „бетонните клетки на домовете” се крият „изтънелите стени на душите”,

но когато те успеят да извисят глас, тъжната им и красива песен ни изпълва с възхищение.“

Георги Цанков

Материала подготви Надежда Александрова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *