Автори брой 4/2020 (9)АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА


АЛЕКСАНДЪР АЛЕКС. ДЪБНИШКИ


ВАЛЕНТИНА ГРИГОРОВА


ВЕНЕЛИНА ПЕТКОВА


ВИОЛЕТА СОЛНИКОВА


д-р ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА


ГЕОРГИ ПИНЧЕВ

Георги Пинчев

Георги Пинчев е български политик, филолог, педагог и журналист, представен в рубриката „На фокус“ в брой 4/2020 на списание „Картини с думи и багри“. Роден е на 15 март 1938 г. в с. Малево, Хасковско, умира на 9 декември 2020 г. в Хасково.

Съден като малолетен по Закона за забрана и разтуряне на БЗНС „Никола Петков“. Депутат в 37-то, 38-то и 40-то ОНС, дългогодишен главен секретар на БЗНС и главен редактор на в. „Земеделско знаме“.


ГЕРГАНА ХРИСТОВА


ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ


ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ


ЖИВКА ТАНЧЕВА


ЖИВОДАР ДУШКОВ


ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ


ЗОЯ РАДНЕВА


проф. ИВАН БЪРЗАКОВ


ИВАН СЕЛАНОВСКИ


ИВАНКА ЯНКОВА


ЙОРДАН КОЖУХАРОВ


КАЛИН НИКОЛОВ

Калин Николов

Калин Емилов Николов е български художник. Роден е в София през 1956 г. Работи в областите на графиката, карикатурата, илюстрацията и изкуствознанието.

Завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София през 1983 г., специалност „Графика и графични технологии“. Паралелно учи при художника Борис Димовски.

Илюстрирал е книги на Радой Ралин („Ще дойде детето“, 1979), Йордан Радичков („Скитащи думи“, 2003), Атанас Далчев („Писма“, 2006), Емил Измирлиев(„Птица ли е като птица“, 2003, „Бандитската топлофикация“, 2010) и други.


КИРИЛ НАЗЪРОВ


ЛЮБОМИР ТОНЧЕВ


ЛЮДМИЛА ХРИСТОВА


МАЯ ДАНЕВА

Мая Данева

Мая Данева е родена в град Ямбол. Завършила е информатика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Защитава дисертация и ѝ е присъдена научната степен „доктор по информатика“. Работи като IT-консултант и като университетски преподавател по бизнес-информатика. Пише от 8-годишна; публикувала е в периода 1978-1981г. След творческо прекъсване от близо 35 години, се връща отново към поезията. Голяма част от стиховете ѝ са тристишия в стил хайку и сенрю.

През лятото на 2020, тя приема 100-дневното предизвикателсво на Йосу Бусон, с което се ангажира в рамките на 100 последователни дни да пише ежедневно по поне 10 хайку. Текстовете от този творчески процес са публикувани на английски в World Haiku  Review, Canada Haiku Review, Frogpond, Presence, Wales Haiku Journal, Time Haiku, The Zen Space, First Literary Review-East, Cicada’s Cry, и FreeXpresSion, както и на немски в списанията Sommergras, Lotosbluete и Chrysanthemum. Член е на Немското хайку дружество (DHG).

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 4/2020.


МИЛЕНА ФИЛИПОВА


МИНКО ТАНЕВ


НАДЕЖДА АЛЕКСАНДРОВА


НАДЕЖДА РАДЕВА


ОГНЯН БАЛКАНДЖИЕВ

Огнян Балканджиев

Огнян Балканджиев е роден през 1957 г. в Русе.
От 1990 г. до днес е художник на вестник ,,Утро”.
От 1990 до2007 г. художник в ИК ,, Парнас”, а от 2007 сценограф в куклен театър ,,Камила”.
С Дружеството на свободните художници представя изложби в Италия , Великобритания, САЩ , Франция , Германия.
У нас има десетки самостоятелни изложби и илюстрирани книги.

Негови илюстрации към книгата за деца на Надежда Радева „Прасчо“ са публикувани в списание „Картини с думи и багри“ брой 4/2019 и брой 3/2020. Негови картини, подбрани от Надежда Радева, са представени в рубриката „Гостува ни; Гастрол“ на брой 4/2020 като част от представянето на румънската поетеса Дуня Паланджеану.


ПЕТКО ОГОЙСКИ


РЕНИ ВАСЕВА


РОСИЦА КОПУКОВА


СТОЯН МИХАЙЛОВ

Стоян Михайлов

Стоян Михайлов е роден на 5 април 1940 година в близкото до Търговище село Лиляк. Пра-пра внук е на поборника Панайот Хитов.

Средното си образование завършва в Търговище, а висше в Софийския университет „Кл. Охридски”.

Пише от ученическите си години и казармата. Твори поезия –

за деца и възрастни, хайку и афоризми. Издал е досега 10 стихосбирки, съавтор на много сборници и публикации на местно и национално ниво. Поддържа блог в интернет с над 300 постинги и хиляди прочити. Редовен участник в седмичното предаване на радио София

„Законите на Мърфи”. Мърфолог на страната за м. декември 2017. Участник в много литературни конкурси – международни и национални. Два пъти носител на първа награда в конкурса „Изящното перо” – Салон за българска култура и духовност Чикаго,САЩ през 2017 и 2019 год. Трето място от Международния конкурс „Небесни Меридиани 2018” – Израел. В Първия национален конкурс „Да научим децата да четат отново” – Гоце Делчев печели специалната награда. Първо място за поезия в Националния конкурс на в. „Десант“ – „Славянска просвета и култура”. През 2018 година печели бронзов медал от раздел поезия в Национален конкурс „140 години от Осв. на България от турско робство”.

Победител в X Национален конкурс „Моето синьо лято” за стихове в 10 реда.

Съавтор в X и ХII юбилейни алманаси „Нова българска литература – поезия”, 2018 и 2020, както и алманах за поезия „Романтика, 2020”.

Ревностен участник в издателските къщи ЖАЖДА” – Сливен, „МАТАДОР”- Добрич, „Литература и Общество” – Варна. Член е на ЛИН – в. „Кръжец“ на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите български писатели.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 4/2020.


СТОЯНКА БОЯНОВА


ТОДОР БИЛЧЕВ


ХРИСТО АНГЕЛОВ


ЦАНКА ШИШКОВА


проф. ЦОНКА ВЕЛИКОВА

проф. Цонка Великова

Проф. Цонка Великова е завършила Актьорско майсторство и Основи на сценичното движение в Националната театрална академия “Кръстю Сарафов”-София. Специализира в Държавен институт за театрално изкуство-Москва. От 1980 г. преподава във Вокалния факултет на Национална музикална академия “Панчо Владигеров” София.

Професор по Основи на сценичното движение. Създател на методиката и програмата, по която се изгражда пластичното възпитание на оперния артист в Национална музикална академия.

Професор Великова е втор на множество статии с различна театрална проблематика и две научни книги: „Пластиката – елемент на музикално-сценичното изкуство в оперния театър“ и „Преди голямата сцена“.

Автор и на книги с поезия: “Цунами”, “Унисон”, “Защото”, “Канара”, “Вятъра”, „Защото“, „Свитъци на приДомната дама”. Автор е и на текстове за камерни песни от композиторката доц. Благовеста Константинова.


ЦОНьО НЕДЕЛКИН

Цоньо Неделкин

Цоньо Неделкин е роден на 16 ноември 1930 г. в село Галиче, Оряховско, област Враца. Завършил е специалност география в Софийския университет „Климент Охридски“. През 1956 г. във връзка с унгарските събития е изключен от Университета, но през следващата година е възстановен. Тридесет години работи като учител в град Копривщица, и е прочут сред обществеността с тънкия си хумор. Пенсионира се като директор на СОУ „Любен Каравелов“.

Първото му стихотворение, излязло през 1945 г., е озаглавено „В ливадите“ и е отпечатано във вестник „Нов живот“.

Публикувал е свои творби в някои регионални и национални вестници и списания, като „Литературен форум“, „Народна култура“„Пулс“„Стършел“, „Български воин“, „Здраве“, „Жената днес“, „Читалище“ и е сътрудник на „Земеделско знаме“, „Народна армия“, „Вечерни новини“, „Софийска правда“, „Учителско дело“, „Трудово дело“, „Отечествен фронт“, „Труд“, а след промените през 1989 г. в „Трета възраст“, „Камбана“ – Пирдоп, „Вселена“ – Монтана, „Зов“ – Враца, „Слово плюс“ – Враца, в списанията „Здраве“, „Отечество“, „Семейство и училище“, „География“ и др. Участвал е в литературни сборници, включително сборника „Детелина“ (2 том), издание на СПЗ. Печели национални литературни конкурси, като негови произведения са използвани от Българското национално радио.

Член е на Съюза на писателите-земеделци в България.

На 24 април 2007 година Цоньо Неделкин е обявен за почетен гражданин на град Копривщица.

Автор в сп. „Картини с думи и багри“ от брой 4/2020.