ПО ХАЙКУ НА ДЕН – статия на Цецка Илиева

Начинанието „По хайку на ден” започва през 2011 г. като национална инициатива с организатор американският поет Майкъл Дилон Уелч, съкратено NaHaiWriMo (National Haiku Writing Month – Национален Месец за Писане на Хайку).

Скоро се превръща в забележително международно събитие, което през най-краткия месец в годината обединява автори и почитатели на хайку от целия свят.

От 1 до 28 февруари на страниците: „NaHaiWriMo“, „NaHaiWriMo en francais“ и „NaHaiWriMo на български или ПО ХАЙКУ НА ДЕН“ във Фейсбук се публикуват теми, които служат като покана и предизвикателство към авторите.

Писането всеки ден развива дисциплина, която е толкова важна, колкото и талантът и ни помага да не забравяме, че не всеки стих от черновите ни е блестящ и че редакциите са нормална част от творческия процес.

Групата „NaHaiWriMo на български или ПО ХАЙКУ НА ДЕН” бе създадена през 2014 година, за да могат българските любители на хайку да пишат на родния ни език.

Затова и темите в групата са свързани с нашите традиции. Тази година думите бяха избрани от стихотворението на Иван Вазов “Молитва в планината”. Стараем се да отбелязваме празници като Трифоновден, Петльовден, Задушница и задължително завършваме месеца с тема “МАРТЕНИЦА”.

В събитието участват както вече утвърдени, международно признати български хайку автори, така и съвсем наскоро започнали поети, за които хайку е абсолютно непозната теритирия. Получават се интересни дискусии с обяснения и предложения за редакции, както и съвсем обикновени приятелски разговори, споделяме мисли и спомени.

През последните години започнахме да публикуваме сбирка избрани хайку и сенрю oт събитието, които могат да се намерят в блога “Диви люляци” (https://vidahaiku.wordpress.com/).

Повече информация за Майкъл Дилон Уелч и NaHaiWriMo може да бъде намерена тук: http://www.nahaiwrimo.com/

© Цецка Илиева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.