НЕБЕСНИТЕ МЕРИДИАНИ НА ТОДОР БИЛЧЕВ – редакционен анонс

ТОДОР БИЛЧЕВ С ПЪРВА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ – редакционен анонс

Не за първи път автори на сп. „Картини с думи и багри“ стават лауреати на международни литературни конкурси, не за първи път наши автори са отличени и от журито на фестивала „Българска душа на Святата земя“ гр. Бат Ям, Израел.

С радост споделяме новината, че поетът Тодор Билчев тази година спечели първо място в раздел „Литературно творчество – Поезия“.

Тодор Билчев - първо място поезия

Според регламента, в международния фестивал „Българска душа на святата земя“ могат да участват творци в различни направления. Индивидуално или групово.

Участниците са разделени в следните възрастови групи , според съответните направления: 4-6 г. ; 7-9г. ; 10-12г. ; 13-15г. ; 16-19г. и над 20г. Оценяват се от Международно жури, съставено от специалисти в различни области – национални директори от различнин страни, специалисти в областта на музиката, шоу-бизнеса, изпълнители, писатели, журналисти, продуценти и други.

Целта на фестивала е съхранието на културното наследство на двете страни, България и Израел, обмен на култури между двата приятелски народа, обединяване на българите по света чрез съхраняване на българските корени, традиции и обичаи, интеграция между българските общности по света и популяризация на българската духовност и култура. Особена значимост на проекта е представянето на творци във всички области на изкуството, които живеят в различни точки на света.

Представяме текста на награденото стихотворение:

НЕБЕСНИТЕ МЕРИДИАНИ

Дали, летейки птиците умират?
Или да си починат само спират?
Защото, спрат ли, хората почиват.
Не са ли в полет, крилете изстиват.

Не е земята годна за летене.
Тя иска да ѝ лазиш на колене.
Възможно е над нея да полетиш.
Но себе първо трябва да победиш.

А как да литнеш, кога си победен?
Възможност остава ти една, освен
човек роден да бъдеш, но със крила.
Такава вечно мечтата ни била.

Да тъпчеш горд калта върху земята,
от пръст роден, но кал да си не смяташ
такъв ти вечно тука да останеш.
Зоват те звездните меридиани.

Тодор Билчев, Русе

Ако последвате връзката по-долу, ще можете да чуете стихотворението, изпълнено от своя автор, в рамките на кратко интервю пред Радио-Русе:

Небесни меридиани – Тодор Билчев

редакционна статия

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *