Автори брой 2/2019АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА

Александра Ивойлова

Александра Ивойлова се дипломира като пианистка в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Специализира в Париж. Изучава и камерно пеене – като мецосопрано е издала компактдиск „Барокови арии и песни” (2011, с пианистката Д. Андонова). През 2016 г. издава компактдиска „Отражения – поезия и музика” (композитор: Н. Добринов).

Участва в изложби, илюстрира страници в печата.Публикува есета, фрагменти, поезия (вкл. за деца), литературна, художествена и музикална критика, творчески портрети.

Издала е осем книги със стихотворения, хайку, сентенции, хайбуни,  поетични  диалози, както и „Същината на Ботевото слово” – полемични анализи.

Съставител и редактор е на двуезичната хайку антология „Градът / La Ville” (2012) – 103 български, френски и франкофонски поети. Сред съставителите е на българо-английската хайку антология „Отвъд думите / Beyond Words” (2018), съвместно с Британското хайку общество.            

В редколегията е на сп. „Хайку свят”. Членува в Българския ПЕН-център, Български хайку съюз и в Световната Хайку Асоциация (WHA).

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


АЛЕКСАНДЪР АЛЕКС. ДЪБНИШКИ

Александър Алекс. Дъбнишки

Александър Алекс. Дъбнишки е пенсиониран учител по математика и английски език. Публикувал е статии по математика и методика на обучението по математика. Пише и публикува (на български и английски) проза и стихове, включително поетични форми в духа на кратката японска поезия. Има издадени книги на български и английски език.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ брой 2/2019 г.


АНТОНИЯ АТАНАСОВА

Антония Атанасова

Антония Атанасова е родена в Русе. Живее и работи в Търговище като журналист и икономист, публикува в местния и централен печат свои очерци, репортажи, интервюта, разкази, пътеписи и фейлетони. Нейни произведения са преведени на руски език.

Автор е на сборниците с разкази: „Камъчета”/2011/, „Пътечка нагоре”/2012/, „Тук и някъде там”/2013/, „Три в едно”/2014/, „Там, край реката”/2015/, „Денят започва с красота”/2017/ и романа „Наследството на Йохана”/2016/. Позната е като сладкодумна разказвачка и чрез публикуваните си текстове в алманасите „Нова българска проза”, изд. 2017 и 2018 г.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


д-р ВАСИЛ ХАРИЗАНОВ

инж. д-р Васил Харизанов

д-р инж. Васил Харизанов е роден на
16.10.1967 в София. Завършва ХТМУ – София със специалност „Технология на силикатите и свързващите вещества“. През 1996 г. защитава научната степен „доктор“.
Преподавател е в НХА-София, катедра,„Дизайн на порцелан и стъкло“ по дисциплините техника и технология и компютърно проектиране.

Негови глазури са използвани за декорация на керамични съдове за икебана, представени в списание „Картини с думи и багри“, брой 2/2019 г.


ВЕНЕЛИНА ПЕТКОВА

Венелина Петкова

Венелина Петкова е родена през 1979 г. във Варна.
Завършила е магистратура „Изкуства и съвременност“ в СУ „Климент Охридски“. Живее и работи в София. От 2014 е член на Българския хайку съюз. Пише кратка проза и поезия по вдъхновение и вътрешна необходимост. Изучава източните форми на изкуство, философия и естетика.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019 г.


ВЕСИСЛАВА САВОВА


ВИОЛЕТА СОЛНИКОВА

Виолета Солникова

Виолета Солникова е родена на 24.09.1941 г. в гр. Килифарево. По професия е здравен работник. Пише поезия, проза и хайку. Живее и твори в с. Върбовка, обл. Велико Търново.

Има многобройни публикации в български и чуждестранни периодични издания, сборници и антологии. Нейни творби са превеждани на английски, японски, френски, унгарски, хърватски, сръбски, румънски и полски език.

Автор на стихосбирките с хайку „Чаша светлина“, 2005 г. и „Събудени гнезда“, 2016 г.

Член на Българския хайку съюз.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.

ВЛАДИМИР ЦОНЕВСКИ

Владимир Цоневски

Владимир Цоневски е роден през 1970 година в Русе.

Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис” при проф. Терзиев. 
Има двадесет и две самостоятелни изложби и участия в много общи ескпозиции.

Негови картини са притежание на колекционери от цял свят. 

Представен в списание „Картини с думи и багри”, брой 2/2019 г. чрез илюстрациите си към книгата на Райна Преславска „Сърдечни монолози”.


д-р ГАБРИЕЛА ЦАНЕВА


проф. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

проф. д-р Георги Георгиев

Георги Георгиев е роден на 20.06.1951 в Плевен. Завършил е НХА-София, със специалност „Керамика“ през 1977 г.
Професор в НХА, катедра „Дизайн на порцелан и стъкло“. Член на СБХ.

Художник-приложник с многобройни самостоятелни изложби и участия в общи изложби, сред които:
Самостоятелна изложба, галерия „Арт алея“, София 2012;
Колективна изложба, галерия „Арт алея“, София 2012;
Салон на изкуствата „Шипка“ 6, София 2011/2012;
Фестивал на съвременната керамика, „Шипка“ 6, София 2011;
Акция „Стената“, ов. „Св. Екатерина“ 2009;
Галерия „Сариев“, Пловдив (съвместна изложба с проф. Бончев) 2009;
Обща изложба, галерия „Агора“, София, 2009 и др.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019 г.


ЖИВКА ТАНЧЕВА


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА

Зорница Харизанова

Зорница Харизанова е родена на 19 август 1969 г. в София.

Завършва Първа английска езикова гимназия. Специализира „Източни култури“ към програма „Хуманитаристика: култура и цивилизации“ и „Сравнително религиознание“ в НБУ. Интересите й са насочени в областта на далекоизточната философия, изкуство, поезия и художествена фотография.

От 2011 г. е член и секретар на Български хайку съюз, от 2017 г. член на Британското хайку общество, а от 2019 г. член на Международната хайку асоциация в Япония. Редактор е в сп. „Хайку свят“, официално издание на БХС.

Има публикации в български и чуждестранни хайку издания. Носител е на множество национални и международни отличия и награди за хайку и фото хайга.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


ИВАН ВЛАЕВ

Иван Влаев

Иван Влаев е роден в София. Завършва средно художествено училище по керамика в град Елин Пелин със специалност керамик-декоратор и технолог.

През 1987 г. създава творческа група ОПАК, която успешно ръководи.

Майсторът и неговата група произвеждат разнообразни изделия и сувенири – национални кукли, кукери, чаши, вази, чинии, керамични пана и други.

Група ОПАК е носител на златен медал от Международния пловдивски панаир. Изнася свои изделия в редица страни от Европа, като Испания, Франция, Германия, Австрия, а също и в САЩ, Япония, Канада.

Иван Влаев е председател на Националната камара на занаятчиите.

В списание „Картини с думи и багри“ брой 2/2019 са представени негови керамични съдове за икебана, декорирани с авторска глазура за керамика на д-р Васил Харизанов от НХА.


ИВАН СЕЛАНОВСКИ

Иван Димитров-Селановски е роден на 01 март 1931 г. в село Селановци, Врачанско.
Завършва гимназия, а по-късно Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура.
Пише стихове от ученик в гимназията. Не се отказва от художественото слово нито през дългите и тежки 10 години, като политически затворник и лагерник, нито през последвалите ги години, когато работи като трудовак и строителен работник по време на тоталитарното управление.
Започва да публикува свои произведения във в-к „Народно земеделско знаме“, а по-късно в „Земеделско знаме“ едва след 1989 г. Ранното му творчеството отразява страданията на репресираните в комунистическите затвори на остров Персин при Белене. В по-късните си творби Селановски не остава чужд и на любовната лирика, и на гражданската поезия, попила мътилката на днешния ден, и на сатирата. Със свои стихотворения Иван Селановски участва и в четирите тома на сборник „Детелина“, издание на Съюза на писателите земеделци.
Автор на стихосбирката „Дните на зората“ (1998), на сборника със стихове и проза „Мирен преход“ (2010) и автобиографичната повест „Спомени от мрака на тоталитарната нощ
(2018).
Секретар е на Съюза на писателите земеделци от неговото основаване. Редактор във в. „Литературно земеделско знаме“ от 2012 до 2015 г.

Представен в списание „Картини с думи и багри“, брой 0/2018 г. с рецензия на най-новата му книга. Автор в списанието от брой 2/2019 г.


ЙОРДАНКА РАДЕВА


ЙОСИФ ПЕТРОВ

Йосиф Петров

Йосиф Петров е роден е на 14.05.1909 г. в с. Чирен, Врачанско. Завършва механотехническо училище в София. През 1931 г. за­вършва Школата за запасни офицери в София. От 1936 до 1940 г. следва „Консулство и дипломация“ в Сво­бод­ния университет в София. В периода 1942–1943 г. Йосиф Петров е Хумболтов стипендиант в Гер­ма­ния. Първата си стихосбирка „Род­на земя“ издава през 1939 г. Следват „Под развети знамена“ (1944), „Селски и вой­нишки хуморески“ (1945), „Босилкова китка“ (1946), „Оранжева земя“ (1947), „Чо­рапът се разплита“ – комедия (1948). По време на унгарските събития през 1956 г., заедно с други интелектуалци, е арестуван и изпратен в комунистическия концлагер Персин край село Белене. От 1948 до 1990 г. той тво­ри, но не издава нищо. След промяната през 1989 г. излиза стихосбирката му „Вик от каторгата”, всички стихотворения от която са написани и наизустени от автора им в каторгата Белене.

През 1990 г. е избран за депутат от квотата на СДС и като най-възрастен народен представител председателства откриването на VII Велико народно събрание на Република България.

През 1991–1993 г. издателство „Звезди“ издава още три негови сти­хосбирки – „Разпилени пъстроцветия“ (лирика), „Смях и жлъч“ (хумор и сатира) и „Ти ли ме повика, мое родно се­ло“. През 1999 г. се появява книжката „Дека­ме­рон­ки като бонбонки“, а през 2000 г. – „Избрано“ – най-доброто пуб­ли­ку­ва­но и непубликувано. През 2003 г. , отново изд. „Звезди“ публикува книгата със социална и гражданска поезия „Добър ден, народе мой“ – последната стихосбирка на Йосиф Петров.

За своята обществена и литературна дейност Йосиф Петров получава орден „Стара планина“ I степен и е удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Умира на 16 октомври 2004 г. в София.

Представен в рубриката „На фокус“ в списание „Картини с думи и багри“ брой 2/2019.


КИРИЛ НАЗЪРОВ


КРУМ ГЕРГИЦОВ


д-р ЛИЛЯНА РАЙЧЕВА

д-р Лиляна Райчева

Лиляна Райчева е родена в Асеновград. Завършила е медицина. Работила е като участъков лекар, завеждащ консултативен кабинет в Катедрата по алергология в Медицинския факултет, София. Създава кабинет за кожно-алергична диагностика към ИСУЛ и още един консултативен кабинет към Ортопедичната клиника в Горна баня. Докато работи като лекар, започва да пише поезия и пиеси.

Има публикувани 10 книги с поезия, автор е на 5 пиеси и на 2 книги с белетристика. Публикува в пресата статии за български художници. През 2000 г. е наградена с първа награда за поезия от Клуба на лекарите-писатели. Неин сонет е включен в юбилейната антология на Световната академия за изкуство и култура. През 2003 г. получава литературната награда „Димитър Димов” за драматургия на пиесата „На словото войници”. През 2004 г. е наградена с плакет и грамота от община Асеновград.  Включена е в енциклопедията „Two Тhousand Оutstanding Europeans of the 21st Century”, Cambridge, England, 2003. На 17 август 2018 г. е номинирана за титлата Honorary Doctorate of Letters от Mеждународния биографичен център в Кеймбридж, Англия. На 23 май 2019 г. е наградена с Грамота от Съюза на българските журналисти за принос към българката култура и журналистика.  Носител е на български и международни награди за хайку поезия. Нейни хайку стихове са публикувани в български и чуждестранни хайку антологии.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


МАРУСЯ НИКОЛОВА


МИХАЕЛА ГРАМЕН


РАЙНА ПРЕСЛАВСКА

Райна Преславска

Райна Преславска е родена в Русе през 1944 г. Дългогодишен банков служител, съпруга, майка и баба.

Пише поезия от младежка възраст. Завършва „Народен университет по литература” през 1970 г., участва в литературните клубове „Никола Вапцаров”, „Медик”, „Любен Каравелов” и клуба към читалище „Зора”. Има публикации в периодичния печат.

Дебютната й книга е стихосбирката „В бялата лодка” /2014 г./.

Автор в списание „Картини с думи и багри” от брой 2/2019 г.


РЕНИ ВАСЕВА


РОСИЦА КОПУКОВА

Росица Копукова

Росица  Копукова е родена и живее в София, завършила педагогика и българска филология и още 7 специалности след гимназия. Работи като журналист в централна медия. Издала 49 книги на български, френски и английски език. Рецензент на много автори. Известна по света – 50 престижни международни награди – САЩ, Италия, Австралия, Германия и десетки български. Превеждана в европейската и американската преса. Участник в наши и международни Антологии за поезия. Превеждана още на италиански, руски, португалски , немски език. Златни медали за лирика и проза в САЩ и у нас.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019.


ХРИСТО АНГЕЛОВ