ИЗЯВИ НА НАШИ АВТОРИ

АКЦЕНТИ

АВТОРИТЕ НА СПИСАНИЕТО

МАЯ ЦЕКОВА С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА ЗА САТИРА

Традиционният конкурс на името на големия сръбски сатирик Радойе Доманович (1873-1908) има няколко раздела.

В първия се класира книга или автор за особено значим принос в сатирата. Вторият е за сатиричен роман за годината. Третият – за теоретичен принос в сатиричната литература.

В тези три раздела право да участват имат само автори от бившите Югославски републики, но вече има и международен раздел. В него се участва преди всичко с кратки форми на сатирата. Тази година за първи път сатиричка от България, печели отличието „екселенцjа сатире“. И това е Мая Цекова – един от първите автори на сатира, представен в сп. „Картини с думи и багри“. Ето как е записано в отчета на конкурса: „Екселенцja сатире – сатиричарката Маjа Цекова из Варне, Българска“. Другите отличници-сатирици са Славомир Грозданович (Румъния), Томислав Сирен (Хърватска), Александър Минченков (Русия).

Кой е Радойе Доманович? Накратко – най-популярният сръбски сатирик, нещо като нашия Алеко.

Писал е главно против лъжата, демагогията и корупцията като си е служил с гротеската, бурлеската, фарса и пародията. На български език има издаден сборник с разкази през 1957 година Миналата година нашите литературни критички, преподаватели в университети Ваня Ламбрева и Лилия Кирова написаха теоретични студии върху творчеството на Радойе Доманович.

Материала подготви Борис Цветанов

ТРИ ИЗЛОЖБИ В ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“

На 8 март бе открита тройна изложба в галерия „Сердика“.

Общата експозицията включва колекция с рисунки на Венелина Петкова, изпълнени с източен туш – „Следите на сърцето“, пролетна икебана на Сдружение „Сога“ и картини на художничката Михаела Зоева с общо заглавие „Интимни светове“.

Събитието е вдъхновено и посветено на Международния ден на жената.

Предлагаме да нашите читатели един бегъл поглед към неговите визуални измерения:

При откриването на изложбата прозвучаха и хайку фрагменти, посветени на жената и нейния вътрешен и външен свят, които ще бъдат включени в следващия брой на списание „Хайку свят“.

Аи – любов, худ. Венелина Петкова

Икебана, Сдружение „Сога“

Незапознатият зрител може да остане зашеметен от жанровото многообразие. Но какво е общото между визуално-вербалните изражения?

Най-просто – любов и изящество.

Интимни светове, худ. Михаела Зоева

ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУС ЗА ХАЙКУ „МАЯ ЛЮБЕНОВА“

За трета година се провежда Международният конкурс за хайку поезия на името на Мая Любенова. Тази година темата беше „Музика“ с мото:

***

пролетен вятър…
момчето дялка пискун
за гайдата си

Мая Любенова

Представяме две отличени хайку от автори на списанието:

***

виелица…
отново свири органът
в старата църква

Габриела Цанева

***

заглъхва лунната соната
все по-плътна тишината
между нас

Людмила Христова

ИЗКУСТВОТО ЗА МИР

На 30 март четирима автори на списанието – Габриела Цанева, Живка Танчева, Кирил Назъров и Маргарита Нешкова взеха участие във вечер на поезията под надслов „Изкуството за мир“, в подкрепа на Украйна.

Събитието се състоя в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ в София. Силно послание за мир прозвуча и чрез стиховете на Петя Ставрева, Явора Радева, Татяна Атанасова, Петко Петков и Лъчезар Вълев.

Редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *