ЛОВЕЦ НА СВЕТЛИНА – Милена Филипова

ПОЕТИЧНА СРЕЩА С „ЛОВЕЦ НА СВЕТЛИНА” – репортаж на Милена Филипова

ЗА ТОДОР БИЛЧЕВ И НЕГОВАТА ПОЕЗИЯ

Едва ли има по-поетичен сезон от есента. Затова избрахме именно един есенен ден в началото на месеца на народните будители за нашата поетична среща в с. Горно Абланово в НЧ „Канев –Пробуда – 1924“. 

Но в днешния толкова странен и противоречив свят, изкуството навлезе във все по-трудни времена. За щастие, творчеството никога не знае граници.

Срещата ни премина с един творец,  на който поетичната еуфория не спира нито за миг. Творец , събирал с толкова много любов, трудолюбие и старание всички мигове,  с които достига до сърцата и душите на хората.

Автор с богата творческа автобиография. Анализатор на задълбочени трудове, изследващи исторически личности и събития… и поет.

Тодор Билчев, обсебения творец от изкуството и винаги пленен от тази магия, наричан още „ловец на светлина“, или както сам той скромно казва за себе си: „Аз съм поетът в този объркан свят“, наш приятел, който винаги посрещаме с голямо уважение и чест с добре дошъл в с .Горно Абланово.

В днешното необичайно време едно от добрите качества на хората е да бъдат заедно, макар и обстоятелствата да определят дистанция между тях и  предпазни мерки. Те жадуват да нахранят своите души, да се докоснат до мъдростта на поета. А поезията на Тодор Билчев има какво да даде на хората, защото, съпреживявайки болката и вкуса на горчилката, сладостта, любовта и смъртта, неговата поезия дава очи и докосва до Вечността в поредните пет творби за 2020 год. четири от които са на столичното издателство gabriell-e-lit:

„Отвъд болката и красотата“, „В мраз криле за полет“, „Календар на вечността“, „Светата троица човек“ и „Водопой за кръвопийци“.

ЗА ПОЕТИЧНИЯТ ПРАЗНИК В НЧ „КАНЕВ-ПРОБУДА – 1924“

Представената пред публиката на с. Горно Абланово мултимедийна презентация на цялостното творчество на Тодор Билчев предизвика интерес и усещането, че докосвайки се до творчеството опознаваме човека, този, който ние наричаме наш приятел и познаваме като добър и мъдър, и малко тъжен, но винаги влюбен в живота и хората.

Членове на литературния клуб при читалището подготвиха рецитал по стихове на автора.

Тодор Билчев с читатели в НЧ "Канев - Пробуда - 1924"
Тодор Билчев с читатели в НЧ „Канев – Пробуда – 1924“

Стиховете на Тодор Билчев, които винаги, събуждайки съзнанието чрез тъгата и  омразата, любовта и добротата и онова невидимото, което е извън живота и времето, са втъкани в красивата нишка на поетичното изкуство.

82-годишната Еленка Прокопиева беше нетърпелива да прочете две от последните публикувани стихотворения на поета в медиите.

Мисията на поета Тодор Билчев е успешна, убедена съм, че хората долавят звуците и имат сетива за онази, духовната любов, която той се стреми да покаже чрез творбите си. Да, чрез поезията си той учи читателите как да заплуват щастливи във вечния океан на тази духовна любов и им дава сили да вървят напред през битието в днешните така трудни за всички времена.

Както при есента, когато чувстваме, че природата сякаш е спестявала цяла година даровете си за големия си финал, така и при срещата ни с Тодор Билчев се породи усещането, че поетичното му изкуство цяла година е събирало плодовете и силата си, за да ни ги даде днес и да остави незаличима емоционална и вълнуваща следа, по която да вървим през тези трудни времена.

Пожелахме здраве, надежда, още вдъхновения и до нови срещи на нашия приятел, който остави в нас мисълта, че винаги има хора, които даряват светлина на другите!

© Милена Филипова – НЧ „Канев–Пробуда – 1924, с. Горно Абланово, Русенско

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *