СВЕТОВНИЯТ КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ХАЙКУ С РИСУНКА – Зорница Харизанова

25 ТАЛАНТЛИВИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, НАГРАДЕНИ НА XVI СВЕТОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ХАЙКУ  НА ТЕМА „СПОРТ” – статия на Зорница Харизанова

КОНКУРСЪТ

Световният конкурс за детско хайку, придружено от тематична рисунка или апликация, се организира от японската фондация за образование, изкуство и междукултурен обмен „Джeй Ей Ел” (JAL) съвместно с Японските авиолинии (Japan Airlines) на всеки две години от 1990 г. насам.

В 16-то издание на конкурса на тема „Спорт” през 2019/2010 г. благодарение на активното сътрудничество на Български хайку съюз и подкрепата на Детския отдел на Столична библиотека и фондация „Иванка и Георги Янкови” – Асеновград, се включиха деца на възраст от 5 до 15-годишна възраст от цялата страна. Така България стана 41-та държава-участник в това престижно международно поетично състезание, заедно с много други страни като Англия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Холандия, САЩ, Канада, Русия, Полша, Румъния, Китай и др.

В конкурса участваха 303 деца от цялата страна, от които 272 групово под ръководството на преподаватели по рисуване и български език в училища, общински читалища, детски школи и центрове за изкуство, и 31 – индивидуално. Най-много художествени творби бяха получени от градовете: София, Хасково, Асеновград, Кюстендил, Враца, Русе и Варна.

Жури от японската фондация за културен обмен JAL с председател г-н Йошихару Уеки, координатор г-жа Кимиe Хига, г-жа Емико Мияшита и учители по хайку от Haiku International Association съвместно с жури от Български хайку съюз с председател д-р София Филипова, в състав: Зорница Харизанова, Венелина Петкова, Весислава Савова, Александра Ивойлова, Людмила Христова и Васил Харизанов, преподавател в Национална художествена академия, отличиха 25 творби от конкурса, от които 5 получиха големите награди на фондация JAL а 20 бяха отличени с по-малки награди.

ИЗЛОЖБАТА

В периода от 18-23 септември 2020 г. в рамките на 31-те Дни на японската култура със съдействието на Културния отдел на Японското посолство бе реализирана изложба „Духът на спорта” с наградените хайку творби от България. Изложбата бе  подредена във фоайето на Дома на киното като съпътстващо събитие на Панорамата на японския филм и бе тържествено открита от новото културно аташе на Япония г-ца Тае Накано.

Изложените творби на българските ученици са посветени на разнообразието на различните видове спорт, мотивацията, силата, дисциплината и уменията, които те възпитават. Чрез рисунките и поезията си децата се докосват до енергията и духа на спортните игри и правят опит да пресътворят по един неповторим начин своите впечатление и преживявания в най-кратката поетична форма хайку. Изложбата бе аранжирана с тематични композиции на Школата по икебана „Сога”.

Първите пет творби на български деца, получили големи награди от конкурса, ще бъдат отпечатани на картички и публикувани заедно с големите награди на деца от цял свят в луксозен пълноцветен албум, издание на японската фондация JAL.

Материала подготви:

© Зорница Харизанова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *