НЧ „АХИНОРА-2006“, с. Яворово – Пенка Иванова

КАТО РАЗИСКРЕНА ЖАРАВА – представяне на читалището от Пенка Иванова

В началото на 2006 год. в с. Яворово, общ. Стара Загора, бе учредено ново читалище. То е правоприемник на създадения през 1998 год. дамски клуб “Ахинора”. Цели 13 години читалището, като разискрена жарава, пръска искри и бавно, но необратимо променя живота в селото и региона. След учредяването му вече нищо не е същото.

Към читалището са изградени: Дамски клуб “Ахинора”, Клуб на мъжете, Група за автентични народни песни “Ахинора”, Група за художествено слово, народни обичаи и ритуали “Стихии”, Група за традиционни и съвременни кулинарни изделия и Сборна детска формация “Веселите яворовчета”.

Група за художествено слово, народни обичаи и ритуали Стихии при НЧ "Ахинора-2006", с. Яворово
Група за художествено слово, народни обичаи и ритуали Стихии при НЧ „Ахинора-2006“, с. Яворово, 2009 г.
ФГ Ахинора в село Яворово 2018
ФГ „Ахинора“ при НЧ „Ахинора-2006“ в село Яворово, 2018 г.

НЧ “Ахинора – 2006 г.” си има знаме. То е изработено от бяла коприна – белият цят символизира чистата възрожденска нравственост, която искаме да съхраним в нашето динамично време и да предадем неопетнена на следващите поколения. Върху него с копринени конци е избродирана картината на рано починалия художник Иван Милев – “Ахинора 1925”. С това утвърждаваме две неща: от една страна патриотичната насоченост на нашата дейност – Ахинора е поетичен образ на спътницата на основателя на нашата държава хан Аспарух, от друга страна чрез картината – произведение на изобразителното изкуство, подчертаваме най-важната функция на читалището – да развива и обогатява културата.

Знамето на НЧ "Ахинора-2006" и Недялка Гьонева
Недялка Гьонева със знамето на НЧ „Ахинора-2006“

С един от цветовете на картината – тъмносиния – са извезани думите Народно читалище “Ахинора – 2006” – с. Яворово. Знамето уши и му “тури знака” г-жа Мима Стоева, яворовска снаха, героиня oт сборника “Яворовката – сръчна и умятна”. Нейно дело са и красивите блузи, с които са облечени дамите от фолклорната група. Знамето бе осветено на 5.05.2011 г. от отец Емилиян в старозагорската църква “Св. Николай”. То се изнася на всички по-големи празници на читалището.

Читалището издава вестник “Ахинора”, от който са излезли 103 броя (с пилотния). Вестникът е трибуна на изследователската дейност на читалището, връх на която е издаденият с финансовата помощ на ЕС сборник с етнографски материали “Яворовката – сръчна и умятна”.

Дамски клуб “Ахинора” е най-работещата структура при читалището. В него кипи активна дейност. Сбирките се провеждат всеки четвъртък. На всяка от тях се прави преглед на периодичния печат и на кореспонденцията. Дамите от клуба преоткриха сладостта на литературните четения. На сбирките се четат и обсъждат литературни произведения, изнасят се беседи на патриотични, нравствени и здравни теми, честват се светли годишнини, провеждат се срещи с изтъкнати творци на културата и представители на местната власт.

Маратон на четенето, 2018 г.

На всяка сбирка се разглеждат оргaнизационни въпроси, свързани с предстоящи читалищни прояви: честване на празници, участие във фолклорни събори, срещи със сродни читалища и клубове; след провеждането им се споделят впечатления от тях. ДК “Ахинора” поддържа контакти с други клубове от региона и страната, и участва във всички проведени общи инициативи. През 2018 г. клубът отбеляза своя двадесет годишен юбилей. По този повод бе издаден сборник „Ахинорите“.

Фолклорна група “Ахинора” е лицето на НЧ “Ахинора”. За изминалите години дамите от групата разучиха повече от 100 песни – автентични и от репертоара на изтъкнати български народни певци.

Фолклорна група „Ахинора“ е отличена с много грамоти, почетни грамоти, дипломи, лауреатски звания, бронзови, сребърни и златни медали.

Най-значими от тях са: златен плакет от Единадесетия  събор на българското народно творчество „Копривщица 2015“, бронзов медал от Петия балкански шампионат по фолклор „Жива вода“ – Хисаря 2016, бронзов медал и лауреатско звание от Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк“ – Слънчев бряг 2017, специалната награда на Третия традиционен фолклорен събор „Стойно Черногорски – Бузовград 2017, бронзов медал от Десетия европейски шампионат по фолклор – Свети Влас 2018, сребърен медал от Осмия световен шампионат по фолклор – Бургас 2018, златен медал от Четвъртия традиционен фолклорен събор „Стойно Черногорски“ – Бузовград 2018, златен медал от Първия фолклорен събор „С гозбите на баба“ – Яворово 2018.

ФГ "Ахинора", 2017
ФГ „Ахинора“ в град Златоград, 2017 г.

Преди всяко участие дамите от групата се запознават с историята на съответния събор, а когато той е посветен на изтъкнат народен певец – с неговото творчество, разучават негови песни. Освен това използват участието си в съборите с възможност да се запознаят с природните и исторически забележителности на посетените места. На съборите се осъществяват срещи с приятели и се създават нови приятелства.

ФГ "Ахинора", 2018
ФГ „Ахинора“ на VIII Световен шампионат по фолклор World Folk, 2018 г.

Групата за художествено слово, народни обичаи и ритуали “Стихии” подготви десетки поетични рецитали, драматично-песенния спектакъл “Празник край ветрената мелница”, драматизацията на поемата “Пристанала” от Христо Ботев; проучи и представи обичаите “Тлъка в Яворово”, “Пеперуда”, Бръснела” и “Пребулване”.

Обичай Пребулване на сцената на Богородична стъпка 2010
Обичай Пребулване на сцената на Богородична стъпка, 2010 г.

С особено внимание и загриженост НЧ “Ахинора-2006 г.” се отнася към децата. От години в Яворово няма училище – за съжаление! Но за радост през лятото селото се оглася от детски смях и врява. Много деца прекарват лятната си ваканция при своите баби и дядовци. Задължение на читалищата е да организират свободното им време, да им помагат да го прекарат по-весело и пълноценно, да съдействат за развиване на техните способности.

Сборна детска формация "Веселите яворовчета" 2018
Сборна детска формация „Веселите яворовчета“ с дами от ДК „Ахинора“, 2018 г.

Работата на НЧ “Ахинора-2006” с децата се свежда до следните направления: литературно творчество (на страниците на читалищния в. “Ахинора” са отпечатани 174 съчинения на 80 деца), родокраеведческа дейност, участие в организираните от читалището празници, съвместни инициативи с читалищните художествени състави, общи мероприятия с възрастните хора. През 2013 год. бе сформирана детска сборна формация “Веселите яворовчета”, с която през месец август се провежда детски празник.

През първата година децата представиха игрите на техните баби и дядовци, през втората година запяха техните песни, през 2015 година подготвиха пиеската “Приказен сън”. Те се превъплътиха в любими приказни герои, които обаче говореха на един нов, непознат за техните баби и дядовци език – компютърния. През 2017 год. представиха спектакъла „Лунни приказки“, а през 2018 – спектакъла „Гъбарко“.

2016 година бе юбилейна за НЧ “Ахинора – 2006 г.” Всички негови прояви бяха подчинени на 10 годишния му юбилей. Бяха  издадени два юбилейни календара – с ФГ “Ахинора” и със Сборна детска формация “Веселите яворовчета” и юбилеен сборник “С мирис на теменуги” (Ахинора означава мирис на теменуги). Бе организирана изложба на българското мушкато, яворовската черга и други, подчинени на темата “Яворовката – сръчна и умятна”. През месец юни се състоя и юбилеен концерт ”Ахинора и приятели”.

       От 2017 год. НЧ „Ахинора“, с подкрепата на Кметство Яворово и община Стара Загора, организира фолклорен събор „С мирис на теменуги“, посветен на цветятя и красотата на българската природа. Той набира все по-голяма популярност.

Фолклорна формация "Звъника" от град Смолян на Втория фолклорен събор "С мирис на теменуги ЯВОРОВО", 2018
Участие на фолклорна формация Звъника от град Смолян на Втория национален фолклорен събор „С мирис на теменуги ЯВОРОВО“, 2018 г.

На 22 юни 2019 година предстои третото му издание. От 2017 год. читалището е инициатор на дарителска кампания за набиране на средства за паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение 62 яворовци. Надяваме се до края на 2019 година тя да бъде монтирана.

©Пенка Иванова

Председател на Народно читалище “Ахинора-2006 г.”

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.