ПОЗДРАВ ОТ МОРЕТО – Светлин Трендафилов

ПОЗДРАВ ОТ МОРЕТО – живопис от Светлин Трендафилов

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА АВТОРА

С удоволствие представяме на читателите един интересен творец – Светлин Трендафилов, ,,писателят на сънищата”.

Но това определение не е съвсем точно за родения през 1992 г. художник, поет, музикант, дизайнер на архитектурна среда и танцьор от Каварна. Той вече има шест самостоятелни изложби живопис, а е участвал и в колективни изложби в България и чужбина.

ПОЕТ

Автор е на книгите ,,Мълчаливи крясъци”  (2010 г.) , ,,В търсене на светлина” (2012 г.), ,,Между вчера и днес” (2017 г.) и ,,Ти ли си Тя?” (2018 г.)

Пътешествието му в света на изкуствата започна от детска възраст – става състезател по спортни танци и между 2001 г. и 2009 г. успява да се наложи като шампион на 5 града, а през 2006 г. стига до второ място на национален конкурс. През 2009 г. влиза в майсторски клас и прекратява танцовата си кариера. По същото време рисува и е публикуван в детски списания.

ДИЗАЙНЕР НА АРХИТЕКТУРНА СРЕДА

През 2015 г. се дипломира като дизайнер на архитектурна среда във ВСУ ,,Черноризец Храбър”(Варна).  Същата година печели наградата на публиката в национален художествен конкурс за изящни изкуства  ,,Добротворчество” (София).

ХУДОЖНИК

През 2016 г. е награден за участието си във второто издание на международната изложба MIKS ,,All about Rock’n Roll”  (Сисак, Хърватия).

През 2017 г. е част от българския национален отбор на международното акварелното бианале (Тирана, Албания) и свири като част от подгряващата програма на концерта на диско легендите от 70-те Precious Wilson & ,,Eruption”  (Кранево).

През 2018 г. участва в груповите изложби ,,Moment”  с куратор Cem Aggleos Ustiner в  ,,Pino Art Gallery”  (Истанбул, Турция)  и  ,,Формат А4+”  на студенти и преподаватели от катедра ,,Визуални изкуства”  на Шуменски университет ,,Епископ Константин Преславски”  в UNA galeria на Национален университет за изкуства  (Букурещ, Румъния).

Публикуван е в алманах  ,,Любослов 2017” на журналиста Симеон Гаспаров и ,,Съюз на българските писатели в САЩ и по света” (Чикаго, Илинойс). 

Получава награда за участието си в четвъртата международната изложба  ,,Black sails” (Сисак, Хърватия).

Влиза в топ 10 млади живописци на България като финалист във второто издание на национален конкурс за млади художници и фотографи „Път на младите 2018” на Културен център „Бялата къща” (Пловдив).

Не ни остава друго, освен да се насладим на неговите морски пейзажи, натюрморти и абстрактни сънища, уловени и запечатани с багри, без думи…

Представените в списанието картини са изпълнени в техниката многопластова маслена живопис върху ленено платно, като само натюрмортът с ябълки е акварел.

КАРТИНИТЕ

Надяваме се, че ще имаме и други срещи със Светлин Трендафилов – поетът на сънищата!

© редакционна статия „Картини с думи и багри“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.