Сборници и алманаси

НАЙ-НОВОТО!


„Ренсаку с хан Омуртаг“ – хайку антология, съставител Димитър Анакиев

Ренсаку с хан Омуртаг - хайку антология - съставител Димитър Анакиев

Трудно е да се говори за „Ренсаку с хан Омуртаг“ след едно, две, или дори няколко прочитания. Може би достатъчният брой е толкова, колкото хайку са включени в него, защото всяко едно от тях носи своя автентичен, неповторим свят…

А колко са връзките, които свързват тези светове, колко от тях се разклоняват отново и отвеждат към други, непознати предели и територии, които желаем да познаем и изследваме, колко от тях, свързани, създават компактното цяло, което ни представя Димитър Анакиев, чрез направения подбор. Или може би въпросът трябва да се разшири – кое е онова, което ги прави компактно цяло… Защото те звучат точно така, многогласно, многопластово и единно. Ще спра тук, преди да продължа. Да, след всеки прочит неизменно казвам онова първо, емоционално избликнало „Хареса ми, много!“.

Хареса ми размахът, цветовете, вглъбеността… И начинът, по който всеки път тръгваме и стигаме до онова трагично и едновременно оптимистично „Човек, и добре да живее  умира и друг се ражда“…

д-р Габриела Цанева, издател

Прочетете книгата като електронно издание във формати .pdf и .epub.

Очаквайте печатното издание в началото на 2023 година!


„Парче от дъга“ – антология на българската танка, съставител Димитър Анакиев

формат 130х200 мм, 80 стр. цена 10 лв.

Парче от дъга - антология на българската танка - съставител Димитър Анакиев

От 8 октомври „Парче от дъга“ – антология на българската танка със съставител и редактор Димитър Анакиев е достъпна за свободно четене и сваляне като е-книга във формати .pdf и epub в платформата за електронни книги на издателство gabriell-e-lit.

В книгата са включени избрани творби на 25 автора в жанровете танка, ренсаку и танка проза.

Снимката на корицата и цялостният дизайн на корицата, както и вътрешното оформление на книжното тяло са дело на Габриела Цанева. В печатното издание са включени и десет авторски рисунки с туш в стил суми-е на Венелина Петкова.

Очаквайте печатното издание до края на 2022 г.

Научете повече от статията на Димитър Анакиев в брой 4/2022 на сп. „Картини с думи и багри“ тук.


НОВИ КНИГИ:


„Тясна пътека през душата и света“ – сборник с хайбуни, автор Димитър Анакиев

"Тясна пътека през душата и света" - автор Димитър Анакиев

Сборникът хайбуни „Тясна пътека през душата и света“ на Димитър Анакиев съдържа хайку с прозаични фрагменти, писани в различни периоди.

Включените творби са обединени от изразената ярка гражданска позиция на автора, съчетана с автентична далекоизточна чувствителност и типично японска естетика.

Книгата излиза на 24 май 2022 г. като електронно издание в два формата – .pdf и .epub, достъпни за свободно четене.

В края на юни читателите се докоснаха и до печатното издание.


„Реши се и ще си свободен“ – сборник с есета, публицистика и поезия, автор Габриела Цанева

Габриела Цанева - Реши се и ще си свободен

Сборникът с есета, публицистика и поезия „Реши се и ще си свободен“ е четвъртата книга на Габриела Цанева. Първото издание излиза от печат през 2001 г. със знака на издателство „Весела Люцканова“.

През 2019 г. издателство gabriell-e-lit предложи на читателите второ, допълнено електронно издание на сборника.

През 2021 г. представяме и печатния образ на второто издание.

„Трийсет години след началото на демократичните промени обществото е уморено и омерзено от онова, което се случи през тях и което вече е история. Има хора, които поставят под съмнение демокрацията, като път за развитие и като политическа практика, като система от институции и начин на мислене. Има хора, които отричат всичко постигнато в отдалечаването от тоталитарните системи на миналото. Има хора, които мислят, че всичко е било предварително планирано и продиктувано „отгоре“, от „онези, които дърпат конците“, от „световната конспирация“. Има хора, според които всичко е било грешка и измама…

Може би всички те донякъде са прави, но… в онези дни, преди 30 години имаше нещо истинско, имаше общност от хора, които промениха света ни, завинаги….

И ако някой мисли, че тази промяна не се е случила, че нищо истинско не се е случило… греши…

А, че обществото, в което живеем, не е онова, което мечтахме… Това е вярно!

Реши се и ще си свободен, читателю!

Свободата може да се вземе, но не може да се даде.

Надежда Александрова, редактор на второто издание

Можете да прочетете книгата тук.


АЛМАНАСИ И АНТОЛОГИИ на издателство gabriell-e-lit


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 4

Алманах ЛЗЗ-том 4

Последният том на поредицата „Алманах Литературно земеделско знаме“. Съставителите са същите – Кирил Назъров и Габриела Цанева, редактори на вестник „Литературно земеделско знаме“ от създаването му през 2012 г. до днес.

Художник на картините и оформител на кориците на всички томове е Габриела Цанева.

Том 4 включва избрани публикации от в-к „Литературно земеделско знаме“, излизал през годините 2018-2019. Представени са всички автори, писали за вестника през този период. Вече знаете – в алманаха ще намерите поезия, проза, представяне на нови книги, статии във връзка със знакови събития, личности и творци, както и много хумор и сатира…

Изтеглите книгата за свободно четене оттук! …


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 3

Алманах Литературно земеделско знаме - том 3

Съставители на алманаха са Кирил Назъров и Габриела Цанева, редактори на вестник „Литературно земеделско знаме“ от създаването му през 2012 г. до днес. Том 3 включва избрани публикации от в-к „Литературно земеделско знаме“, излизал през годините 2016-2017. Представени са всички автори, писали за вестника през този период. В алманах ще намерите поезия, проза, представяне на нови книги, статии във връзка със знакови събития, личности и творци. Много хумор и сатира, събран от рубриката „Ситни, дребни – като камилчета“… Обещаваме на читателя едно неповторимо преживяване!

Можете да изтеглите книгата за свободно четене тук!


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 2

Алманах Литературно земеделско знаме - том 2

Съставители на алманаха са Кирил Назъров и Габриела Цанева, редактори на вестник „Литературно земеделско знаме“ от създаването му през 2012 г. до днес. Том 2 включва избрани публикации от в-к „Литературно земеделско знаме“, излизал през годините 2014-2015. Представени са всички автори, писали за вестника през този период. Четете събрано в книга онова, заради което обичате „Литературно земеделско знаме“ – поезия, проза, представяне на нови книги, статии във връзка със знакови събития, личности и творци. Много хумор и сатира, събран от рубриката „Ситни, дребни – като камилчета“… А за онези, които не са чели в-к „Литературно земеделско знаме“ и не познават много от писателите земеделци – едно ново и неповторимо преживяване!

Можете да изтеглите книгата за свободно четене тук!


„Алманах Литературно земеделско знаме“ – том 1

Алманах Литературно земеделско знаме, том 1

Съставители на алманаха са Кирил Назъров и Габриела Цанева, редактори на вестник „Литературно земеделско знаме“ от създаването му през 2012 г. до днес. Том 1 включва избрани публикации от в-к „Литературно земеделско знаме“, излизал през годините 2012-2013. Представени са всички автори, писали за вестника през този период. Четете събрано в книга онова, заради което обичате „Литературно земеделско знаме“ – поезия, проза, представяне на нови книги, статии във връзка със знакови събития, личности и творци. Много хумор и сатира, събран от рубриката „Ситни, дребни – като камилчета“… А за онези, които не са чели в-к „Литературно земеделско знаме“ и писателите земеделци – едно ново и неповторимо преживяване!

Можете да изтеглите книгата за свободно четене тук!


ЛИТЕРАТУРНИТЕ СБОРНИЦИ на издателство gabriell-e-lit


„Светлина от миналото“ – сборник с поезия и публицистика, автор Христина Въчева

Светлина от миналото - автор Христина Въчева

Четвърта книга на Христина Въчева и първа, осъществена от издателство gabriell-e-lit.

Книгата на авторката има четири основни раздела с поезия и един публицистичен опит, който е твърде успешен.

В поетичните раздели, а и в прозата, много моменти преминават един в друг. Това обяснява и логичното единство, и целите на авторката. Проличава ръст и в оценъчното отношение към реално съществуващото настояще в живота на хората, красотата и силата на въздействие на природата върху човешката емоционална нагласа и мотивация за позитивни действия. Затова и философските ѝ анализи, доколкото това е засвидетелствано в написаното от нея, извежда верността и любовта на преден план като най-важни фактори  за същността на живота. Изключително въздействащо е, че поставя Бог в изначалието и вечността на Божиите творения. Така е и в живота.

Йордан Митев, рецензент

Прочетете повече тук

Търсете книгата в депозитните библиотеки и столичните книжарници.

Поръчайте в издателство и книжарница gabriell-e-lit!


„Черно-бели истории за моите шарени хора“ – сборник с разкази и лирика, автор Валентина Григорова

във формати .pdf и .epub .

Черно-бели истории за моите шарени хора - автор Валентина Григорова

Валентина Григорова, която за по-кратко нарича себе си Вал (и аз така се обръщам към нея) притежава онзи етно – бийт стил, който е неформален, напрегнат, скандален и краен. Когато я четете, забравете за всичко, което смятате че трябва да представлява прозата или поезията! Тя защитава своят собствен матриархат, своята реалност – противоречива, необяснима и пропита с тъга! Вал не вълнува, тя разтърсва!

Настойчив и постоянен, езика на който пише е безпрецедентно прям. Нейният свят те хваща за гърлото,  пуска те по острието на ножа и те държи на ръба! Тя кани да надникнем в дълбокото, в кладенеца. Гради епизод, по епизод от живота си и израства във всеки един от тях! Смел и безкомпромисно автентичен, света на Вал е нелинеен, син, червен, паралелен. Алхимичен, бъгнат, но истински неин. Тя не крие нищо и всичко е на показ –  страхове, демони, ангели и любов… Вал разархивира себе си, като се провокира. Търси се навсякъде , където би могла да се намери. Доверява се на знаци, на времето в нея, на импулсите, на гласовете си. Преследва живота си, захлопва отворени врати, спи с отворени очи, стъпва в дълбокото, защото иска да прояви всичко от себе си. Тя самата е този кладенец! Хваща живота си за рамото, разтърсва го и го стоварва върху себе си!

Вал пише квантово. Навън и навътре. Трябва да ѝ признаем тази свобода и смелост да гледа живота очи в очи!

 Нейният свят- без компромиси и без табута!

Приятно пътуване в нейния свят!

Снежана Стамова – приятел и част от редакторския екип


„Живота в стих събрах“, автор Габриела Цанева

Живота в стих събрах - автор Габриела Цанева

Сборникът с избрани фрагменти и публикации от творчество на Габриела Цанева, включващо почти четири десетилетия, предлагаме на читателите като електронна книга в двата популярни формата, достъпни за свободно ползване – .pdf и .epub

Очаквайте скоро и печатното издание!

Ето какво споделя автора за „Живота в стих събрах”:

Това не е роман, нито мемоари, нито есеистика… Има персонажи, които търсят истините за живота и мястото си в него, които градят своята история, моята история… Може би звучи безинтересно – защо да занимавам читателската аудитория с живота си?

Защото живях в интересни времена.

И писах за времето, в което живея. Писах с убеждението, че думите рушат и градят, че писаното слово ще извае света, защото може да промени духовността на хората.

Книгата съдържа седем части – НАЧАЛОТО, ПОЕЗИЯ, БЕЛЕТРИСТИКА, КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД, ЕСЕТА И ПУБЛИЦИСТИКА, РЕПОРТАЖИ и ДОКУМЕНТАЛНА ПРОЗА,  във всяка от които, в хронологичен ред са включени публикувани в периодичния печат, сборници, книги и в интернет материали от съответните жанрове.

За „Критически преглед”  – ще спомена само няколко заглавия: „Не казвайте „утре” /”Носете си новите дрехи, момчета”/, „Лавина”, „Полет над кукувиче гнездо”, „За общуването в литературата /„Литература в междувековието”/, „Мирен преход”, „Завръщане”… За „Белетристика” ще кажа, че са включени някои от ранните ми творби, интересни с темите, които третират, разкази, откъси от неиздаден роман и от публикуваната само като електронна книга новела „Шофьори”. „Поезия”… е за него ще кажа само, че съдържа онова, което ни спасява от прозата на живота. Разделът „Репортажи” – може би може и без него, но той е като стар семеен албум, в който са събрани снимките от детството… в случая – на демокрацията…

Разделът „Документална проза” съдържа откъси от повестта „Миналото в мен” /изд. „Сеяч”, В.Търното, 1994 г., е-изд. „Литернет”, Варна, 2010 г./, публикувани във в. „Народно земеделско знаме” от 05.11.1991 до 19.11.1991 г. Историята на едно момиче, Цветана Попкоева, сестра на баба ми, осъдена на смърт и разстреляна на 25 април 1952 г., едва навършила 23 години… учителка, николапетковистка, идеолог на горянското движение, горянка… Подготвих ръкописа за печат за четири месеца /юни-ноември 1990/… Тази публикация, година след написването на книгата, ми се струваше „ужасно” закъсняла. Сега мисля, че това са били едни от първите думи, нарушили монолитността на общественото мълчание. „Есета и публицистика” е дневник на прехода, на пробуждането, на полета към свобода, към чисто, към ново… публикации от 1990 до 2017…  Докато пиша това изречение, сепвам се – така ли е било? „Полет”, „свобода”, „чисто”… Беше. Може ли отново да бъде, „чисто”? Не. Постигнахме целите, изгубихме себе си.

Не бива да губим паметта.

И поезията…

В този смисъл бих казала, че книгата е за всеки, защото всеки би могъл да намери в нея частица от себе си, от своя спомен, от своя копнеж, от своята мечта и разруха.  Книгата не дава отговори, но тя е насочена към онази читателска аудитория която търси отговори…”


„На попрището жизнено в средата“, автор Надежда Александрова Цанева

На попрището жизнено в средата - автор Надежда Александрова Цанева

Композиционно, литературният сборник е изграден от три части, като първите две са в мерена реч, условно наречени „лирика“ и „импресии“.  Поетичният стил на Надежда Цанева, обаче, е по-скоро експресивен, образно-сетивен. Поетесата търси и улавя мига – болката, щастието, липсата, разочарованието, изплъзването на мига, предопределеността, красотата, любовта и надеждата, фрагментът, който изгражда цялото и цялото, което се разпада. И именно тук, в хаоса на отломките, в отсъствието на на равновесие и опорна плоскост, лирическият аз открива и прокламира програмната същност на произведението, която се превръща в спасителен мост, по който авторът се завръща отново в живота си:

„Не ме придумвай,

че покоят е живот –

покой не искам.

Мъртвите почиват.”

В третата част са събрани няколко публикувани през годините статии, в които виждаме един друг образ, твърде различен от лирическия аз на поетесата. И този образ е образът на гражданина, който иска да промени света и го променя – с думите си и с ясната си позиция за развитието на обществото.

Ценен документ за времето, като кехлибар, затворил в златисто-прозрачния си обем златисто-призрачните мигове на онова, което вече започва да става история.

Една книга, която заслужава да бъде прочетена!

Можете да я изтеглите като електронна книга във формати .pdf и .epub .