КАРТИНИТЕ НА МОИТЕ КНИГИ – Габриела Цанева

КАРТИНИТЕ НА МОИТЕ КНИГИ – изложба-живопис на Габриела Цанева

За изложбата

На 11 декември 2018 г. в зала „Галерия“ на РБ „Любен Каравелов“ бе показана електронната изложба на Габриела Цанева „Картините на моите книги“.

Събитието се състоя като прелюдия към представянето на новата й стихосбирка „Високосният ден“. Гостите на събитието имаха възможност да се насладят в пълнота на картините, публикувани като черно-бели /грейскейл/ илюстрации в стихосбирките „Бурята сплита ръце“ /изд. „Захарий Стоянов“, С., 2016/ и „Високосният ден“ /изд. „Захарий Стоянов“, С., 2018/, както и да надникнат в творческата стихия на създаването на следващата стихосбирка на поетесата-художник „Стъпки по пламъци“.

За книгите

Богатството на форми и багри не просто допълва, а изостря и нагнетява дълбочината на въздействие на поетичните творби – като образ, внушение и фрагмент на съзнаваната действителност в противовес на несъзнаваното битие на лирическия „Аз“.

И макар тук връзката между словесна и визуална форма да не е така необходимо-устойчива, както в по-ранната книга на Цанева „Състояния. Хайга“ /изд. „Изток-Запад“, С., 2013/, без съмнение и тези творби носят специфичното въздействие на гранично-преходното между две изкуства – поезия и живопис, допълнително компресирано от факта, че са дело на една и съща творческа индивидуалност.

Картините

Бурята сплита ръце - сивото
Картина на Габриела Цанева
издателство gabriell-e-lit
Картина на Габриела Цанева
Хаосът - картина на Габриела Цанева
Картина на Габриела Цанева
Портрет на Надежда - картина на Габриела Цанева
Картина на Габриела Цанева
След празника - картина на Габриела Цанева
След празника – Габриела Цанева
Тъга - картина на Габриела Цанева
Картина на Габриела Цанева
Състояния - Смъквам кожата си - картина на Габриела Цанева
Картина на Габриела Цанева
Обяд от цветя
Обяд от цветя, картина на Габриела Цанева
Миниатюра - картина на Габриела Цанева
Миниатюра, картина на Габриела Цанева
Душа в ада - картина на Габриела Цанева
Душа във ада, картина на Габриела Цанева

© gabriell-e-lit, редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.