МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ 2021 – 2 част

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПОРТРЕТНИЯ ФИЛМ /INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL/ – 2 част

17 – 27 ноември 2021

Както писахме в предходна публикация, в периода от 17 до 27 ноември 2021 ще се проведе Втория международен фестивал на портретния филм – един интересен жанр в киноизкуството, с който желаем да запознаем читателите на сп. „Картини с думи и багри“, като в същото време съдействаме за популяризирането на фестивала.

В настоящата публикация ще представим категориите в конкурсната програма и ще запознаем аудиторията с творците, които ще оценяват участващите в нея филми. Всички материали са предоставени в редакцията на списанието от организаторите на конкурса.

1. КАТЕГОРИИ НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

Портрет на личност

Личността на един човек е в центъра на филмовия портрет.

Човекът като противоречие: лутащо се същество, чието битие е винаги абсурдно и безсмислено, в същото време – същество-вселена без очертания, без дъно, без начало и край.

Филмовият портрет може да е документален, художествен или крайно експериментален. За известен персонаж (историческа личност, спортист, творец, затворник…) или за човека, когото виждаш всеки ден в парка.

Колективен портрет

Портрет на няколко личности. От клуба по шах до цял народ. Ядрото на филмите в тази категория е колективът. Колективен е портретът на банда, компания, клас, общност.

Алтернативен портрет

Нечовешки портрет. На улична котка или домашен любимец. На всяко живо същество, чийто език човекът трудно разбира. Алтернативен е и неодушевеният портрет, на който киното вдъхва живот. Растението в ъгъла. Чадърът на закачалката. Дори портретът на абстрактна идея или философска главоблъсканица.

Автопортрет

Портрет на собственото Аз. Филмов автопортрет. За света на личните интереси, постижения, провали, страхове, мании, авантюри.

Портрет в движение (скрийнденс/танцов филм)

Портрет със специфична форма – пресечната точка на киното и танца, вълнуващото изкуство и практика – скрийнденс. Портретът е задължителен, но неопределен. Може да е на личност, на себе си, на колектив или алтернативен портрет. Необходимо условие е изразът на произведението да е чрез симбиозата между танц и кино, наречена скрийнденс.

Портрет в магически фенер (анимационен филм)

Портрет, принадлежащ към изкуството на анимацията, където творческата мисъл вдъхва живот на линии, форми и цветове, извирайки дълбоко от въображението на режисьора. И тук, портретът може да е на личност, на себе си, на колектив или всичко, което вклюва категорията алтернативен портрет на IPFF (виж алтернативен портрет).

Портрет от високо (филм, сниман с дрон)

Портретът е уловен с летящото тяло на камера-дрон. Задължителното условие е елементът дрон да е преобладаващ. Портретът може да е на личност, на себе си, на колектив или алтернативен портрет на IPFF (виж алтернативен портрет).

2. ЧЛЕНОВЕ НА КОНКУРСНОТО ЖУРИ

С няколко думи ще представим лицата на конкурсното жури. Творци, които са доказали своята творческа индивидуалност и талант, личности, които допринасят за развитието на изкуството на движещите се образи в най-широкия смисъл на това понятие.

Милтос Йеролему

Актьор, режисьор и обичащ киното творец. Той е най-известен на публиката с ролята си на ментора-фехтовач Сирио Форел във фентъзи сериала „Игра на тронове“, както и с интригуващите му превъплъщения във филмовите продукции „Датското момиче“ и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Неговата творческа биография е изпълнена с изграждането на изключителни театрални и филмови портрети, включително на редица Шекспирови персонажи и приказни герои. Артистичният и личностният портрет на самия Милтос Йеролему е допълнен от неговите лингвистични интереси и познания, с което той по още един начин се превръща в обогатяващ и вдъхновяващ пример за младите кинотворци и кинолюбители от целия свят.

Ралица Асенова

Съосновател и съръководител на сдружение „Арте Урбана Колектив“. Координатор на кинообразователните програми „CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи“ и „Киното, сто години младост“, инициатива на Френската национална филмотека, и е отговорна за успешното им прилагане в България. От ноември 2019 г. е координатор и на проектите WoMED и „Кино за развитие на социално-емоционални умения“, в партньорство с ОбУ „Неофит Рилски“ и Тръст за социална алтернатива.

Канена е многократно да провежда лекции, свързани с кинопедагогика в двата парижки университета, които завършва (Sorbonne Nouvelle Paris 3 и Université Paris 8 ). Може да научите повече за дейностите на Ралица Асенова и започващата за 7-ма поредна година програма „Кино в училище“ във вълнуващия подкаст епизод на Българското Кино Общество.

Стефан А. Щерев е артист, продуцент, тв водещ, актьор и автор. Той е съосновател и съорганизатор на международни инициативи и фестивали в областта на съвременните изпълнителски изкуства: Международен фестивал Антистатик, Фестивал Европейска нощ на театрите, Българска танцова платформа и много други. Носител на национална награда ИКАР 2020. През последните години развива, съвместно с немската компания Лигна, собствени артистични проекти.

Теодора Цанкова

Главен асистент в Катедрата по испанистика и португалистика на ФКНФ в СУ „Св. Климент Охридски” и преводач на художествена литература и хуманитаристика от испански език. Придобива докторска степен по западноевропейска литература (2012) с дисертация на тема „Портретът в литературата на модернизма (Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Хосе Мартинес Руис „Асорин”) в СУ „Св. Климент Охридски”.

Интересите ѝ са в областта на сравнителното литературознание, взаимодействията между литературата и другите изкуства, а също и на художествения превод. Текстът на Теодора Цанкова, „Портрет. Културно-исторически бележки” задава важните очертания на разбирането за портрета като културен феномен и ние сме благодарни за тази интригуваща формулировка, която е едновременно позната и непозната, предизвикваща ни да търсим повече. 

Луис Азеведо

Аудиовизуален есеист. Създател на над 200 видео есета за кино за Amazon Prime, Barbican, Little White Lies, MUBI, Fandor, The Discarded Image и Sight & Sound. Освен като дигитални публикации, творбите му са представяни и в Barbican в Лондон, в Португалската Синематека в Лисабон, както и на фестивалите International Film Festival Rotterdam, Pálic International Film Festival, Kino Otok, Film Fest Gent. 

Вероника Андершон

Режисьор, сценарист и актриса. Нейните късометражни игрални филми „Liberation“, „Wiki“ и документалният „Fuck, it’s Biology.“ са отличени на много международни филмови фестивали. Завършва специалност „Филмова режисура и мултимедийно изкуство“ във Варшавското филмово училище в Полша. Учила е политология, джендър изследвания и антропология в Linköpings Universitet в Швеция, както и актьорско майсторство в Calle Flygare Teater Skola в Стокхолм, Швеция.

Днес Вероника работи като преподавател във Варшавското филмово училище и е в разгара на разработването на нов телевизионен сериал и следващия си пълнометражен филм. Филмът на Вероника „Fuck, it’s Biology.“ бе част от официалната селекция на фестивала през 2020 – категорично една от най-вълнуващите и дискутирани творби в пространствата и събитията на IPFF. 

Саман Хосейпур

Независим режисьор от Кюрдистанската част на Иран. През 2006 г. започва творческия си път с актьорско майсторство и постепенно се насочва към режисура и писане за екран. Участвал е в над 30 проекта за късометражни филми като сценарист, монтажист, оператор, режисьор и асистент-режисьор. Саман режисира първия си професионален филм „1-0“, когато е едва на 20 години.

Към настоящия момент Саман Хосейпур е режисьор на седем късометражни художествени творби, сред които „The Man Who Forgot to Breathe“ (2017), „Slaughter“ (2018) и „The Other“ (2019). „The Other“ бе отличен с наградата „Най-прекрасен филм“ в категорията Филмов Портрет в изданието на IPFF през 2020 година. 

Редакционна статия по материали, предоставени от екипа на „Международен фестивал за портретно кино“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *