ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ БЯЛА ЧЕРКВА

ИЗЛОЖБА 100 ГОДИНИ ПЧЕЛАРСКО ДРУЖЕСТВО – презентация на Сашка Душкова

Изложбата „100 години Пчеларско дружество Бяла черква“ е част от събитията, организирани по повод включването на България в инициативата „Европейски дни на наследството“, съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: „Европа, общо наследство”.

Пчеларското дружество в Бяла черква  е основано през 1920 г. като негов дългогодишен председател  е бил Пенчо Йорданов Паунов. Първите белочерковчани пчелари Герчо Атанасов и Пенчо Йорданов Паунов са усвоили пчеларството от първият пчелар в България Марко Вачков от Сухиндол, роден на 11 октомври 1866 г. През онези години  добри пчелари били Георги Илчев, Михаил Христов Паунов, Ангел Тодоров Цанев. Имало и любители-пчелари с по 1-2 кошера.

До края на 80-те години на миналия век с пчеларство се занимават Ганка и Петко Франгови, Светлина Трифонова и др. В настоящата изложба показваме снимки, документи и пчеларски пособия, използвани от белочерковските пчелари Пенчо Здравков, Пенчо Паунов, Петко Франгов, както и пчеларски пособия на Георги Димитров Кюркчиев /центрофуга за мед, було, метличка за пчели и нож за разпечатване на пчелни пити/, слънчева восъкотопилка от Светлина Трифонова. Дарения на музея са направени и от Ивалина Иванова – пушилка за пчели, използвана от нейния дядо пчелар Георги Марчев, тръбен-неразборен кошер от Аленка Антонова и пчелен кошер от Живка Танчева.

Любопитни факти за пчелите

1. Медоносните пчели трябва да събират прашец от два милиона цвята, за да направят 1 килограм мед. А това означава, че една пчела трябва да прелети около 90 000 мили (или около 144 841 км), за да направи един килограм мед. Това означава обиколка на света цели три пъти.

2. Мозъкът на пчелите е с овална форма и с размерите на сусамово семе, но въпреки това има забележителен капацитет да учи и запомня неща. Например, той е в състояние да прави сложни изчисления за изминатото разстояние и ефективността на движението.

3. Медоносните пчели общуват помежду си като танцуват.

4. Медоносните пчели произвеждат мед по един и същ начин от 150 милиона години.

5. Медът трае невероятно дълго време. Изследователи, които са открили съд с мен на 2000 г. в египетска гробница, казват, че все още е запазил вкуса си.

6. Бръмченето на пчелите е звукът, излъчван от крилата им, които се развихрят 11 400 пъти в минута.

7. Когато пчелата намери добър източник на нектар, тя се връща обратно към кошера и показва на своите къде е източникът на нектар, като прави танц, който позиционира цветето спрямо слънцето и кошера. Това е известно като „танцът на вълната“.

8. Медът е единствената храна, която съдържа „пиноцембрин“ – антиоксидант, свързан с подобреното функциониране на мозъка. Проучванията показват, че пиноцембрин може да се използва като лекарство за лечение на церебрална исхемия, вътремозъчен кръвоизлив, невродегенеративни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, наред с други заболявания.

Ние говорим за мед, но най-любопитното е, че пчелите не създават мед, те всъщност извличат нектар от растенията. Медът, който ядем е нектар, който пчелите многократно са събирали и дехидратирали.

Поводът пчелите да бъдат обявени за най-важното живо същество на планетата е проучване, при което е установено, че пчелите са единственото живо същество, което не е носител на какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

Застрашени ли са пчелите?

Причините за изчезването на пчелите са различни, в зависимост от региона, но сред основните са масовото обезлесяване, липсата на цветя, използването на неконтролирани пестициди, промените в почвата и др. През последните 10-20 години пчелите по света започнаха масово да изчезват. Появи се и специален термин – „синдром на празния кошер“.

Цели пчелни семейства напускат кошерите си и това се случва навсякъде по света. Неотдавна стана ясно, че с изграждането и навлизането на системите за мобилна комуникация и телефони, ние, хората, сме започнали да влияем на пчелите при тяхната комуникация и общуване. Реално, електромагнитните вълни от мобилните телефони, чрез които говорим, пречат на пчелите и те не могат да общуват помежду си. Затова са принудени да напускат териториите, в които има твърде много такива вълни. Когато не могат да общуват, те не могат да живеят в кошер и да събират мед.

Какво ще се случи със Земята, ако няма пчели?

Един от най-умните хора на света – физикът Алберт Айнщайн – е изчислил, че ако планетата ни остане без пчели, ще имаме храна само за 4 години. След това ще настъпи криза с изхранването на всички хора по Земята. В Китай има такъв случай и там хиляди хора са направили опит да опрашват растенията, опитвайки се да заменят пчелите, но за съжаление безуспешно.

С общи усилия трябва да направим всичко възможно да запазим пчелите, за да продължи нашият живот и  поддържането на биоразнообразието.

Сашка Душкова , уредник на природонаучната експозиция

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *