Гост редактори РАЗДЕЛ ИЗКУСТВОГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 1/2019ЦЕЦКА ИЛИЕВА

Цецка Илиева

Цецка Илиева е родена през 1969 г. във Враца. Завършва френска езикова гимназия в родния си град, а след това УНСС, София. От няколко години живее със съпруга и двете си деца в Джорджия, САЩ. Нейни хайку са публикувани в японския вестник „Mainichi Daily News“, а преразказът й на българската народна приказка “Тримата братя и златната ябълка” (“The Three Brothers and the Golden Apple”) излиза в брой №44 на американското литературно списание „Rosebud“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019.

Идеята за включване на гост-редактори при създаването на отделните броеве на списанието се ражда от сътрудничеството й с редакционния екип и публикацията на нейния подбор избрани хайку от международния проект „По хайку на ден през февруари“.ГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 2/2019ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА

Зорница Харизанова

Зорница Харизанова е родена през 1969 г. в София.
Завършва Първа английска езикова гимназия. Специализира „Източни култури“ към програма „Хуманитаристика: култура и цивилизации“ и „Сравнително религиознание“ в НБУ.

Интересите й са насочени към далекоизточната философия, изкуство, поезия и художествена фотография.

Работила е като координатор в деп. Антропология и деп. Средиземноморски и източни изследвания в НБУ, редактор в издателство за учебна литература „Планета-3″, както и в сп. „Религия и култура“ и „Религия и цивилизации“.

Редактор е в сп. „Хайку свят“. От 2011 г. е член и секретар на Български хайку съюз, от 2017 г. – член на Британското хайку общество, а от 2019 г. – член на Международната хайку асоциация в Япония (WHA).

Има публикации в български и международни хайку издания.

Носител е на множество отличия и награди за хайку и хайга, по-важни от които: I награда за хайку на XI Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ (2010), II награда на XV-то му издание през 2014 г.; Грамота от европейската Топ 100 класация за най-креативни хайку автори през 2011 г.; Отличия от V, VI и VII национални конкурси за хайку на свободна тема (2012, 2014 и 2015); Отличия от I и IV декемврийски конкурси за хайку (2013 и 2016); Отличия от I Национален конкурс за хайку и сенрю „Носачи на вятър“ (2016); Отличиe от I Европейски конкурс за хайку в Италия (2016); Отличия от Фестивала на цъфналите вишни във Ванкувър, Канада (2014 и 2017); Отличия от „World Haiku Review“ (2017); Отличие от Конкурс за хайку на сп. „Ирис“, Хърватия (2019) и др.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019 и гост редактор на броя.


НАДЕЖДА РАДЕВА

Надежда Радева

Надежда Радева е родена на 22.02.1967 г. в Русе. Завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, специалност „Българска филология“.

Автор е на стихосбирките „Непрестанно“ (1996) , „Лично“ (2001), „Не съм сама“ (2018), „Изпращане на април“ (2019).

Получавала е следните литературни награди: трета за фейлетон в националния конкурс „Чудомир“, Казанлък (1999), трета в националния конкурс за поезия „Яворови дни“, Поморие (1999), трета в националния конкурс за поезия на в. „Литературен глас“ (1997), трета в националния конкурс „Петър Алипиев“, Бяла (2003), поощрителна награда за поезия – за стихосбирката „Лично“ в националния конкурс „Светлоструй“, с. Щръклево (2003).

Свои творби е публикувала в сборника „Отключени думи“ (1999), както и в периодичния печат.

Пише стихове и разкази. Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2019 и гост-редактор на брой 2/2019.ГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 3/2019


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


НАДЕЖДА РАДЕВА


ТОДОР БИЛЧЕВ

Тодор Билчев

Тодор Билчев е роден в Русе на 18 април 1956 г.
Завършва „Българска филология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” през 1981 г. От 1986 г. до днес работи в Държавен архив – Русе.

Издал е 75, предимно документални и исторически, книги, между които „Филип Тотю – личност, дейност, документи” – 1990;

„An Eastern orthodox Communitu During the Tansimat (Dokuments froma Register of the Bulgarien Sosietu in Ruse. 1860 – 1872). Източноправославната общност по време на Танзимата (Документи от регистрите на Българската община в Русе. 1860 – 1872 г.)” – Токио, 1997; „Захари Стоянов – редактор и издател” – 1999; „Иваница Ангелов Иванов – съзаклятник и банкер. Биографичен очерк.” – 2002;

„Добруджа и Ньойският договор. 1917 – 1919 г.” – 2009; „Поп Дошо” – 2010; „Духовни спомени. Иван Коларов. Кънчо Бакалов” – 2014; и др.

Публикувал е над 100 научни съобщения, над 2000 научнопопулярни статии в специализирани научни издания, стихотворения и разкази.

Носител е на множество литературни награди за участие в конкурси в областта на поезията, сатирата и прозата.

Награден с юбилеен плакет и грамота от кмета на Община Борово„за написване историята на с. Батин и дългогодишна безкористна краеведческа дейност”. Избран за почетен гражданин на Борово на 5.09.2014 г. заради книгите му за Г. Абланово, Батин и Обретеник и във връзка с 30-годишнината от обявяването на Борово за град.

Избран за почетен член на читалище „Канев – Пробуда 1924” на 30.10.2014 г. за книгата му за Г. Абланово и по повод 90-годишнината на читалището. Избран за почетен член на читалище “Хр. Ботев” – с. Обретеник, Русенско на 3.09.2018 г.

През 2015 г. издава първата си стихосбирка „Есенна жътва“. През 2016 г. издава втора стихосбирка – „Празниците на Духа”, трета – „Светлина в душата ми погледна” и четвърта – „Прашинки от Безкрая”, а така също и задълбочените научни издания „Русе в стари снимки, документи и портрети” и „150 г. Русенска община – юбилейна изложба”.

През 2017 г. издава документалния сборник “Старозагорски митрополит Павел. Дневници. (1919 – 1940 г.)” и стихосбирките “Тъга по Вечност ” и “С обич, Дух и тъга”, през 2018 г. документалния сборник “Поборникът Иваница Ангелов Иванов – писма, спомени, документи (1863 – 1939)” и стихосбирките “Слепите очи на тъмнината” и “Барабанът на живота”, а през 2019 г. стихосбирките “Жажда за полет”, ”Къде си, Господи, когато?…”, ”Във Вечността на Ада” и документалния сборник “Документални доказателства по дневниците на Старозагорския митрополит Павел (За периода 1924 – 1939 г.)”. Следват няколко стихосбирки, издадени от издателство gabriell-e-lit в периода 2020-2021 г.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019 г.

Гост редактор на брой 3/2019.ГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 4/2019ЖИВКА ТАНЧЕВА

Живка Танчева

Живка Танчева е поет и писател, автор на осем книги и многобройни публикации в периодичния печат.
Сътрудничи на вестниците „Народно земеделско знаме 21 век“ и „Литературно земеделско знаме“ 

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 0/2018.

Гост редактор на брой 4/2019.


ТОДОР БИЛЧЕВГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 1/2020д-р ВЕСЕЛИНА УЗУНОВА

д-р Веселина Узунова

Д-р Веселина Узунова е главен уредник в РИМ-Хасково.

Автор е на 1 монография и много научни публикации в областта на най-новата история на България, Близкия изток и международните отношения.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2020 със статия-творчески портрет в съавторство с д-р Красимира Узунова на поета-земеделец Теню Янчев. Д-р Веселина Узунова е и гост редактор на броя.


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


ИВАНКА ЯНКОВА

Иванка Янкова

Иванка Янкова е родена в Асеновград. Завършва специалност „Философия“ в СУ „Климент Охридски“. Работи дълги години като секретар и зам. председател на българо-руското дружество в Пловдив Издала е 14 книги от които 2 детски и 1 с хайку, както и книга със стихове, импресии и есета. Има награди и отличия от литературни конкурси и публикации на хайку в национални и чуждестранни издания – антологии, списания, сборници и други на английски, японски, френски, немски, руски и сръбски езици.

Учредител е и е била 15 години председател на хайку клуб – Пловдив, а сега е негов  почетен председател. Член е на пловдивското дружество на писателите, на Съюз на независимите български писатели,  Българския  хайку  съюз, и на Световната хайку асоциация. Представена е в хайку фондацията – САЩ с неин профил.


РЕНИ ВАСЕВА

Рени Васева

Рени Васева е родена в София. Преподавател по литература и поет, автор на стихосбирката „Погледи“, изд. ЛК „Многоточие“, С., 2019. Публикувала е в сп. „Нова асоциална поезия“ и в други интернет издания.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1-2019. Автор в е-Библиотека gabriell-e-lit с книгите си „Погледи“ и „Очите на града“. Издателство gabriell-e-lit осъществява третата й стихосбирка „Сътворения“ като електронна книга и като печатно издание.


ТОДОР БИЛЧЕВГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 2/2020ЙОРДАН КОЖУХАРОВ

Йордан Кожухаров

Йордан Кожухаров е роден през 1936 г. в Асеновград. Завършил е българска филология. Работил е като учител. Бил е заместник директор и директор. Заемал е и длъжността председател на общинския съвет за култура – Асеновград. За добри постижения в тази област има държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ II степен. А за участие в театралната художествена самодейност – сребърен медал.

Йордан Кожухаров е емблематична личност за Асеновград.
Има особена заслуга за популяризиране на големия български композитор, диригент и пианист маестро Димитър Вълчев, роден в Асеновград. Той организира представянето му и удостояване със звание „Почетен гражданин“, поставяне на паметна плоча, отбелязване на годишнини свързани с неговия живот и дейност, издаване на книга за маестро Димитър Вълчев (идея и съставител Йордан Кожухаров).
Бил дългогодишен председател на литературен клуб „Орфей“ при НЧ „Св. пр. П. Хилендарски“.

За участие в рецитали – конкурси има престижни награди от с. Оборище, общ. Панагюрище, Поморие, Враца, Шумен. През 2020 г. в междуна-родния фестивал „Българска душа на светата земя“ в град Бат Ям, Израел бе отличен с втора награда за рецитация.

През 2020 г. му е присъдена награда на фондацията „Маестро Димитър Вълчев“ – София за популяризиране на неговото творчество.

От Съюза на творците – Асеновград е удостоен с благодарствена грамота за достоен принос в хуманитарната сфера.

Почетен гражданин на град Асеновград от 2021 г.

Автор и гост редактор на списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2020.


НАДЕЖДА РАДЕВАГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 3/2020ЖИВКА ТАНЧЕВА


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


ИВАНКА ЯНКОВА


ЙОРДАН КОЖУХАРОВГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 4/2020ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


НАДЕЖДА РАДЕВАГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 1/2021АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА

Александра Ивойлова

Александра Ивойлова се дипломира като пианистка в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Специализира в Париж. Изучава и камерно пеене – като мецосопрано е издала компактдиск „Барокови арии и песни” (2011, с пианистката Д. Андонова). През 2016 г. издава компактдиска „Отражения – поезия и музика” (композитор: Н. Добринов).

Участва в изложби, илюстрира страници в печата.Публикува есета, фрагменти, поезия (вкл. за деца), литературна, художествена и музикална критика, творчески портрети.

Издала е осем книги със стихотворения, хайку, сентенции, хайбуни,  поетични  диалози, както и „Същината на Ботевото слово” – полемични анализи.

Съставител и редактор е на двуезичната хайку антология „Градът / La Ville” (2012) – 103 български, френски и франкофонски поети. Сред съставителите е на българо-английската хайку антология „Отвъд думите / Beyond Words” (2018), съвместно с Британското хайку общество.            

В редколегията е на сп. „Хайку свят”. Членува в Българския ПЕН-център, Български хайку съюз и в Световната Хайку Асоциация (WHA).

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 2/2019 и гост редактор от брой 1/2021.


БОРИС ЦВЕТАНОВ

Борис Цветанов

Борис Цветанов е роден на 10 декември 1944 г. в село Мокреш, Ломско. Живял е в Лом, София, Габрово, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Горна Оряховица, Монтана. Учител (1968-1970), журналист в четири вестника (1970-1974), след пет уволнения е на свободна практика (1974-1990). 

Вече 51 години твори в областта на хумора и сатирата. Печатал е във всички издания,които отделят място и внимание на тези жанрове.

Негови афоризми, още преди така наречените „промени“, са намирали място в сериозни издания в САЩ, ГФР, Великобритания, Италия , Франция и естествено в СССР, Полша, Чехословакия и др.

Мисли за себе си като за скромен монах, който броди по света със скъсан чадър и държи на максимата, завещана му от Мирон Иванов: „Няма власт над оная глава, която не иска власт!“

Гост редактор и автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


ГАБРИЕЛА СТЕФАНОВА

Габриела Стефанова

Габриела Стефанова е родена в Русе. Завършва специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен журналист във в. „Утро“. Има публикации в периодични издания и сайтове. Редактор на художествени и документални книги.

Гост редактор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 1/2021.


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


НАДЕЖДА РАДЕВАГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 2/2021БОРИС ЦВЕТАНОВ


ЖИВКА ТАНЧЕВА


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


ЙОРДАН КОЖУХАРОВ


МАРИН КОНСТАНТИН ПАЛАТОВ

Марин-Константи Палатов

Марин-Константин Палатов е роден на 04.05.2002 в София.

Завършил е Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ през 2021 г. Понастоящем е студент в Политехническия университет в Милано.

Преди да се захване с осъществяване на собствената си идея – списание „paradigma (една нова страница)“, е редактор на ученически вестник, също издание на ученици от СМГ.

Отличен е в конкурси за творческо писане. Има задълбочен интерес към изкуството, независимо дали става въпрос за изобразително изкуство, за музиката или поезията.

Негова творба е включена в рубриката „Гостува ни“ на брой 2/2021 на сп. „Картини с думи и багри“, в която е представено списание „paradigma (една нова страница)“.

Гост редактор на брой 2/2021.


НАДЕЖДА РАДЕВАГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 3/2021БОРИС ЦВЕТАНОВ


КИРИЛ НАЗЪРОВ

Кирил Назъров

Кирил Назъров е български поет, журналист и писател, роден на 02.11.1941 г. в с. Драгуш, общ. Петрич.
Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Преподавател, драматург и редактор, автор на книги за деца и възрастни, преведени на почти всички европейски езици.

Пише афоризми, басни, епиграми, гатанки, приказки, стихове и проза. Сред известните му книги са: „Хоровод“ (1980), „Пчелария“ (1983), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Приказките на Заспивко“ (1986), „Огражден“ (1997), „Писатели в епигРАМКИ“ (2001), „Цветница“ (2004) и други.

Удостоен е с няколко национални и международни награди. Той е сред малцината съвременни български детски поети, чиито творби са включени в учебниците на учениците от началните и прогимназиални класове. Носител е на литературната награда за детско творчество „Петя Караколева“.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от предпремиерния брой 0/2018 и гост редактор от брой 3/2021.


МАРИН-КОНСТАНТИН ПАЛАТОВ


НАДЕЖДА РАДЕВА


СТОЯНКА БОЯНОВА

Стоянка Боянова

Стоянка Боянова е родена на 29.03.1955 г. в с. Манолско Конаре, Пловдивска област. Завършила е физика в Пловдивския университет. Работила е като главен експерт в Българския институт по метрология, София – в областта на измервателните уреди, създава и одитира системи за управление на качеството, разработва стандарти.

Автор на 12 книги – девет стихосбирки, роман, сборник с къси разкази и хайку книга, съвместно с Минко Танев. Съавтор на повече от 30 издания в България, Полша, Сърбия, Германия, Индия, Япония, САЩ, Англия, Африка. Редактор на книги с разкази, романи, речници.

Член на Съюза на българските писатели, Дружество на писателите – Пловдив, Дружество на писателите – Карлово, Хайку клуб – Пловдив, Български хайку съюз, Хайку фондацията – САЩ, Обединеното хайку и танка общество – Великобритания, Световна хайку асоциация – Япония, Глобално литературно общество, Съюз на писателите на обединените нации, Световно съвременно литературно общество – Непал и др.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2019 и гост редактор на списанието от брой 3/2021.ГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 4/2021БОРИС ЦВЕТАНОВ


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


КИРИЛ НАЗЪРОВ


ТОДОР БИЛЧЕВГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 1/2022АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА


БОРИС ЦВЕТАНОВ


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


КИРИЛ НАЗЪРОВ


НАДЕЖДА РАДЕВА


ПАВЛИНА ПЕТКОВА

Павлина Петкова

Павлина Якимова Петкова е родена на 13 март 1964 г. Живее в гр. Бяла, Русенско, а работи в гр. Борово.

Пише лирика, проза, есета, афоризми, хайку, хайбуни, рецензии. Нейни публикации са помествани в редица вестници, както и в периодичния печат, в алманаси и антологии. Книги на Петкова се намират в редица читалища в страната, както и в библиотеките на българските училища в Кеймбрич, Великобритания; Ларнака, Кипър и др.

Носител е на грамоти и отличия от литературни конкурси за поезия и хайку.

Издадени книги: “С крилете на птица” /2001/- поезия; “Между изгреви и залези” /2009/- поезия и хайку; “Паяжина от лъчи” /2010/ – /двустранно издание с Иван Северняшки/ – поезия; „Кръговрат на чувствата” /2011/ -поезия и хайку; „Душата ми е клада” /2014/ – поезия; „Тайнопис по небето” /2015/ – хайку; „Волтова дъга” /2016/ – sms -поезия; „Знак за жена” /2016/ – поезия; „Приятелство между редовете” /2017/ – проза; „Обичаме те, Юлия” /2017/ – проза; „През сезони и дни” /2018/ – хайбуни; „Спасени думи” /2018/ – хайку, „Сълзи по клепачите“ /2019/ – поезия, „Река многоцветна /2021/ – хайбуни и импресии.

Член е на Конфедерацията на българските писатели и председател на КБП – Бяла. Председател е и на литературната група „Хайде де” при НЧ „Трудолюбие – 1884″ – гр. Бяла. Членува в Литературна група към Военен клуб „Н. Вапцаров” – гр. В.Търново и „Сцена на духовността” – гр. Плевен.

Автор в списание „Картини с думи и багри“ от брой 3/2021.ГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 2/2022АЛЕКСАНДРА ИВОЙЛОВА


БОРИС ЦВЕТАНОВ


ИВАНКА ЛАПАВИЧЕВА

Иванка /Ваня/ Лапавичева

Ваня /Иванка/ Лпавичева е родена е на 22.11.1952 г. в гр. Чирпан.

Живее в Пловдив. Учи в София – ДБИ – специалност „Библиография и библиотекознание“, по-късно завършва – Българска филология в ПУ „П. Хилендарски“. Работи като учителка в СУ „Ив. Вазов“ – гр. Сопот, след това като библиотекар в НБ „Ив. Вазов“ – Пловдив, НЧ „П.Р.Славейков“, НЧ „Възраждане 1983“, в Старинен Пловдив – къща „Хиндлиян“ като фондохранител и ст. специалист в Педагогическа библиотека към отдел „Образование и наука“ – община Пловдив.

От 2015 г. до днес работи в библиотеката към НЧ „Възраждане 1983“ – Старинен Пловдив.

Следи и се включва в проявите на творческите поетични групи в Пловдив – ЛК „Николай Гюлев“ и ЛК „Метафора“, фотографира и отразява събитията им.

По идея и съвместно с почетния гражданин на Асеновград – Йордан Кожухаров (по съвместен проект на НЧ „Св. преп. П. Хилендарски 1997 г.“ – Асеновград и НЧ „Възраждане 1983“ – Пловдив) участва в представянето на изявени пловдивски поети на страниците на в. „Асеновградски новинар“ и в Есенните празници на изкуствата.

Автор-съставител на „Летопис на Педагогическата библиотека 1950 – 2000 г.“, изд. 2001 г. от община Пловдив; редактор на „Прозорецът“ – книга със стихове на Стефка Тотева; на второ допълнено издание на „Пеещи безумства“ от Ради Радев и на подготвяната поетична антология „Те обичат Асеновград“, съвместно с Йордан Кожухаров.

Автор в сп. „Картини с думи и багри“ от брой 2/2021 и гост редактор от брой 2/2022.


ИВАНКА ЯНКОВА


ЙОРДАН КОЖУХАРОВ


ПАВЛИНА ПЕТКОВА


РОСИ САВОВА

Роси Савова

Роси Савова е родена през 1958 г. в гр. Берковица, област Монтана.

Завършва ИНДУ „Лазар Станев” Плевен и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност Начална педагогика. Дълги години живее в Севлиево. Там работи като учител и като завеждащ сектор „Културно-масова работа” в Профсъюзен културен дом „Ненко Илиев”. Била е член на редакционен екип на заводски вестник „Червено знаме” и председател на литературен клуб. По-късно е учител в гр. Козлодуй, където живее и в момента.

Участва в много литературни конкурси за проза и поезия. Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия на VІ и VІІ републикански фестивал на художествената самодейност. През 2011 г. получава ІІ награда за проза в националния литературен конкурс за сатира „Очи за себе си”. През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България.

Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря”; в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание REVUE PÉRIOIQUE.

Пише поезия за деца и възрастни, проза, хайку, хайга, апева, сатира и детски пиеси. Под нейна режисура детско театрално студио „Приказен свят” изнася над 15 представления в града и района.

Книги на автора: „Вълшебства” 2008; „Въглени за късна есен” 2014 и „Плетеница от мигове” 2020. Участва като автор в алманах „Бразди” Севлиево, „Под лъчите на слънцето” Враца, „Думите” на КБП, „Нарисувай ми любов и вино” за поети и художници на издателство „Лунна светлина 13” и др.

Председател е на Конфедерацията на българските писатели – филиал Козлодуй и на Литературен клуб Козлодуй.

Автор в сп. „Картини с думи и багри“ от брой 1/2022 и гост редактор от брой 2/2022.


СТОЯНКА БОЯНОВАГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 3/2022БОРИС ЦВЕТАНОВ


проф. д. н. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ


ЗОРНИЦА ХАРИЗАНОВА


ЙОРДАН КОЖУХАРОВ


ПАВЛИНА ПЕТКОВА


СИЛВА ВАСИЛЕВАГОСТ РЕДАКТОРИ НА БРОЙ 4/2022проф. д. н. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ


ИВАНКА ПАВЛОВА


ПАВЛИНА ПЕТКОВА


СИЛВА ВАСИЛЕВА