ЗЛАТНА ЕСЕН – изложба

ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКО ХАЙКУ С РИСУНКА „ЗЛАТНА ЕСЕН“ – редакционна статия

Преди година, в брой 4/2020, анонсирахме провеждането на Първия национален конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Златна есен”, организиран от Фондация за талантливи деца по шах и хайку „Иванка и Георги Янкови“ – Асеновград, Български хайку съюз и Хайку клуб – Пловдив. В следващия брой на списанието имахме удоволствието да представим на читателите резултатите от конкурса, като публикувахме и отличените детски творби – рисунки и хайку стихове.

А тази есен, в рамките на 32-те Дни на японската култура в България, в Столична библиотека (пл. „Петко Р. Славейков“ 4) ще бъде представена изложба на участвалите и отличени в конкурса детски рисунки, която ще продължи от 9 до 13 октомври. Официалното откриване ще бъде на 9 октомври от 14:00 ч.

Събитието е организирано от Български хайку съюз и Сдружение за икебана „Сога”, с подкрепата на Посолството на Япония в България, Фондация за талантливи деца по шах и хайку „Иванка и Георги Янкови“ и Хайку клуб – Пловдив.

*

„В съчетание с рисунка или апликация, хайку предлага неограничени възможности за още по-оригинално визуално изразяване на децата под формата на японското изкуство хайга. А когато темата е „Златна есен”, съчетанието на поезия и визуален образ в една художествена творба е истинска наслада.“ – споделят организаторите на събитието.

Творбите са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Топлите цветове и нюанси на сезона струят от детските картини и дават онова усещане за пъстрота и пълнота, което често губим. Сигурни сме, че зрителите ще могат още по-плътно от нашите читатели да докоснат багрите на природата и да съпреживеят поетиката на есента, отразени чрез палитрата на детското въображение, светоусещане и поетичен талант при непосредственото си съприкосновение с оригиналните творби.

Изложбата ще бъде аранжирана с тематични композиции на Сдружение за икебана „Сога”, а посетителите ще имат възможност и да закупят брой 1/2021 на сп. „Картини с думи и багри“, в който са публикувани детските творби.

Редакционно съобщение

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *