Автори брой 1/2019


АДРИАН ВАСИЛЕВ

Адриан Василев

Адриан Василев е роден на 20.10.1945 г. в гр. Тутракан.

По баща произхожда от русчушки фанариоти а по майка – от румънски селяни, от долината на река Яломица.

В родния си град завършва средно образование, а във Варна – Висшето Военноморско училище.

В продължение на пет години кръстосва моретата и океаните, а после работи и в дунавското корабоплаване. Пенсионира се в Параходство БРП. Живее в град Русе и работи като преводач на и от румънски език.

Стихове пише от начална училищна възраст. Първите му публикации са във вестника на Военния флот.

Автор е на две книги: „Краставици по шлепчийски” – моряшки хумор, изд. от „Денница”, 2005 г., Русе. и „Старото кино” – поезия, изд. 2015 г. от „Авангард принт” – Русе.

От месец септември 2016 г. членува в Русенския филиал на Съюза на свободните писатели.

Представен с рецензия и откъс от книгата „Краставици по шлепчийски“ в брой 1/2019 на сп. „Картини с думи и багри“.


БОЖИДАРКА БОЖИНОВА

Божидарка Божинова

Божидарка Божинова е родена в топъл юнски ден. Думите я преследват от ранна детска възраст. Първите си поетически опити прави на 11-годишна възраст. Пише откакто се помни, но дълго време избягва публичността. Бяга от поезията, но тя я настига и се налага взаимно да се опитомяват. Публикувала е стихотворенията си единствено в литературни сайтове под псевдоним. Завършила е руска филология и слабостта й са преводите и руската литература. Понякога пише стихове и на руски. Обича да експериментира с думите и да преодолява себе си. В момента се занимава с коректорска и редакторска дейност и прави планове за бъдещето. Една от мечтите й е някой ден стиховете й да бъдат преведени на чужд език. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


ВЕСИСЛАВА САВОВА

Весислава Савова

Велислава Савова е родена в София. Има четири книги и е част от много български и международни антологии. Нейни наградени и отличени творби, както и визуални изкуства са публикувани в международни списания на девет езика.
Тя е редактор на пет книги на български език и една на английски. Четири книги на български автори са преведени от нея на английски, две от които са публикувани от издателска къща „Hammer&Anvil“ в САЩ. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА

Габриела Цанева

Габриела Цанева е български поет и писател. Редактор на списание „Картини с думи и багри“, собственик на издателство gabriell-e-lit.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018


ИНА СТАНА РЕБИГАН

Ина Стана Ребиган

Ина Стана Ребиган

(Ina Stana Rebigan ) е родена на 14 юни 1955 г.в Ончещ, окръг Гюргево, Румъния. Живее в гр. Гюргево, Румъния.

Завършила е Народно училище по изкуствата в Гюргево, специалност графика.

Нейни графични рисунки са публикувани в списанието на лицей „Йон Майореску” – Гюргево. Първата ѝ самостоятелна изложба е през 1972 г. в атенеума „Н. Баланеску” – Гюргево. През 1973 год. прави втората си изложба в Дома на културата в Гюргево, сегашен театър „Тудор Виану”. През 1974 г. е третата ѝ самостоятелна изложба в град Питещ.

През 2004 г. участва със свои творби в обща изложба в Мадрид, Испания. През 2005 г. е първата ѝ самостоятелна изложба в чужбина в училището по архитектура във Валадолид, Испания.

От 1 юни 2017 год. е пенсионерка след 20-годишна работа в Испания и желае да възроди дейността си като художник, и то не само като график.

На 25 юли 2018 год. за първи път представя свои картини в Художествена галерия – Русе в съвместна изложба с румънския художник Михай Шербанеску.

През септември 2018 г. участва в пленер в село Бръшлен заедно с художници- графици от Русе, а след това и в обща изложба в Екомузей – Русе, която продължи до февруари 2019 г. Оттам експозицията е преместена в кметството на гр. Сливо поле, Русенско.

През декември 2018 г. участва в графична изложба в Художествена галерия – Русе, заедно с две млади художнички-графички от Русе – Елица Калоянова и Мирела Венциславова.

Нейни картини има в частни колекции в Белгия, Испания, Румъния и България.

Автор-художник в „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.ЙОРДАНКА РАДЕВА

Йорданка Радева е родена през 1955 г. в град Борово. Ето какво казва за себе си:

От 1975 г. живея в гр. Разград. Завършила съм българска филология, с трудов стаж по специалността- преподавател в средно училище. Пиша стихове от ученическа възраст. Първи публикации във в. „Септемврийче”.

Имам издадени стихосбирки с различна тематика, в това число и 10 стихосбирки със стихове за деца и книги с разкази. С публикации съм в наши издания, с участия в конкурси с присъдени грамоти и предметни награди. 

Мои  стихотворения са номинирани за участия в алманасите на  „Културна палитра”, Перник за 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 год; „Тракийска лира”- 2014, 2015,2016 год.; „Сребърни звънчета”-2016;

с участия съм в алманасите на Фондация БУКВИТЕ за 2015-2019 год.  за Поезия, Проза, Хумор и Сатира, 13 черни котки, Детски истории, Всичко за майка ми, както и за списание Мечта за книга– 2018 г. на същата фондация;

номинирана за участие в международни алманаси на Македония „Балканска любовна поезия”, 2015 и двуезичната „ Македонско- българска антология”„ 2016г;

с участие в алманаха на Гражданско сдружение за Сръбско- българско приятелство за 2014, 2015 и 2016год. Нови Сад,Сърбия; 

алманах за световна поезия “World Poetry Yearbook 2014”,Китай,;

в Международен литературно-художествен алманах „Содружество”, гр. Уфа, Украйна и „Поэт года” 2014 и 2017, Москва към Съюза на руските писатели и с присъдени грамоти, а за 2018г.- грамота и медал на името на Вл. Маяковски;

с участие в алманах „Тя”- гр. Варна, 2016г., и Листопад на спомените, Варна, 2016;

алманах Моя хубава Бяла, 2017,. С грамоти и присъдени награди от поетични конкурси.

През 2018 г. с отличие  Първо място в Международния литературен конкурс в гр. Бат Ям, Израел– за разказ и трето място за есе.

През 2019 г.- участие в двуезичен българо-испански алманах„Пъстър свят”, който бе представен в София.

Мои творби публикувам в дневника си във Фейсбук и  в електронния сайт за поезия на Стихи.ру към Съюза на руските писатели, Москва.

През  2016 и 2017 год. – редактор и коректор на Алманах за Съвременна българска литература и изобразително изкуство, Автори на 21, том 1 и том 2.

Автор от „Картини с думи и багри“ брой 1/2019 г.


КАТЯ НИКОЛОВА

Катя Николова

Катя Николова е родена и живее в Свищов. Художник и преподавател по изобразително изкуство.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ брой 1/2019.


ЛЮБОМИР ТОНЧЕВ

Любомир Тончев

Любомир Тончев  е завършил английска филология. Работи като учител в Русе. Интересите му са в областта на философията, историята, политологията и психологията. Има публикация във в. „Литературно земеделско знаме“ и е-списание LiterNet. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от предпремиерния брой 0/2018. 


МАРИН МАРИНОВ

Марин Маринов

Марин Маринов е роден в Каблешково, общ. Поморие. Животът и поезията му са свързани с морето. Има многобройни публикации в е-списание „Нова асоциална поезия“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


МАРИО МИТЕВ

Марио Митев /03.06.1958 – 19.11.2003/ е роден в град Русе в семейство на инженери.

Завършва английската езикова гимназия „Гео Милев” в родния си град, а след това архитектура във ВИАС – София.

Работи като архитект в Машпроект-Русе и Химпроект-Русе, а по-късно основава и ръководи фирма за архитектура и строителство „Квадра”.

Проектира многобройни жилищни и административни сгради в Русе и Свищов.

Увлича се от живопис и музика от детска възраст.

Като студент създава първите си знакови картини, които бележат творческия му път на архи-тект-художник и художник-архитект. През 2003 г. прави първата си самостоятелна изложба-живопис под мотото „Градове и знаци“.

Представен в рубриката „На фокус“ в брой 1/2019 г. на списание „Картини с думи и багри“.


МАРУСЯ НИКОЛОВА

Маруся Николова е завършила Висшия педагогически институт в Благоевград. Работила е като учител и като журналист във вестник „Първа Атомна“ – Козлодуй. Автор е на два романа – „Изневярата“ и „Цветето канибал, сборника с къси разкази „Баба ми, булката“ и детската поетична книга „Чудеса“. Победител е в конкурса на издателство „Буквите“ за съвременен любовен роман с книгата си „Мост през времето“. През май 2019 излиза романът й „Образи и сенки“. Има публикации в алманах „Нова българска проза“ на изд. „Буквите“, в „Детска антология“ и сборниците на литературен клуб „Многоточие“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


МИРОСЛАВА СИМЕОНОВА

Мирослава Симеонова е родена на 10 ноември 1954 г. в с. Забърдо, Смолянска област.

Завършва Великотърновския университет през 1977 г. със специалност история, а през  2004 г. завършва английска филология  в Пловдивския университет. Преподава история и английски език  в различни училища, като последните 25 години – в СУ ”П.К.Яворов” – град Пловдив.

Има участия с поезия в сборника „Скъпоценни камъчета” на издателство „Булвест”, както и в периодичния печат.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


НАДЕЖДА РАДЕВА

Надежда Радева

Надежда Радева е родена на 22.02.1967 г. в Русе. Завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, специалност българска филология.

Автор е на стихосбирките: „Непрестанно“ (1996), „Лично“ (2001), „Любовта, от която съм бягала“ (2009), „Игра на писма“ (2005), „Не жена“ (2014) „Рисувам те в червено“ (2016), „Не съм сама“ (2018), „Изпращане на април“ (2019).

Получавала е следните литературни награди: трета за фейлетон в националния конкурс „Чудомир“, Казанлък (1999), трета в националния конкурс за поезия „Яворови дни“, Поморие (1999), трета в националния конкурс за поезия на в. „Литературен глас“ (1997), трета в националния конкурс „Петър Алипиев“, Бяла (2003), поощрителна награда за поезия – за стихосбирката „Лично“ в националния конкурс „Светлоструй“, с. Щръклево (2003). Свои творби е публикувала в сборника „Отключени думи“ (1999), както и в периодичния печат. Пише стихове и разкази.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


д-р НИКОЛА БЕНИН

д-р Никола Бенин

Никола Бенин е гл. асистент и преподавател по български език, литература и изкуство в катедра БЕЛИ в РУ „Ангел Кънчев в гр. Русе. Бил е преподавател по Българска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. В. Търново.

Научните му интереси са в областта на нова българска литература, най-нова българска литература, методика на обучението по литература, ранно обучение по четене и писане, българска и чужда литература, литература за деца и юноши, митология, религия, исторически роман и др.

Член на Съюза на учените, на European Association for Jewish Studies, The Society of Biblical Literature.


НИНА ТОНЧЕВА

Нина Тончева

Нина Тончева е родена на 20.06.1942 г. в град Трявна. По образование е машинен инженер. Преподавала е в Русенски университет „Ангел Кънчев”. Пише стихотворения за деца и за възрастни. Живее в Русе. През 2018 г. издава първата си книга – стихосбирката „Лирическа палитра“. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


ПЕНКА ИВАНОВА

Пенка Иванова

Пенка Иванова е председател на НЧ „Ахинора-2006“, с. Яворово, община Стара Загора. По образование е филолог, с многобройни публикации в периодичния печат, автор на документалната книга за живота и творчеството на Петко Огойски „Познах го със сърцето си“, главен редактор на в. „Ахинора“, издание на НЧ „Ахинора 2006“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.


РЕНИ ВАСЕВА

Рени Васева

Рени Васева е родена в София. Преподавател по литература. През 2019 печели конкурс в литературен клуб “Многоточие“, като награда издават стихосбирката й “Погледи“. Има публикации в сп. „Нова асоциална поезия“. Ето какво казва за себе – „Цял живот прекарах в София, този растящ град. Обичам да пиша. Обичам да тълкувам литературни текстове. Започнах да пиша поезия малко късно, преди няколко години. И сега няма спиране. Пиша за нещата в мен. За нещата около мен. Обичам детайлите. Стремя се да пратя послание…“

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


РОСЕН РУСЕВ

Росен Русев: Роден съм на 15.10.1947 г. в Кубрат. Завършил съм Техникум по минна промишленост, Перник. След 25-годишен стаж в минното дело, живея в град Поморие. Пиша стихове от ранна ученическа възраст. След един огромен период на отсъствие от поетичното поле, отново се завърнах. Имам стихове с различна тематика, отразяващи моето светоусещане и сърдечни пориви – интимна, социална и пейзажна лирика. Имам издадени три стихосбирки, на път е и четвъртата ми книга със стихове. Публикувам в личния си дневник във фейсбук и в сайт за руска поезия.

Росен Русев е автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


Румен Сейреков

Румен Сейреков е роден на 07.07.1959 г. в Добрич. Инженер по образование. Работи в сферата на рекламата. Пише стихове от 2003 г. Има публикации във в. „Прелом“ и вестника на българите в Атина „България днес“, поощрителна награда за стихотворение в конкурса „Любовта – магическа реалност“ на КНК „Нов живец“ и вестник „България днес“ – Атина през 2016 г., както и поощрение с грамота от конкурса „Моята тайна“ на КНК „Нов живец“ – Атина през 2017 г. Няма издадена книга, в процес на подготовка са две стихосбирки. Живее и работи в Добрич.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


СВЕТЛИН ТРЕНДАФИЛОВ

Светлин Трендафилов

Светлин Трендафилов е роден на 10.03.1992 г. в град Каварна. Художник, поет, музикант и танцьор. Дипломира се във ВСУ „Черноризец Храбър“-Варна като дизайнер на архитектурна среда. Той вече има шест самостоятелни изложби живопис, като е участвал и в колективни изложби в България и чужбина. Автор на книгите ,,Мълчаливи крясъци”  (2010 г.) , ,,В търсене на светлина” (2012 г.), ,,Между вчера и днес” (2017 г.) и ,,Ти ли си Тя?” (2018 г.) Има многобройни публикации в електронни и печатни издания още като дете. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 г.


ЦЕЦКА ИЛИЕВА

Цецка Илиева

Цецка Илиева е родена 1969 г. във Враца. Завършва езиковата гимназия (с френски) в родния си град, а след нея УНСС, София. От няколко години живее със съпруга и двете си деца в Джорджия, САЩ. Нейни хайку са публикувани в японския вестник „Mainichi Daily News“, а преразказът й на българската народна приказка “Тримата братя и златната ябълка” (“The Three Brothers and the Golden Apple”) излиза в брой №44 на американското литературно списание „Rosebud“.
Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.