ИЗЛОЖБА В МОМЧИЛГРАД – Христина Въчева

ЕДНА ВЪЛНУВАЩА ИЗЛОЖБА – репортаж на Христина Въчева

18 юни, 2021 година. Топъл пролетен  ден в град Момчилград. Предчувствие за лято.  За духовност, за изкуство, което извисява нас, хората, обагря аурата ни цветно, докосва душите ни.

За изложбата и идеята

Едно културно събитие – откриването на художествената изложба на 45 художници от Република Турция озари хоризонта на малкия подбалкански град, носещ името на защитника на Родопите и неговото население от 14 век – Момчил юнак.

Разположена в центъра на града, бялата сграда на Дома на културата събра любители и ценители на художественото изкуство. Посреща ни звучната българска песен „Една българска роза” по текст и музика на големия български композитор Димитър Вълчев. Изпълни я едно музикално дете. В ръката му червената роза бе връчена на куратора на изложбата и известна художничка,   момчилградчанката Айнур Махмудова-Каплан, която живее сега в град Измир, Турция.

Клуб за автентични танци към ОДК-Момчилград
Клуб за автентични танци към ОДК-Момчилград

Красиви девойки към ОДК в града изпълниха пространството с музика и повдигнаха настроението на публиката с изпълнението на автентичен родопски танц. Като чист планински извор, се лееше народната песен  в гласа на родопския певец Филип Синапов, поздрав за всички присъстващи.

*

С кратко встъпително слово секретарят на читалището и самобитен художник талант,  Камбер Камбер откри експозицията. Думата бе дадена на организатора Айнур Махмудова-Каплан. Тя приветства публиката със сърдечното „добре дошли” и предаде поздравите на творците от Турция, представили 90 живописни платна във фоайето на Дома.  Трогната от топлото и радушно посрещане на организаторите от българска страна и своите съграждани, художничката се върна към годините на детството и младостта и с нежност си спомни за този площад и хората, оставили следи в сърцето ѝ. В словото си тя подчерта, че „изкуството е етикета на една народност, етикета на един град, на една личност.” С горещи аплодисменти  бяха посрещнати думите ѝ на благодарност и признателност към първия ѝ учител, художника Камбер Камбер.

*

Идеята за осъществената съвместна културна изява тази вечер идва от нея. Предложението ѝ към секретаря на  читалището е направено в началото на годината и за шест месеца то узрява и се превръща в реалност: „Миналата  година, заради пандемията, не можахме да осъществим насрочената експозиция в родния ми град  и едва това лято тя се превърна в посланик  на духа между  две култури, между нашите две държави. Преди 6 години в същата зала в  момчилградския Дом на културата, организирахме изложба на художници от северен Кипър. Настоящата изложба  е втората творческа изява за Момчилград от този род.” – казва тя.

Художници, организатори и гости на изложбата пред експозицията
Художници, организатори и гости на изложбата пред експозицията

Последната съвместна изява на учителя Камбер и успялата художничка  Айнур, заслужила уважение и респект, бе в Балчик, преди броени дни, където двамата са поканени за участие в Международен пленер „Европейски хоризонти” 2021. Известна е  нейната близост със света на литературата. Доказват го двете ѝ поетични книги. И сега пленерът на морето завършва  с поредното ѝ вдъхновение – стихотворението „Художник”, което вече е включено в каталога на художниците от пленера.

С радост и възхищение Айнур споделя за проведените преди пандемията експозиции в Пампорово, в галериите на Смолян, Перник и в Пловдив,  последното  културното събитие е уважено от Генералния консул на Република Турция в града на тепетата Хюсейн Ергани.  

Талантливата художничка усмихнато добавя: „С Камбер години наред сме участвали в много изложби и пленери, арт фестивали в България, Турция и други страни. Щастлива съм, че заедно с него представяме нашето изкуство, чиито корени са български. Това бе едно сериозно  обучение, което  ни помогна да се развием като многостранни личности. Надявам се и за в бъдеще да продължаваме линията на съвместно сътрудничество в  изкуството.”

*

Свои платна представят 45 художници от Турция.  90 картини – живопис, рисунки, акварел – натюрморти, портрети, пейзажи, абстрактни платна. Картини, които впечатляват, създават атмосфера, вдъхват респект.  Планински пейзажи или такива, свързани с морето, те изразяват различни състояния на духа и разкриват с неповторима сила вътрешния свят на човека. Със свои творби се представят утвърдени имена на професори и преподаватели от различни градове на страната, водещи в класацията на съвременното турско изкуство:  Бирсен Челен,  Гюлтекин Акенгин, Джеват Аталай, професори, а също и преподаватели и художници на свободна практика. 

Картини от изложбата в Момчилград - 1
Картини от изложбата в Момчилград – 1

Доказан талант, художничката Айнур Каплан развълнува публиката с два женски портрета. Голямата картина – портрет на успялата жена изкуствовед Кадрие Лятифова, която е вече в колекцията на общината, а другата – портрет на  „Момиче в синя рокля”. И двете платна са решени в нейния стилизиран модерен стил.


Талантливата художничка сподели и друга своя мечта – да направи самостоятелна изложба в родния си град с представяне на двете си стихосбирки, където много стихове за Родината, за родния край, за раздялата, са породени от нейната обич и болка .

Камбер е убеден, че експозицията ще предизвика интереса не само на момчилградчани, но и на ценителите в изкуството в целата Кърджалийска област.

Картини от изложбата в Момчилтрад - 3
Картини от изложбата в Момчилтрад – 3

Публиката, от близо и далеч, се наслади на тази цветна визия, която докосваше с оптимистични колоритни багри и с радост откликна на посланията на гостуващите творци за един по-красив и добър бъдещ свят.

Картините и хората
Картините и хората

Една експозиция, тази вечер се превърна в послание за едно полезно сътрудничество в областта на изкуството. Мост на дружбата между културите на два близки народа. Красота, която трябва да се види и усети с очите и сърцето!

За около час, бяха откупени 10 картини.

Изложбата бе уважена от Ерсин Метин, председател на общинския съвет в града и ще продължи до 03 юли  тази година.

Коя е Айнур Махмудова Каплан?

Родена в Момчилград, България през 1964, детството и младежките ѝ години преминават в учение и труд. През 1989 година семейството ѝ се премества да живее в Измир, Република Турция. Десет години изучава  тънкостите на  живописта при един от доайените на турското съвременно изкуство Шереф Бигал. Първата ѝ изложба през 1996 е първата стъпка  към върха… Днес Айнур Каплан има 27 лични изложби в своето художествено приключение. Покани за над 100 местни и международни групови изложби. Награждавана е три пъти. Нейни творби може да се открият в официални и частни колекции и каталози както в Турция , така и в чужбина.  Международен организатор по изкуство и култура, тя е куратор на 35 международни арт проекта, с което прави сериозен принос на международната сцена като признаване и развитие на изкуството. Участие в симпозиуми и изложби в над 17 страни, сред които България, Русия, Германия, Египет и други.

Талантът на Айнур се простира и в литературния свят: две издадени поетични книги и преводи, владее 4 езика.

В своето изкуство  тя избира темата за жената. В частното си ателие създава съвременнна живопис с маслени бои и акрилни  техники,  използвайки стилизиране в модерен стил.

Една достойна дъщеря на България, пренесла най-хубавия свят от детството и младостта си, любовта към Родината в творби, които удивляват!

Да ѝ пожелаем да върви все така уверено напред!

Материала подготви

Христина Въчева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *