ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ УКРАЙНА – Габриела Цанева

ИЗЛОЖБАТА „ПОЩЕНСКИ КАРТИЧНИ ОТ УКРАЙНА“ – статия на Габриела Цанева

Заглавието на изложбата е подвеждащо. Не представя „картички“, подходящи за поздравления. Тези плакатни фотографии не целят да ни представят ведри изображения от мечтани дестинации.

Те искат да ни напомнят за света около нас. Да ни срещнат с онова, от което сме склонни да отвърнем глава, да подминем, да игнорираме, забързани в доволното си ежедневието. Експозицията е подредена върху оградата на гробницата на Княз Александър Батенберг на бул. „Васил Левски” №81, което я превръща в част от градската среда. По този начин, ставайки част от ежедневното ни битие, тя показва едно друго ежедневие, което вече десет месеца руши живота в Украйна.

Изложбата в София, бул. "Левски" №81
Изложбата в София, бул. „Левски“ №81

*

В изложбата са включени изображения на 30 архитектурни и исторически обекта, част от културното наследство на Украйна, които са разрушени от руската армия след нахлуването ѝ на 24 февруари, като всяко от тях е разделено на „преди” и „след” войната. Колажите са осъществени с авторски снимки на различни фотографи, което дава още един, различен поглед към обекта на изображение.

Площад на Свободата, Харков
Площад на Свободата, Харков

Контрастът е поразителен.

Контрастът между „преди“ и „след“ – уловен от фотографа; контрастът между „тук“ и „там“ – натрапващ се на зрителя.

Гимназията в Лисичанск, Луганска област
Гимназията в Лисичанск, Луганска област

Святогорската Лавра, Донецка област
Святогорската Лавра, Донецка област

По данни на Украинския културен институт от началото на войната на Русия срещу Украйна руските въоръжени сили са унищожили или повредили повече от 500 исторически, архитектурни и археологически обекта в Украйна.

Харковски национален университет, основан 1804 г., Икономически факултет
Харковски национален университет, основан 1804 г., Икономически факултет

Обстрелвани са музеи, мемориали, университетски и административни сгради, кина, църкви, училища, и паметници.

Музей на Григорий Сковорода, Харковска област
Музей на Григорий Сковорода, Харковска област

Със средствата на фотографията в качеството ѝ на документ, проектът събира и комбинира кадри, за да покаже разрухата по възможно най-видимия начин.

Дворец на културата на завода Азовстал, Мариопул, Донецка област
Дворец на културата на завода Азовстал, Мариопул, Донецка област

*

Настоящата изложба е по идея на ФотоФабрика и е своеобразно продължение на предходна изява – експозицията „Украйна: Архивите на едно престъпление“. Осъществена е със съдействието на Посолството на Украйна в България, както и на Чешкия център, Полския институт и Институт Лист в София. Проектът „Пощенски картички от Украйна“ е разработен от Украинския институт, подкрепен от USAID и в сътрудничество с агенция Green Penguin Media. Консултанти са Александър Виноградов и Юлия Хрубрина.

Призивът на инициаторите е изображенията да се използват именно като пощенски картички – да бъдат изпращани и споделяни чрез всички възможни канали за комуникация, за да достигнат до възможно повече хора /политически лидери и обикновени граждани/, като ги направят съпричастни с трагедията на украинската нация.

Фотоплакатите са изложени на 22 ноември и ще останат до 31 декември 2022 г.

д-р Габриела Цанева

източници:

Украински институт, сайт: https://ui.org.ua/;

ФотоФабрика, сайт: www.fotofabrika.org

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *