ПОЕТИЧЕН ПРАЗНИК – Милена Филипова

ПОЕТИЧЕН ПРАЗНИК – репортаж на Милена Филипова

НЧ „Канев – Пробуда – 1924” в с. Горно Абланово посрещна отново през слънчевия октомври своите гости и приятели, поета Тодор Билчев, на когото бяха представени стихосбирките „Жажда за полет”, „Къде си, господи, когато?…” и „Във вечността на ада”, Йордан Йорданов поет и редактор   и рецензентът д-р Никола Бенин.

Почитателите на поезията в с. Горно Абланово добре познават творчеството на Тодор Билчев, а знаят още, че той е и автор на историята на село Горно Абланово, Русенско.  Той е и почетен член на НЧ „Канев – Пробуда – 1924”. Горноаблановци го познават и  като човек, който е превърнал поетичното слово в начин на живот.

„Тодор Билчев е от поетите, които са обсебени от изкуството и е пленник на чудния свят на тази  магия.  Творец, който е  неотменно  отдаден на поезията с неговия философски поглед  към заобикалящата го действителност.” –  казва за своя приятел поетът Йордан Йорданов, който е и редактор на неговите стихове.

С голям интерес д-р Никола Бенин беше изслушан от публиката в с. Горно Абланово. Той говори за стихосбирката „Във вечността на ада” от Тодор Билчев, за сатиричната нагласа на автора при представянето на живота на малкия човек, освен различна, но същевременно сродна с останалите му поетически творби. Като обобщение в предговора на стихосбирката Никола Бенин  пише:

„Духът е ограничен в нищожното земно съществуване.

Духът е отправен към вечността.

Духът има храм „с дъх на смирна и тамян”- „Храм на духа.”

В стихосбирката  „Жажда за полет” Тодор Билчев отново е разперил криле, със земните си стихове вперил блестящ  поглед в небосвода.

„Сложна и ранима е човешката душа” – така започва предговора на Йордан Йорданов към стихосбирката „Къде си, господи когато?…” на Тодор Билчев. „Толкова ясен, конкретен, толкова тъжен и любвеобилен е той в тези съкровени изповеди.”

Тодор Билчев, неуморния творец, който отново ни  поднесе една поезия – изповед, с която осмисля моралните ценности на противоречивото ни общество.

В този красив и слънчев есенен ден почитателите на поезията в селото ни подариха пъстри есенни цветя на своите приятели и гости в знак на благодарност. На автора, който за пореден път дарява на нас, читателите,  добротата, любовта, тъгата, които отекват в душите ни и ни подтикват към размисъл. Благодарим от сърце! Пожелахме си нови срещи, с надежда отново да се потопим в неизчерпаемия творчески извор на талантливия творец, поет и писател Тодор Билчев.

Милена Филипова, библиотекар в НЧ ”Канев – Пробуда – 1924”, с. Горно Абланово, общ. Борово,  обл. Русе

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *