НА ФОКУС В БРОЙ 2/2021

проф. ИЛИЯ ИЛИЕВ И ТОДОР БИЛЧЕВ – на фокус в брой 2/2021

В настоящия брой на „Картини с думи и багри” отново представяме двама автори в рубриката „На фокус” – документалистът и поет Тодор Билчев и архитектът и майстор на мозаечното изкуство проф. Илия Илиев.

Защо?

Тази пролет календарът отброява и за двамата годишнини, които дават повод за равносметка на изминатия жизнен и творчески път. През април Тодор Билчев навърши 65 години, а през май Илия Илиев изпълни деветото си десетилетие…

И все пак, защо?

Тодор Билчев е най-издаваният автор на издателство gabriell-e-lit – пет негови печатни книги излязоха с нашата марка през 2020 г. и три само за първото полугодие на настоящата година; той е и много активен автор и гост редактор на списание „Картини с думи и багри”… Да бъде нашият избор за рубриката логично следва от историята на развитието на платформа ни за литература и изкуство.

А Илия Илиев?

Е, защото… Неговите мозайки не просто илюстрират и украсяват четири от петте тома със сентенции на Цонка Великова, озаглавени „Защото”, както и поетичния сборник „Канари“, а и смислово-емоционално ги допълват… Защото – читателят потъва в неясно-доловимите графично-геометрични импресии от камък, стъкло и природни материали, събрани от твореца в картини, чиято дълбочина дава отправна равнина за скок и полет на фантазията, отпуска сетивата, релаксира въображението и изостря мисълта.

С удоволствие чета и препрочитам сентенциите на Цонка Великова, с радост ги споделям с читателите на списанието, и всеки път откривам нови смисли, нови пластове на разсъждения и житейски ситуации, на нравствени опори и съзерцание.

Новият, пети том на „Защото”, в който словесната мъдрост отново е в симбиоза с мозаечните видения на проф. Илия Илиев, издаден по повод неговата деветдесета годишнина, ме провокира да представим и този нестандартен творец.

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *