ДВЕ НАГРАДИ С АДРЕС АСЕНОВГРАД – Йордан Кожухаров

ДВЕ ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ С АДРЕС АСЕНОВГРАД – репортаж на Йордан Кожухаров

От 13 до 15 май т. г. в гр. Шумен се проведе XXVIII национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Първият рецитал-конкурс се е осъществил през м. март 1969 г. на местно ниво под надслов „Поезия на дружбата“ по инициатива на тогавашния директор на къщата-музей „Лайош Кошут“ в Шумен Иван Поповски. В началото се е организирал ежегодно, а по-късно на две години веднъж. Винаги със съдействието на Унгарския културен институт – София.

Лайош Кошут е главен организатор на борбата на унгарския народ по време на революцията 1848 – 1849 г. След нейното поражение емигрира в Турция и други страни. Осъден е задочно на смърт от австрийското правителство. От 21 ноември 1849 г. до 16 февруари 1850 г., заедно с група унгарски революционери е интерниран от турското правителство в Шумен. Умира на 20 март 1894 г. в Торино (Италия).

*

Тази година конкурсът беше посветен на две знакови творчески имена: за Унгария – 120 години от рождението на Дюла Ийеш (1902 – 1991), многократно посещавал нашата страна и 100 години от рождението на Блага Димитрова (1922 -2009) за България.

Негови организатори бяха Институт „Лист“ – Унгарски културен институт – София и Община Шумен. Проведе се под патронажа на РБ – Министерство на културата. Присъствието на нейно превъзходителство Текла Харангозо, посланик на Унгарското посолство – София и Сандра Мишкеди, директор на „Лист“ унгарския културен институт – София (владее безупречно български език) показват изключителната престижност на конкурса. В подкрепа на това твърдение е и съставът на журито. Председател – проф. Пламен Марков, изтъкнат режисьор и членове: Веселин Мезеклиев, актьор и Деница Езекиева, театровед.

*

В конкурса от името на НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски – 1997“ – Асеновград участвахме аз, Йордан Кожухаров и Сияна Пешева. Тя беше удостоена с наградата на фирма „Контракс“ – Шумен, а аз – с наградата „Иван Поповски“ – за изключително художествено изпълнение. Бяха ни връчени почетни грамоти, плакети и парични награди. За мен особено вълнуващо беше, че наградата ми връчи дъщерята на Иван Поповски – Виктория Поповска. Това мое участие в Шумен (трето поред!) мога категорично да определя като най-успешно.

Конкурсът се проведе в зрителната зала на НЧ „Добри Войников – 1856“. Изключително удовлетворени бяхме от престижните награди. Възхитени от безупречната организация, от тържественото откриване на конкурса, от поетичното матине в къщата-музей „Лайош Кошут“.

А това, че намерихме време да се разходим по колоритния бул. “Славянски“ и градската градина, да се възхитим от фестивала на мажоретните състави в центъра на града и като кулминация да изкачим 1300-те стъпала до мемориалния комплекс „1300 години България“ ни дари с още толкова положителни емоции, та като си тръгвахме искрено лично и сърдечно можехме да възкликнем единствено с думите: „Шумен, обичаме те!“


„Здравейте г-н Кожухаров, много се радвам, че тази година наградата „Иван Поповски“ отиде при един достоен и активен човек, родолюбец, свързан с литературата, словото, рецитаторското майсторство, участник в редица национални рецитаторски конкурси. За мен няма съмнение, че Вие бяхте най-добрия участник в конкурса, с най-живо и завладяващо изпълнение.“Написано от Виктория Поповска, дъщеря на Иван Поповски.

Йордан Кожухаров, Асеновград

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *