ОЧАКВАЙТЕ


КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО gabriell-e-lit


ПЛАНИРАНИ ИЗДАНИЯ


ЗАЯВЕНИ ЗАГЛАВИЯ В НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ISBN


ОЧАКВАЙТЕ СКОРО


Ренсаку с хан Омуртаг - съставител Димитър Анакиев

Трудно е да се говори за „Ренсаку с хан Омуртаг“ след едно, две, или дори няколко прочитания. Може би достатъчният брой е толкова, колкото хайку са включени в него, защото всяко едно от тях носи своя автентичен, неповторим свят…

А колко са връзките, които свързват тези светове, колко от тях се разклоняват отново и отвеждат към други, непознати предели и територии, които желаем да познаем и изследваме, колко от тях, свързани, създават компактното цяло, което ни представя Димитър Анакиев, чрез направения подбор. Или може би въпросът трябва да се разшири – кое е онова, което ги прави компактно цяло… Защото те звучат точно така, многогласно, многопластово и единно. Ще спра тук, преди да продължа. Да, след всеки прочит неизменно казвам онова първо, емоционално избликнало „Хареса ми, много!“.

Хареса ми размахът, цветовете, вглъбеността… И начинът, по който всеки път тръгваме и стигаме до онова трагично и едновременно оптимистично „Човек, и добре да живее  умира и друг се ражда“…

д-р Габриела Цанева, издател

Прочетете книгата като електронно издание във формати .pdf и .epub.

Очаквайте печатното издание в началото на 2023 година!


Парче от дъга - антология на българската танка

„Парче от дъга“, антология на българската танка със съставител Димитър Анакиев е първата българска, балканска и европейска антология на танка поезията.

„Книгата съдържа 76 танки от 25 български поета.

Антологията се състои от три части: избрани танки, танка проза и ренсаку. Изглежда, че преобладаващата тема сред българските каджини („каджин“ се превежда като „мъж/жена на танка“ е начин, как японците наричат поети на танка) е „любовта“, но има и много други теми.

Българският поет, подобно на японския, с лекота изразява своето виждане за света чрез символиката на природата. Изненадваща е и лекотата, с която българският поет разширява своя разказ, използвайки свързаните форми на танка. Явно българската танка поезия още при първата си поява показва всички качества на пълнокръвната литература.

Можем само да се надяваме танка да заеме трайно място в българската литература и нейното по-нататъшно развитие. „Парче от дъга“ е голямо, „царско“, начало по този път.

Димитър Анакиев, редактор и съставител

Прочетете книгата като електронно издание във формати .pdf и .epub.

Очаквайте печатното издание в началото на 2023 година!


Дневник с обратна дата - автор Надежда Александрова Цанева

Един необичаен дневник, обхващащ три периода през 10 години от живота на автора /1997-1998; 2007-2010; 2017-2021/.

В книгата са включени къси разкази с „обратна дата“, хайбуни, есета, поезия и литературна критика.

Художественото оформление на изданията са дело на Габриела Цанева, като нейни авторски картини са използвани за корицата и като илюстрации.

Електронните издания във формати .pdf и .epub са достъпни за свободно четене от септември – откъси, а печатното издание очаквайте през януари!


КНИГИ ПОД ПЕЧАТ


ОЧАКВАЙТЕ СКОРО В КНИЖАРНИЦИТЕ


Любов и свобода - автор Веселина Башова

„Любов и свобода“, дебютната стихосбирка на Веселина Башова е своеобразна лирическа палитра, в която поетични фрагменти се вплитат с танка и хайку стихове, за да изградят един чист и чуплив свят, в който трябва да влезем с проветрени сетива. Ярка образност, контрастна светлосянка, неочаквани метафори и дълбоко преживяни състояния ни тласкат към размисъл или просто дават отговори на незададени въпроси.

Една книга, която доближава читателя до онова, което бих нарекла поезия в най-чист вид.

Прочетете повече тук.


НАЙ-НОВИТЕ ИЗДАНИЯ В ПЕЧАТЕН ФОРМАТ ВЕЧЕ СА В КНИЖАРНИЦИТЕ И ДЕПОЗИТНИТЕ БИБЛИОТЕКИ


Спри да те прегърна - автор Тодор Билчев

„Спри да те прегърна“ – една дълго чакана и дълго обмисляна от поета книга. И може би – дълго носена, дълго писана. Не като конкретни стихотворения, защото Тодор Билчев не е от творците, които трудно пишат и трудно намират думите и темите си, напротив. Богатството на теми и лексика са характерни за творчеството му. Тук става дума за друго – за дълбокото преживяно преосмисляне на темата за любовта в цялата ѝ дълбочина и многопластовост.

Но колко точно това е казано в обръщението към читателя – „Вселенска сила, гравитация и светлина, квинтесенцията на живота ни е тя.“

д-р Габриела Цанева, издателОЧАКВАЙТЕ ОТ СЪЩИЯ АВТОР…Е-КНИГИ С ОЧАКВАНИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯПЕЧАТНИТЕ ИЗДАНИЯ


Печатните книги на издателството в периода януари – юни 2022:ПОРЪЧАЙТЕ ОНЛАЙН В е-Книжарница gabriell-e-lit!ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ НА СП. „КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ“


РАЗГЛЕДАЙТЕ В АВАНС печатното издание на текущия брой 4/2022!

Картини с думи и багри - брой 4-2022

Търсете в книжарници „Български книжици“, „Нисим“, а вече и в „Галерия книжарница София Прес“!


ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ НА БРОЙ 3/2022 ВЕЧЕ В КНИЖАРНИЦИТЕ И ДЕПОЗИТНИТЕ БИБЛИОТЕКИ! ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ И В РЕДАКЦИЯТА!


ОЧАКВАЙТЕ ДОПЕЧАТВАНЕ НА ТИРАЖИТЕ НА СПИСАНИЕ „КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ“

ПОРЪЧАЙТЕ В ИЗДАТЕЛСТВОТО: gabriell-e-lit@mail.bg и office@gabriell-e-lit.comОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ

ЩЕ ДОСТАВИМ ВСЯКА ЖЕЛАНА ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ НИ КНИГА ИЛИ БРОЙ ОТ СПИСАНИЕ „КАРТИНИ С ДУМИ И БАГРИ


Надяваме се, че и Новата 2023 година ще донесе на нас и нашите читатели много приятни мигове на съпреживяване с нови книги от вече познати и от нови автори!

д-р Габриела Цанева, собственик и главен редактор на издателство gabriell-e-lit