ПЪРВАТА ГОДИНА – д-р Габриела Цанева

ПЪРВАТА ГОДИНА! – през погледа на д-рГабриела Цанева

На 4 декември 2019 марката gabriell-e-lit отпразнува първия си рожден ден!

А това означава, че и проектът за подкрепа на българския творец, на българската литература и визуални изкуства Арт платформа gabriell-e-lit празнува, защото без марката gabriell-e-lit губим лицето си! Щастливи сме да споделим с читателите на списание „Картини с думи и багри” нашия сайт https://gabriell-e-lit.com , в който сме приютили всичките си начинания – Издателство gabriell-e-lit, е-Библиотека gabriell-e-lit и е-Галерия gabriell-e-lit!

На 6 декември Издателство gabriell-e-lit – издателство за електронна и печатна литература навърши една година!

Какво направихме за една година? Много или малко бе?

Може би най-същественото бе това, че създадохме „Картини и багри” – списание за литература и визуални изкуства.

Оказа се, че списанието, със своята насоченост и акцент върху взаимодействието между два основни вида изкуства – вербалните и визуалните, запълва една празна ниша в българската култура. „Картини с думи и багри” успя да събере една общност от творци, които имат отношение и към думите, и към  формите и багрите, които творят в граничната област между тях, като често пресичат границите, или просто търсят допира на думите и багрите и в тази гранична зона намират най-доброто пространство за своите творчески търсения.

Щастливи сме, че успяваме да дадем платформа за изява и дискусии, щастливи сме, че нашите читатели ни търсят и подкрепят.

За една година осъществихме осъществихме пет броя на списанието, като четири от тях вече са отпечатани и представени на читателската аудитория – експерименталния брой 0/2018, който излезе през м. март, и броевете 1/2019 (м. юни), 2/2019 (м. септември) и 3/2019 (м. ноември), като работим върху брой 4/2019, който ще завършим до края на 2019 г.

„Картини с думи и багри” съществува и се развива както като печатно, така и като онлайн издание. До брой 3/2019, включително, двата варианта бяха напълно идентични.

Но в брой 4/2019 се оказа, че трябва да се справим с ново предизвикателство.

Йорданка Радева ни изпрати един чудесен пътепис – „До Гархинг и назад”, текст и снимков материал. Поради големия обем на произведението (около една трета от общия обем на списанието), предложихме на авторката да го публикуваме като четиво с продължение в три последователни броя, но тя отказа с аргумента, че читателят ще изгуби връзка и интерес.

Тогава решихме да преструктурираме списанието отново, като категорията „Поща gabriell-e-lit” превърнем в самостоятелно цяло, а именно – категория „Картини с думи и багри – онлайн”, в която ще публикуваме само онлайн текстове, които ще бъдат част само на онлайн изданието на списание „Картини с думи и багри”, с определения му ISSN 2603-5154.

И така, от настоящия брой 4/2019, печатнното издание на списание „Картини с думи и багри” с ISSN 2603-5103 ще се различава от онлайн изданието на списанието с ISSN 2603-5154.

Всички публикации от печатното издание ще бъдат част от онлайн изданието и ще имат своя електронен живот, но не всички публикации от онлайн изданието ще намерят място в печатното издание. Това не е ограничение за печатното издание; това наше решение с нищо не ощетява списанието такова, каквото читателят вече познава, търси и цени.

Ние желаем да се възползваме от свободата, която дава интернет по отношение на публикуването на големи по обем текстове. Решихме в онлайн изданието на „Картини с думи и багри”, с ISSN 2603-5154, да осигурим място на по-обемни материали от различни жанрове. Тези публикации ще бъдат представяни в печатното издание с анонс, или кратък откъс, или ще бъдат публикувани на части в последователни печатни броеве.

Издателство gabriell-e-lit даде живот на десет електронни книги, като девет от тях ще осъществим и като печатни издания.

Започнахме с „На попрището жизнено в средата”, стихосбирка на Надежда Александрова-Цанева и продължихме с „Живота в стих събрах”, литературен сборник на Габриела Цанева, който успяхме за осъществим и като печатно издание на 27.12.2019 г.

Последваха „Стъпки по пламъци”, стихосбирка на Габриела Цанева, „Алманах Литературно земеделско знаме” – том 1 и том 2, третото, юбилейно издание на документалната повест „Миналото в мен”, посветено на 90-годишнината от рождението на Цветана Попкоева и сатиричната стихосбирка на Христо Ангелов „След девети, след десети”,

Много радост ни донесе третата стихосбирка на Рени Васева „Сътворения”, която поднесохме като коледен подарък на читателите си на 25.12.2019 г. в двата електронни формата.

На 31.12.2019 осъществихме и второто издание на есеистинчно-публицистичния сборник на Габриела Цанева „Реши се и ще си свободен” (1989-2001).

Работим върху още три заглавия, които ще издадем в електронен и печатен вариант.

Очаквайте премиерата на нашите печатни книги в началото на 2020-та!

© д-р Габриела Цанева, издател иглавен редактор на списание „Картини с думи и багри“

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *