НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ХАЙКУ С РИСУНКА

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ХАЙКУ С РИСУНКА

След успешния финал на 16-тия Световен конкурс за детско хайку, организиран от японската фондация „JAL“ и Българския хайку съюз, който завърши с изложба на 25-те отличени български деца в рамките на 31-те Дни на японската култура в България, конкурс, който анонсирахме в брой 3/2019 на списанието и творби, които публикувахме в брой 3/2020, сме щастливи да продължим традициятата и да подкрепим идеята за популяризиране на изкуството на хайку поезията с придружаваща картина сред децата и обществото, като задълбочим връзките с Българския хайку съюз и сродните му организации.

Ето защо, когато научихме, че асеновградската фондация „Иванка и Георги Янкови“ обявява национален конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Златна есен“, решихме да подкрепим идеята като я анонсираме в „Картини с думи и багри“ – та нали точно това е същността на нашето списание – да представя пресечната точка между изкуствата на думите и багрите и онова, което се ражда там, където границите се размиват и същностите се допълват.

Надяваме се, че в настоящия брой 4/2020 на списанието ще имаме възможността и да публикуваме отличените хайку с рисунки.

© „Картини с думи и багри“, редакционна статия

ФОНДАЦИЯ „ИВАНКА И ГЕОРГИ ЯНКОВИ“ – АСЕНОВГРАД ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ХАЙКУ НА  ТЕМА „ЗЛАТНА ЕСЕН“ – 2020 със съдействието на БЪЛГАРСКИЯ ХАЙКУ СЪЮЗ,ХАЙКУ КЛУБ – ПЛОВДИВ И ОБЩИНА АСЕНОВГРАД

Плакат на Национален конкурс за детско хайку с рисунка на тема "Златна есен" - 20
Плакат на Национален конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Златна есен“ – 2020

 1. Условия за участие в конкурса:

Кандидатстват деца на възраст под или на 13 години, навършени към 22. 11. 2020 г.

I група – детска градина и 1 клас

II група – 2, 3 и 4 клас

III група – 5, 6 и 7 клас

Само едно хайку – напечатано или написано на ръка, по темата „Златна есен“.

Хайку да е придружено от ръчно нарисувана творба на същата страница, като се използва лист с размер А4 /21 см х 29,7 см/.

Формулярът за кандидатстване се залепва на гърба на рисунката.

На формуляра трябва да има подпис за съгласие на попечителя /настойник, родител или учител/ за участие на детето в конкурса.

Рисунките се реализират с водни бои, темперни бои, пастели, флумастери или цветни моливи.

2. Срок и адрес за изпращане на творбите

СРОК: от 22. 10. 2020 г. до 22. 11. 2020 г.

АДРЕСИ:

А. За деца от Асеновград творбите се изпращат на адрес:

ул. „Цар Иван Шишман“ №2, Асеновград 4230, за Иванка Янкова /0889277860/.

Б. За участници в конкурса от други градове творбите се изпращат на адрес:

п. к. 501 , София – 1000, за Български хайку съюз.

Моля напишете върху плика „НЕ ПРЕГЪВАЙ”.

3. Въпроси, свързани с конкурса

 • За въпроси, свързани с конкурса:  Александра Ивойлова /0878946284/ и Зорница    Харизанова / 0899875438/.
 • Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до края на месец декември 2020 г.

4. Допълнителни условия:

 • Не могат да се изпращат снимки и цифрови рисунки.
 • Всяка рисунка с хайку на детето да е оригинална и непубликувана.
 • Не се допуска намеса от родители, братя, сестри, деца или други възрастни.
 • Хайку се представя в 3 реда – къс, дълъг, къс.         

5. Други:

 • Личната информация, събрана от участниците в конкурса, ще се използва с цел организиране на конкурса, информиране на наградените и други дейности, свързани с конкурса.
 • Всички права за участие /стих и рисунки/ ще бъдат запазени от фондацията и БХС.

6. Формуляр за кандидатстване

Изтеглете формуляра за кандидатстване като .pdf файл и го разпечатайте от тук.

Пожелаваме успех на всички участници!

© фондация „Иванка и Георги Янкови“, Асеновград

КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ И НАСОКИ ЗА ПИСАНЕ НА ХАЙКУ

1. Кратка информация за хайку

            Хайку е литературна форма, която  идва от Япония, възникнала през 16 век като поезия за забавление в императорския дворец. Сега интересът към нея е голям, печели приятели и се разпространява из целия свят.

            Хай на японски език означава игра, а Ку – стих, строфа. Хайку е мисловен и емоционален акт на сътворяване в момента на миг – образ, „тук и сега“. Това е картинен, сетивен образ, който е взет от реалния свят и носи определено познание и настроение. Сполука е да предизвикаш у читателя интерес, особено да оставиш място за тълкуване на това, което не си казал – „неизговореното“, и той съобразно своя опит да го възприеме, да стане съавтор.

2. Правила за писане на хайку

 1. Погледни или излез навън. Наблюдавай. Есента започва да изненадва със своите цветове. Виж дърветата в парка, на детската площадка, край реката, в гората. Погледни и виж как подухва вятърът и разпилява листата. Наслади се на багрите, на богатата златиста гама от цветове – „златото“ е пред теб, или  наблюдавай как малкото кученце лае срещу падащо листо. Кое ти е най-интересно? Размисли! Избери си два образа.
 2. Запиши това, което видя на три реда – къс , дълъг, къс. Не брой сричките, може би някой ти е казал, че редовете трябва да бъдат 5-7-5 срички, но това не е съвсем така – отнася се за японските звукови единици /они/, които не звучат съвсем като българските.
 3. Трите реда се делят: фрагмент /обикновено, първи ред, но може и да е последен/ и фраза /изречение на два реда/. Най-точно ще ги подредиш, ако във фрагмента използваш сезонна дума /киго/ за есента – окапали листа, пъстроцветни дървета, храсти, отлитащи птици. Разбира се, можеш да включиш сезонната дума и във фразата. Сега ни покажи двата образа – как се свързват или как изпъкват, или пък различават и го опиши в кратко изречение, което да разделиш на две части:

есенна вечер
шепот на вятър
в съня ми

есенен залез
разцъфнали хризантеми
изпращат деня

мъгливо утро
куче в парка подгони
падащи листа

оголени дървета –
златни пендари блестят
по земята

/Иванка Янкова/

 • Не украсявай излишно с вече усвоените от теб сравнения, метафори, олицетворения и други литературни похвати, които могат да направят разказа или стихотворението ти добро, но само ще натежат в хайку и ще попречат на читателя да разбере какво си видял/видяла.
 • Пиши хайку в сегашно време и в единствено число /това, което видя ти – не можеш да знаеш как го видял твоя приятел/приятелка/. Да, може би този образ, за който пишеш го видя вчера, но сега го възстановяваш. Затова и  – сегашно време.
 • Не казвай какво изпита /зарадвах се, онемях, натъжих се/. Накарай читателя да изпита същото с начина, по който ще напишеш твоето хайку.

А сега да минем към рисунката, която ще съчетаеш с твоето хайку. Рисунката може, но не е задължително да изобразява абсолютно точно това, което вече си нарисувал с  думи. Какво би нарисувал така, че да има връзка между нея и хайку стихчето  или да се обогати смисъла му.

Желаем ти успех в конкурса!                  

Адаптация на правилата за писане на хайку към темата „Златна есен“ и кратка информация за хайку: Иванка Янкова и членове на БХС

© Български хайку съюз

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

2 thoughts on “НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ХАЙКУ С РИСУНКА

 1. Здравейте!
  Срещам затруднение със свалянето на формуляра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *