МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ – анонс

ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ – анонс от редакционната поща

INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL – 10 – 30 ноември 2022

За втора година получаваме в редакционната пощенска кутия информация за предстоящия Международен фестивал на портретния филм. Идеята и нейното осъществяване е дело на група млади творци от различни сфери на визуалните изкуства. С подготовката на третото издание на фестивала, тази общност заявява своето трайно присъствие в културния календар.

Но, нека не правим преразказ на онова, което предстои през ноември. Ето какво казват организаторите:

*

Разгръщаме, отваряме, дълбаем, летим. С тази нагласа Международният фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) очаква началото своето трето издание и кани зрителите да споделят вълнението от срещата с необичайно късометражно кино. За трета поредна година фестивалът търси публиката, готова да се вгледа в портретите на хора и явления през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към личната човешка вселена – там, където покълва зародишът на всяка промяна и се завихря тласъкът на всяка трансформация.

За IPFF – идеи и развитие

IPFF е отдаден на идеята за преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.
Със своето трето издание фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфичен ракурс за възприемане на смисловия филмов център, за разгръщане на обвивките до откриване на сърцевината на творбата. Този фокус води към внимателно стъпване по линиите на наратива и по щрихите на чувствата, но също провокира поставянето на въпроси, отварянето на рамките, намирането на онова, което е отвъд видимото.

С тази уникална философия, IPFF отново е разпознат като платформа за необичайно късометражно кино от стотици творци, от всички посоки на света. Фестивалът привлича изяви както на съвсем млади професионалисти, така и на утвърдени артисти, отдадени на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

Профил

И през 2022 година IPFF ще прояви своя хибриден характер: с прожекции и кино срещи на живо и с богато онлайн издание. В четири български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна,
зрителите ще могат да видят филми от Официалната селекция на фестивала, а посредством
фестивалната платформа Festhome TV любители на качественото късометражно кино от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции на IPFF,
открояващи още интригуващи находки – For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions
Selection.

Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творби от 20 държави,
представени в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Филмов
автопортрет, както и категории с фокус изразен език – скрийнденс (Портрет в движение) и анимация (Портрет в магически фенер).

*

Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.

В своето трето издание IPFF разгръща стремежа си за непосредствено живо споделяне и ползотворен идеен обмен чрез поредица от съпътстващи събития – неизменна част от цялостното фестивално преживяване.

В програмата активно ще се включат членовете на международното жури, които ще
дискутират с творци и зрители своята професионална и лична гледна точка към портрета и
портретирането като феномени, процеси и изследвания на човешкия свят.
Тази колаборация ще намери израз в няколко конкретни инициативи: Лекция на д-р Лиза Боева,
дискусии с актрисата Ирмена Чичикова, режисьорката Анна Уелтнър и режисьора Алес Лапо.

Те ще преплитат философията на портрета с теми за творческо-личностните дълбини, потенциалите на ауидио-визуалните среди, в които се движим, фундаменталните ценности на човека, групите, обществата.

В съпътстващата програма са включени творчески ателиета за деца, кино куиз и аудио-визуална изложба.

*

Нека пожелаем успех на участниците в конкурсната програма и незабравими преживявания на творците от съпътстващите събития и публиката, която ще ги съпреживява!

Повече информация за селектираните филми, събитията и всички детайли за фестивала можете да откриете в официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

редакционен коментар

източник: festival.ipff@gmail.com

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *