Екип на издателство gabriell-e-lit

Габриела Цанева

Габриела Цанева е основател на издателство за електронна и печатна литература gabriell-e-lit.

Завършила е ХТМУ-София със специалност технология на органичния синтез. Защитава дисертация, за което й е присъдена научната степен „доктор“ в областта на техническите науки /PhD/. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия.

Автор на 15 книги с поезия и проза – документалната повест „Миналото в мен“, стихосбирката „Догонвам бягащия ден“, романът „Треви под снега“, сборникът с есета, статии и стихове „Реши се и ще си свободен“, новелата „Шофьори“. След това пише предимно поезия и издава стихосбирките „Заскрежени птици“, „Светлата пътека към звездите“, „Врабче върху антената“, „Бурята сплита ръце“, „Високосният ден“. През 2019 издава юбилейния сборник „Живота в стих събрах“ и втория си роман „Толкова е рано“, а през 2020 стихосбирката „Стъпки по пламъци“.

Интересни в жанрово отношение са двете книги „Искам себе си“ (хайбун) и „Състояния. Хайга“, които съчетават западната поетична традиция с източни форми, както и създаване на своеобразни хибриди между словесни и живописни образи.

Габриела Цанева е работила като журналист във вестниците „Народно земеделско знаме“ и „Земеделско знаме“, а по-късно става редактор на в. „Литературно земеделско знаме“.

Създава „Картини с думи и багри“ – списание за литература и визуални изкуства“ и става негов главен редактор.

Габриела Цанева
автор, издател, редактор, дизайн

Вижте повече на личен сайт – gabrielatzaneva.gabriell-e-lit.com


Надежда Александрова

Надежда Александрова е завършила българска филология в СУ „Климент Охридски“. Преподавател е по български език и литература, а по-късно става редактор на сайта „Вестник Земеделска защита“. Автор е на поетични и публицистични творби, които публикува в периодичния печат и интернет, поддържа блогове за поезия. Автор на книгата „На попрището жизнено в средата“. Редактор на специализираното списание за литература и визуални изкуства „Картини с думи и багри“.

Надежда Цанева
автор, редактор

Вижте повече на личен сайт – nadejdaalexandrova.gabriell-e-lit.com