„КРАСТАВИЦИ ПО ШЛЕПЧИЙСКИ“ НА АДРИАН ВАСИЛЕВ – представя Габриела Цанева

„КРАСТАВИЦИ ПО ШЛЕПЧИЙСКИ“ –
книгата на Адриан Василев през погледа на Габриела Цанева

На 30-ти април, в РБ „Любен Каравелов“, Надежда Радева и Ина Стана Ребиган „изпратиха април”, заедно с почитатели на поетичното изкуство и живописта. Не можех да се лиша от двойното удоволствие – да чуя стиховете на Надя Радева, рецитирани от нея, и да видя в оригинал картините на Ина Ребиган, които станаха хит и заради това, че… е, да спрем до тук!

Премиерата събра много хора от двата бряга на Дунав в залите на библиотеката, а сред множеството изпък-ваше Адриан Василев, познат и търсен от всички, заради перфектното му владеене на двата езика, а и защото има много приятели от всякъде.

Въпреки заетостта си, като официален преводач на събитието, той успя да ми подари екземпляр от второто издание на хумористичната си книга „Краставици по шлепчийски – моряшки истории“, с автограф – „Това е един малък подсетник, че в Русе все още съществува професията моряк“.

"Краставици по шлепчийски", автор Адриан Василев
„Краставици по шлепчийски“, автор Адриан Василев, изд. „Авангард принт“, Русе, 2019

Още тогава ми се прииска да присъствам на представянето, което се състоя в началото на юни, съвсем по моряшки – на борда на кораб, но нямах възможност да отида.

Е, нищо не може да попречи на читателя да чете, и аз с удоволствие заплувах по реката с автора и неговите герои и – да, смехът лекува, и душата и тялото, дори когато е горчивият смях на сатирата, или оня болезнен смях, така познат ни от класическия „Бай Ганьо“!

Няма да правя анализ на този сборник с разкази, който вече е извоювал толкова трайно място в съзнанието на публиката, че често историите от нея се бъркат с моряшкия фолклор от дългите, разноговорни брегове на голямата Европейска река. Ще спомена само, че настоящото, второ издание, е допълнено от автора и е илюстрирано с карикатурите на капитан Георги Ангеловски. Често те имат както илюстративен, така и свой, самостоятелен живот.


Златната рибка
Златната рибка, карикатура на Георги Ангеловски от книгата на Адриан Василев „Краставици по шлепчийски“

Златната рибка:

-Моля ти се, дядо, не ме връщай в Дунава


Книгата съдържа 60 автентични истории, разказани с приятна лекота – понякога малко поучително, понякога с насмешка, но винаги с много любов и разбиране към героите и проблемите им. Томчето е с обем 94 страници, има предговор от автора, а вместо заключение – стихотворение, посветено на Георги Бочков, дългогодишен директор на Дома на моряка в Русе. Излиза със знака на издателство „Авангард принт“ през 2019 г. Чете се на един дъх, буди спомени у тези, които са имали някакво, дори бегло и далечно съпри-косновение с Реката и корабите, плаващи по нея… И без съмнение, след последната страница ще знаете повече за живота на моряка, отколкото сте знаели в началото, и може би дори ще ви се прииска… е, ако не да станете моряци, то –  да станете пътешественици!

КРАСТАВИЦИ ПО ШЛЕПЧИЙСКИ

– Сега да имаше някой амсалак, да направи едно кафе…

Това беше любимата приказка на един от старите капитани на Параходството. Захванал занаята на калафатчия, минал през шлепчийството и стигнал до капитанския мостик.

Аз го помня като старши помощник. За него се знаеше, че владее в необходимата и достатъчна степен всички крайдунавски езици, без да ги е изучавал специално. Когато пътувахме заедно, аз бях още младо-зелено и не успях да проумея хумора му, скрит зад тъмнозелените стъкла на очилата. В последствие съм слушал доста за него.

Това се случило през шлепчийския период от неговата кариера. Било през лятото. Той пържел тиквички под палубната тента, а миризмата възбудила любопитството на съседа шлепчия, германец.

– Какво пържиш, колега? – попитал го той.

Нашият човек го погледнал в честните сини очи, и отговорът веднага светнал в главата му:

– Краставици.

– Хубави ли стават пържени?

– Опитай! – подал му той едно апетитно колелце.

– М-м, шойн! Отивам да си купя!

Купил си германецът краставици, почистил ги, овалял ги в брашно и започнал да ги пържи. Но как се пържат краставици, които съдържат 90 процента вода?!Оставала една люспа и малко семки, а маслото цвърчало…

– Колега, не стават моите краставици!

– С какво масло ги пържиш?

– С репично.

– Е, от маслото е, колега! Аз пържа със слънчогледово. Ела да изядем моите!

С риск да разваля ефекта от финала на хубавия разказ ще споделя, че съм яла пържени краставици и м-м, шойн! Никак не са лоши!

Тайната е в оня, който ти ги пържи.

д-р Габриела Цанева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.