НЕ ЗА СПЕШЕН СЛУЧАЙ – Виолета Солникова

НЕ ЗА СПЕШЕН СЛУЧАЙ – разказ от Виолета Солникова

Тя стенеше от болка и на можеше да си намери място в леглото. Толкова отдавна не беше имала криза. Точно сега ли трябваше да се „обади“ камъка в бъбрека ѝ , сега, когато синът ѝ  си дойде?

Единственият ѝ син. Идваше си рядко, защото живееше на триста километра от родното си село. Тогава тя беше най-щастлива.

Сега се бе появил неочаквано в рамката на вратата. Върнал се от командировка и се отбил за една вечер да я види. Но вместо с примряло от радост сърце, тя го посрещна прегъната на две. Мъчеше се да се усмихне, но силите ѝ като че ли не достигаха. Болката беше сбръчкала лицето ѝ и когато се усилваше, тя забиваше глава във възглавницата, за да не вика.

Той стоеше до нея, питаше с какво да ѝ помогне, но нищо не можеше да направи. Трябваше да мине доста време, преди да я успокоят инжекциите, които ѝ поставих. И тя заспа уморена, но с надеждата, че кризата няма да се повтори.

Навън ръмеше дъжд, но аз късно го усетих. Вървях към къщи и си мислех за малката човешка радост на една майка, която понякога може да остане неизживяна…

Събуди ме рязко спиране на кола. Фаровете осветиха стаята ми и угаснаха. Беше още тъмно. Наметнах се и излязох навън. Пред мен стоеше синът на болната.

– Аз ей сега! Само да се облека и да взема чантата с лекарствата…

Но той ме спря.

– Тя е добре. Няма нужда да идвате. Извинете, че Ви събудих толкова рано. Но си тръгвам и искам да Ви благодаря за всичко, което направихте за майка ми… Нямам думи!

После ми подаде голям букет от свежи, току-що откъснати цветя. Бяха мокри от дъжда. Но аз ги притиснах до бялата си нощница и не можех да повярвам.

"Полски цветя", акрил върху платно, худ. Габриела Цанева
„Полски цветя“, акрил върху платно, худ. Габриела Цанева

За първи път ме будеха не за спешен случай.

© Виолета Солникова

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *