КАРТИНИ ОТ ЮЖЕН ХАМБУРГ – Христина Въчева

БРАНИМИР ГЕОРГИЕВ И „КАРТИНИ ОТ ЮЖЕН ХАМБУРГ“ – репортаж на Христина Въчева

          Погълнати от ритъма на забързания делник, ние, съвременните хора понякога трудно забелязваме заобикалящата ни красота. Но, попаднали в модерния салон на Хаспа Ротенбургсорт, финансова институция със свой почерк в бъдещето, ни посреща усмихнатото лице на  г–н Себастиан Менк (Filialdirektor)  с актуална информация за изложбата на българския художник Бранимир Георгиев.

Откриването на  експозицията е на 1 декември 2022 година и носи заглавието „Картини от Южен Хамбург III“. Името ѝ е повлияно от легендарна изложба, инициирана преди повече от 100 години от първия директор на Кюнстхале Хамбург  – Алфред Лихтварк.

        Д-р Емилия Юкер, художник и куратор на изложбата, председател на КД „Клуб на българските жени и семейства в Хамбург“ подчертава, че като представител на модерната българска линия в изкуството  Бранимир Георгиев умее талантливо да претвори върху бялото платно урбанизирания портрет на южен Хамбург.

*

       „Изложбата е част от моя цикъл „Картини от южен Хамбург III“, която започнах преди десет години“, споделя художникът. Последната се състои от 3 части. Тематиката, по-скоро меланхолична до тъжна, е съвременна и рефлектира неговото отношение към заобикалящия свят. Двайсет и две  маслени и акрилни платна, окъпани в неонова светлина и ярки  цветове визуализират урбанизирани сцени от ежедневието на северния мегаполис. Творецът успява да закрепи неуловимото време на битието върху платното в образите на бездомниците и работниците на черно, които търсят поминък по улиците на града. 

Tой искрено споделя, че неговата цел е „докосвайки се до универсални човешки чувства да пресъздаде един градски портрет на южната част на града с международно влияние и социална проблематика“.

Играта с цветовете и особените материали – смесената техника, подчертават още по-силно урбанизирания портрет на южен  Хамбург. И успява. Неговите наблюдения ни отвеждат към всекидневните му преживявания във Вилхемсбург, където е ателието му. Като учител по рисуване в Нойвиедентал събира наблюдения за типични емигрантски квартали с интересни елементи, които го инспирират и се запечатват трайно в съзнанието му.

*

         Картините на Бранимир Георгиев показват персонажите в естествения им вид, в напълно прости житейски ситуации, на улицата. Зад всеки един такъв сюжет улавяме неговата фина психологическа същност, която издава дълбоки чувства и състояния на ума. А зад контраста между наситените цветове и дълбоки сенки прозират истории на отчуждение и празнота, болезнено познати за нашето време. Самият художник признава, че темите, които избира са социални и реалистични.

       Творецът се връща назад в родния крайдунавски град Русе във времето, когато рисуването е било негова страст от най-ранно детство. Воден от стремежа да се развива и усъвършенства, избира Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ за своя алма матер. Завършва висше образование и магистратура по педагогика на изобразителното изкуство и пред него се отварят нови врати. Започва своя път с участия в съвместни изложби. Първата му самостоятелна изложба се появява през  2011 година в Хамбург. През 2013 – нов творчески взрив. После е ред на следващата: „Картини от Южен  Хамбург“.  Две години по-късно – още една на подобна тематика. Последните две изложби са открити от консула на  България в Хамбург – проф. Имайер.

А през 2016 на бял свят излиза актовата изложба „NACKT“. Темата за бежанците ражда през 2019 изложбата „Vlucht.“ След двегодишно отлагане заради пандемията, Бранимир Георгиев получава уникалната възможност да изложи в 3 банкови филиала своите нови творби на социална тема за трети път.

        Учи се от много художници, трудно изминава пътя от талантливия гений на Нидерландия Рембранд до  американския художник реалист на 20-ти век Едуард Хопър, за да остане „верен на своя почерк, който включва ярките южни цветове и реализъм, по-скоро загатнат и недоизказан в детайли“.

         За период от 10 години  излизат шест самостоятелни изложби, които бележат неговото творческо израстване в Хамбург. Отдаден на изкуството, художникът заявява: „Творецът трябва да бъде себе си и да не копира модни течения и творци. Стилът не е важен, но е добре ако се забелязва собствения „почерк“ във всяка негова творба“

*

      Бъдещите планове на твореца са насочени към създаване на една обща изложба, която ще включва платна от показаните в настоящата – „Картини от южен Хамбург“ и една нови, на тема „Консумация“.

     Изложбата ще бъде отворена до 31 януари 2023 година.

     Една изложба, направена с прозрение и вътрешна сила гледа с отворени очи към бъдещето. И  търси своите почитатели! Нека я подкрепим!  За един по-красив и справедлив  свят!

Христина Въчева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

1 thought on “КАРТИНИ ОТ ЮЖЕН ХАМБУРГ – Христина Въчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *