КРАТКИТЕ ЕСЕТА НА ПРОФ. ИВАН БЪРЗАКОВ

ВЪВЕДЕНИЕ КЪМ ПОРЕДИЦАТА „КРАТКИ ЕСЕТА“ НА ПРОФ. ИВАН БЪРЗАКОВ – редакционна статия

Почти случайно попаднах в интернет на няколко кратки есета, в които проф. Иван Бързаков изразява своето отношение към творци и произведения на изкуството, но не към цялостното творчество и личност на автора, а по-скоро към детайла – към онзи детайл, който е ключът към разбирането на цялото.

Решихме, че тези текстове ще допринесат за създаването на една по-плътна и наситена визия за развитието на списание „Картини с думи и багри“, като се акцентира върху визуалните изкуства – както върху тяхната интерпретация, така и върху обекта и предмета на представяне, разглеждане и възприемане.

Ще започнем поредицата с кратко въведение и ще илюстрираме идеята си със сравнителното есе за стиловете на Густав Климт /14.07.1862 – 06.02.1918/ и Анри Матис /31.12.1869 – 03.11.1954/, както защото то е единственото, което прави паралел между двама автори, като едновременно търси общото в противоположностите, така и защото желаем да свържем есетата с рождените дати на творците, които са предмет на тяхното разглеждане… и ще продължим с есета за Матис и за Пикасо /25.10.1881 –08.04.1973/, защото не можем да не отбележим рождената дата на последния, и защото не можем да отминем човешкото и творческо приятелство между двамата титани на изкуството на 20 век.

© „Картини с думи и багри“, редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *