„ПОЛЪХ ОТ ИЗТОКА“ – обща изложба

„ПОЛЪХ ОТ ИЗТОКА“ – четирима автори от Български хайку съюз представят четири графично-визуални изкуства в обща изложба

ЗА СЪБИТИЕТО

„Полъх от Изтока“ е обща изложба на сумие, калиграфия, хайга и суминагаши на автори от Български хайку съюз. Официалното откриване ще се състои на 18 май (сряда) от 18:00 часа в хотел „Маринела“ (бивш Японски хотел) и ще бъде съпроводено от концерт на младия японски пианист Юске Хосака, който ще започне в 19:00 часа в зала „София“ на същото място.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Клуб „Приятели на Япония“ в рамките на Пролетните дни на японската култура в България. Организатор е Зорница Харизанова, секретар на БХС, а куратор на експозицията е Венелина Петкова.

Подобна изложба на картини, реализирани само с източен туш, се провежда за първи път в България.

ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Събитието ще започне с приветствие на председателя на Българския хайку съюз Диляна Георгиева и под музикалния съпровод на Кристиан Симеонов.
Експозицията може да бъде посетена от 18 май до 5 юни, 2022 г. във фоайето на хотел „Маринела“ (бивш Японския хотел), ул. „Джеймс Баучер“ 100, кв. Лозенец, София.

ЗА ИЗКУСТВАТА

Изложбата „Полъх от Изтока“ представя четирима художници, членове на Български хайку съюз, за които Пътят на четката и Пътят на хайку са част от живота и творческото им вдъхновение.

Тя има за цел да покаже разнообразието в подходите и авторовия художествен език, художествената стилистика и интерпретациите на тема „Пролет“ чрез техниките на източната четка и туш. Изложбата включва традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши), подчинени като цяло на общата пролетна тема и сезон.

Японската калиграфия, рисунките с източен туш и хайга са традиционни японски изкуства, тясно свързани помежду си чрез идеята за потока на енергията, художественото изразяване на духа на нещата, вътрешния свят на самия автор, красотата и преходността на всичко съществуващо във вечния кръговрат на природата, често загатнати с няколко думи чрез най-кратката поетична форма хайку.

Векове наред те са се изпълнявали с едни и същи инструменти: четката и туша. Една рисунка с туш, калиграфия или хайку стих изглеждат написани с необичайна лекота и непосредственост, но пътят до тази лекота изисква години отдаденост.

ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Александър Телалим е изявен български художник от бесарабски произход с множество участия, самостоятелни изложби и награди в международни пленери и експозиции.

Венелина Петкова е ученичка на японската калиграфка сенсей Мичико Имаи, автор на хайку и хайбуни, публикувани в японски и български тематични издания, както и на книгата с поезия и калиграфски рисунки „Бели петна“.

Детелина Тихолова е художник и преподавател по изобразително изкуство, носител на награди за хайку в национални и англоезични конкурси.

Николай Пенчев е журналист, автор на детски книги, хайку поет, художник, изкушен от източния туш, носител на първи дан по кендо.

И четиримата са познати на читателите на сп. „Картини с думи и багри“. Техни произведения – картини и хайку – са включени в статии, представящи общи постижения на творци от Българския хайку съюз. Венелина Петкова е известна на нашата читателска аудитория и със свои авторски публикации, както и с редакционното й представяне в рубриката „На фокус“.

КОНЦЕРТЪТ

Събитието ще завърши с концерт на пианиста Юске Хосака от Япония, който е докторант в НМА в класа на проф. Жени Захариева. Той ще изсвири красиви пиеси от японски и български композитори.

редакционно съобщение

източник: Български хайку съюз

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *