ИДВА МАРТ – Дуня Паланджеану

„ИДВА МАРТ“ – рецензия на Дуня Паланджеану за новата книга със стихове за деца на Надежда Радева

Писателката Надежда Радева за пореден път доказва, че обича децата, като никога не пропуска възможността да се среща с тях, а поводът е новата ѝ стихосбирка, вдъхновена от дългоочаквания сезон – пролетта, презентиран още в заглавието на книгата: „Март идва.“

Стихосбирката е посветена на двамата внуци на авторката, които са и герои на някои от стихотворенията, а илюстрациите (игриви и очарователни) на страниците на изданието, са нарисувани от дъщеря ѝ Доброцвета.

„Март идва“, стихове за деца – автор Надежда Радева

Така пред малките читатели се открива прекрасен свят, преминаващ от сезон на сезон, с играчки, ярко слънце, което озарява целия свят, животни и птици, кораби в морето, магията на цирка, високата кула със стария часовник, който измерва миговете на времето в града, таралежът в градината, сладкият заек, пеещото пате, есента в планината, с обагрените листа, празничната Коледа…

В края на поетичното пътешествие е описан целият град, където всички живеят в хармония, с прекрасни улици, сгради, хора, паркове, песни и игри. Авторът кани младите читатели и любители на поезията на едно вълнуващо пътешествие през всички забележителни места на така обичания град. Рисунките, придружаващи стиховете, са атрактивни и допълват текстовете, които са подходящи да бъдат прочетени от децата и рецитирани на тържества и други празници в детския живот.

Поздравяваме автора Надежда Радева, която вече има опит в този жанр, помним книгите ѝ с приказки, издадени досега, които обогатяват българската детска литература. Каним родители, баби и дядовци, деца да четат тази книга с поезия и обществените и училищните библиотеки да я поставят на видимо място за четене от децата. Нека ѝ пожелаем здраве, вдъхновение, колкото се може повече читатели, не само децата от Русе, но и от цял свят да се докоснат до творбите ѝ, да радват детските души, големи и красиви!

Дуня Паланджеану, писател и публицист от Гюргево, Румъния

превод от румънски: Надежда Радева

Премиерата ще се състои на 27 февруари в РБ „Любен Каравелов“, Русе

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

1 thought on “ИДВА МАРТ – Дуня Паланджеану

  1. Запозната съм с творческите възможности на Надежда Радева и не се съмнявам в качествата и успеха на новата книжка. Надето е нашият Народен будител и всеотдаен приятел, чиста по детски душа и голямо любящо ❤️.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *