ИЗДИГАНЕТО – анонс

„ИЗДИГАНЕТО“ НА ВАЛЕНТИН БАКЪРДЖИЕВ – редакционна статия

El Aumento – The Expand в Галерия „Ракурси“

Изложбата на Валентин Бакърджиев „Издигането, представена в столичната Галерия „Ракурси“ от 19 септември до 7 октомври т.г. е провокирана от личните търсения на автора, свързани с изследването на творческото вдъхновение. Творбите са създадени, от стари живописни платна на художника, които той превръща в нови творби, посредством тяхното физическо нарязване. По този начин авторът създава от двуизмерното платно пъзел от триизмерни обекти на основата на пирамидата и така новите творби се издигат – преносно и буквално.


Мултиплицирани, тези пирамиди засилват усещането за издигане и дават нова вибрация на творбите.

В същото време в тях все още могат да се разпознаят части от старите платна – око, ръка, лице, но конструирани по нов начин и носещи ново значение, за едно различно наслагване на истории, преподредени, като хармонична мозайка и препращащи зрителя към нови пътешествия.


За изложбата художникът казва: „През 2016 започнах работа по този устойчив проект, идеята за него дойде от убеждението ми, че фигуративната живопис, която създавах, вече не отговарят на творческите ми търсения. Реших да спра да правя това, което публиката очакваше от мен, и да стана артистът, който исках да бъда. По този начин унищожих старите си картини и ги ползвах за да създам нова серия творби. Така преобразувах фигуративното си изкуство в абстрактно такова, в което всички елементи имат нов смисъл и значение.“

*

Валентин Бакърджиев е роден в Сливен. Завършва Художествена гимназия „Димитър Добрович“ в родния си град, а след това Националната художествена академия в София. След това живее и твори в  Доминиканската Република и Италия. От 15 години живее и работи в Амстердам. Създава устойчиви проекти, като използва естествени, рециклирани и преработени материали. Има самостоятелни изложби в Париж, Амстердам, Женева, Шанхай, Милано и Чикаго. Това е негова четвърта самостоятелна изява в България за последните две години.

Интересно е да споменем проекта „Индиго“, представен през м. април в Галерия „Мисията“ към Държавния културен институт при министъра на външните работи, както и изложбата „El Camino – The Road“, която ще бъде открита на 12-ти октомври т. г. в посолството на Мексико в Хага, с подкрепата на българското посолство.

редакционна статия

Източници: Галерия „Ракурси“, БТА

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *