НЧ „ЗАХАРИ СТОЯНОВ – 1937”, Русе – Стефка Ангелова

ПАЗИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА КУЛТУРА – статия от Стефка Ангелова

КРАТЪК ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Народно читалище „Захари Стоянов – 1937” се намира в квартал „Здравец” в гр. Русе и  обслужва  един доста голям район, включващ  кварталите „Здравец”, „Изток”, Здравец – Север” и „Родина – 1”.

Историята на читалището започва в  далечната 1937 година, когато  свещеник Христо Попов  решава да сбъдне една своя мечта. Ръководеното от него християнско братство “Свети Възкресение Христово” създава читалище със същото име. Година по-късно то е прието за член на Съюза на читалищата в България.

През военните 1941-1944 год. дейността на читалището замира. На 8 октомври 1944 г. се свиква събрание за възстановяване на читалището и единодушно се приема то да се преименува на “Възраждане”. През 1951 г. с помощта на младежите и трудещите се от квартала се построява нова сграда и през 1952 г.  читалището е преименувано на “Виктор Юго” . Изгражда се танцов състав, прожектират се филми, изнасят се лекции, библиотеката увеличава фонда си.

Обновяването на квартал  “Здравец” и изграждането на едноименния киносалон дава възможност читалището да се настани в нов обширен дом, в  който се намира и до днес.

През 1971 г. по предложение на тогавашния Градски съвет за изкуство и култура – Русе  то приема името “Захари Стоянов”.  В новата сграда започва богата и разнообразна дейност. Библиотечният фонд нараства до 41 000 библиотечни единици. В обединената школа по изкуствата към читалището се обучават  над 270 деца в класовете по пиано, акордеон, китара, цигулка, балет, изобразително изкуство. Създадени са кръжоци по художествено слово, фотография, гобленарство, езикова школа,  детска вокална група „Пламъче”.  В годините на прехода читалището преживява трудни моменти, но въпреки всичко успява да запази своята идентичност.

ДЕЙНОСТТА НИ ДНЕС

Днес   НЧ „Захари Стоянов – 1937”  е едно от големите русенски читалище с богата и разнообразна дейност, насочена към  хората в квартала и града. Председателят на читалището,  инж. Стефан Петров, заедно с настоятелството и  служителите  полагат усилия  и доказват, че народното  читалище не само, че  не  е  изчерпало своята жизненост и функционалност, но то все повече се припознава  от обществото  като  институция, която  има специфичната   мисия  да бъде  пазител на националната култура,  социален, образователен,  културно – информационен  център, който посреща  предизвикателствата на времето и  откликва  на новите потребности на българското общество.

Библиотеката, като едно от основните звена на читалището, през годините  развива и обогатява  дейността си. Тя разполага с фонд от 32 300  библиотечни единици, включващи най-вече художествена и детска литература, а също така справочна и научна. От 2004 г. е въведен електронен каталог за автоматизиране на библиотечния процес.

Фондът  на библиотеката  е вписан  в електронния каталог  и е включен в общ  каталог, обединен за пет читалищни библиотеки от Русенска област и  достъпен в Интернет чрез сайта на читалището. От есента на 2011 година  към библиотеката  работи   Обществено – информационен център, изграден по програма „Глоб@лни библиотеки – България”. На разположение на потребителите са 12 настолни компютъра  с осигурена постоянна интернет връзка. Библиотекарите организират обучителни курсове  по начални компютърни умения на граждани в пенсионна възраст.

Традиционно в библиотеката се подреждат витрини   във връзка с отбелязване на  националните  и християнските празници, с кръгли годишнини. Малките ученици от училищата, които се намират близо до читалището, са чести  гости в библиотеката, където се запознават с началните библиотечни и библиографски знания. Провеждат се литературни утра и чествания. Библиотеката се включва редовно в националните инициативи  „Маратон на четенето”, „Походът на книгите”  и „Национална седмица на четенето”.

В нашето читалище  повече от десет години работи   Школа за класически балет „Инфанти”. Тя е създадена  през 2007 година от  нейния ръководител и хореограф балерината Снежана Байчева.  В нея се обучават деца  и ученици от 5 до 18 години,  разпределени в три възрастови група –   мини /от 5 до 7 /,  деца /от 8 до 12/ и юноши /12-18/. Малките  балерини  вземат активно  участие в  тържествата и концертите, организирани от читалището. 

Танцуват на много сцени, както в нашия град, така   и в региона, представят самостоятелни концерти и балетни спектакли. Носители са на много  награди и отличия от международни и национални танцови  фестивали и конкурси:    113 златни,  83 сребърни и  57 бронзови медала;  58 купи,  3 награди „ Гран при” за цялостно представяне на школата, Диплом и купа за висок професионализъм на г-жа Снежана Байчева,  Грамота  на Министерството на културата за 2017 г. във връзка с 10-годишнината на школата и Деня на любителското  творчество – 1 март.

През последните няколко години  бяха подготвени и представени пред публика  в голямата зала на Доходно здание – Русе и на сцената на Държавна опера – Русе три детски балетни спектакъла по балетите „Пахита”, „Лешникотрошачката” и „Лебедово езеро”. Това са линкове в  You Tube, където са качени записите на двата спектакъла на БШ „Инфанти” –  „Лешникотрошачката”   от 2017 год. и „Лебедово езеро”  от 2018 г.

В школата по изобразително изкуство „Шарени художници“ се обучават  деца от 5 до 15 г. Занимания по рисуване, моделиране с различни материали и други дейности  развиват  въображението и чувството за красота у децата. Преподавателката  г-жа  Боряна Стефанова  с много любов работи с тях,  като се съобразява с индивидуалните особености на всяко дете.

В музикалната школа  на читалището  работи  клас   по пиано  и солфеж с преподавател    г-жа Невена  Цветкова и  клас по китара, който се ръководи от г-н  Пламен Бояджиев.

Обучението се провежда в рамките на учебна година от 1 октомври до 31 май. Заниманията са индивидуални, два пъти седмично по 30/ 40/ 45 минути в зависимост от възрастта.  Школата продължава да поддържа добрите традиции като провежда  Коледни и пролетни концерти, а краят на всяка учебна година завършва с концерт –продукция .

Настоятелството и служителите на читалището  продължават да търсят допълнително финансиране, като кандидатстват   с проекти  по различни програми. 

От 2014 г.  до 2017 г. включително читалището работи  като основен изпълнител  по проект ”Работилница за родители – да пораснем заедно”, финансиран от УНИЦЕФ  България,  като бяха  реализирани  осем  цикъла от по 12 работилници и бяха включени  над 100 млади родители. От м. май до м.октомври   2016 г.   в партньорство с Държавен архив – Русе  реализирахме проект „Музикални следи” по Програмата за художествени проекти на Община Русе.

От м. октомври 2017 г. до м. август 2018 г. читалището работи по проекта   „Мястото и ролята на река Дунав в живота на Русе през призмата на дигиталните технологии” по програма „Знание и растеж” финансиран от фондациите „Русе  – град на свободния дух” и „Еконт”. Партньори  ни бяха  отново Държавен архив – Русе и СУПНЕ „Фридрих Шилер”.  От м. юли  до м. декември 2018 г.   съвместно с балетна школа „Инфанти” реализирахме и проекта „Магията на класическия балет в часовете по музика”, финансиран по програма  „Култура” на  община Русе,  в който си партнирахме с  ОУ „Тома Кърджиев”  и СУПНЕ „Фридрих Шилер”.

Под формата на съвместна дейност в читалището работят „Салса клуб Амигос”,  Немска езикова школа „Ерих Кестнер” и   „Клуб  спортНа талия” за аеробни занимания.

Стефка  Ангелова – секретар на НЧ „Захари Стоянов – 1937” – Русе

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *