КОРАБОКРУШЕНЕЦЪТ – Цонка Великова

ЗАПИСКИТЕ НА КОРАБОКРУШЕНЕЦА – из новелата „Корабокрушенецът“ на Цонка Великова

Моряци, акостирали за кратко на безлюден остров, намерили множество забодени по стволовете на дърветата брезови кори. Както се разбрало, те съставлявали островната библиотека, която си създал един корабокрушенец. Установило се, че той самият не бил вече между живите-

За жалост, само някои брезови кори могат да бъдат разчетени. Върху останалите времето е разказало своя история.

Номерирането на брезовите кори тук е условно.

ТРИНАДЕСЕТА КОРА

Светещият човек

Наскоро описах тъмния човек. Днес ще се опитам да си спомня какъв беше светещият.
Най-общо казано, светещият човек прави света по-красив и добър.

Светещият човек няма граници, тъй като е обгърнат от ореол с багрите на дъгата. Светлината, с която неспирно те облива и която никога не свършва, прониква в теб, сгрява те, дава ти и сила.

Мислите му са изпълнени с искреност, грижовност и любов. Той ще ти даде утеха, ръка, ако си паднал, храна, ако си гладен, и дреха, ако твоята е овехтяла. Това го прави щастлив.

Светещият човек е творец. Всъщност мисля, че не можеш да бъдеш творец, ако не си светещ човек. Както и обратното – не можеш да си светещ човек, ако нямаш талант да твориш. Някой друг път ще пиша и за твореца.

ЧЕТИРИНАДЕСЕТА КОРА

Творецът

Творецът насища мига с неподправеност и красота посредством багрите, звуците, образите, емоцията, мислите, които не могат да бъдат внушени на околните само заради вложения труд, старание и амбиция за успех.

Когато мисли, той чува музика, когато говори – пее, а когато пее – говори. Когато ходи – танцува, когато танцува и свири – споделя. Изразът на тялото и гласа на светещия талантлив човек са посланици на душата. Те в никакъв случай не са резултат на макар и съвършено овладяна рутина, която може да събуди любопитство и възхита, но не и да одухотворява.

Талантът, ако наистина го има, понякога бива споходен от Вдъх Новение. То се разпознава по това, че предизвиква околните да го съпреживеят. А така и те също да бъдат светещи Вдъх Новени хора.

Цонка Великова

Из „Грехопадналите“, изд. Архимед, С., 2017 г.

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *