ОТРЯЗЪЦИ – ИЗЛОЖБА НА ЮЛИЙ ТАКОВ – анонс

ИЗЛОЖБА „ОТРЯЗЪЦИ“ – работи върху хартия на Юлий Таков – редакционен анонс

Изложбата „Отрязъци“ на Юлий Таков представя непоказани до сега работи върху хартия от серията „Ойкумен“, направени между 2010-та и 2012-та година по време на престоя на художника в Канада, както и последните му рисунки от един цикъл, върху който е работил в продължение на години. Работите са абстрактни, човекът отсъства, а фокусът на автора е върху отпечатъка от неговото присъствие, следата която оставя.

Ето какво споделя авторът за изложбата и за изкуството на живописта:

„Рисунките за мен са като запис на отрязъци от време, своеобразен автопортрет за деня, седмицата или годината. Понякога посоката е предначертана. Друг път, започвам отнякъде и продължавам без да зная къде ще ме отведе.

Заедно с рисунките представям и някои от последните си акварели от серията „Реалността е загадка“. При тях в центъра е човекът. Потопен е в неговия илюзорен свят, среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги намира смисъл в съществуването си.­­­­­

И в двете серии ме вълнува едно и също нещо, макар и представено по два съвсем различни начина. Взаимодействието между вътрешните и външните сили. Влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят, както и обратното, тяхната взаимовръзка.“

Изложбата ще бъде открита на 19 април 2023 г. в столичната галерия „Ракурси“, ул. „Хан Крум“ №4А и ще е отворена за посетители до 9 май 2023.

Осъществена е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант 22“.

*

Юлий Таков е роден през 1971 г. в София, където живее и работи в момента.

Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив (1991),
както и Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на проф. Николай Майсторов (1995).

Негови картини са излагани в самостоятелни и съвместни изложби. Участва в групови, международни, национални и кураторски експозиции на съвременно изкуство в България, Грузия, Китай, Индия и др.

Носител е на Трета награда в Националната изложба конкурс на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” (2004) и на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова (2000 г).

редакционна статия

източник: Галерия „Ракурси“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *