ПЪРФОРМАНС Ichigo Ichie – анонс

ВЕНЕЛИНА ПЕТКОВА И НИКОЛАЙ ПЕНЧЕВ РИСУВАТ НА ЖИВО – редакционно съобщение

За събитието

Венелина Петкова и Николай Пенчев, многократно представяни в сп. „Картини с думи и багри“ както с техни картини, така и с поетични и прозаични фрагменти организират пърформанс и работилница за японска калиграфия и рисуване с източен туш в рамките на събитието FesTEAval 2022.

Срещата с тях е на 25 юни, събота от 16.30 часа в Музей на земята и хората. Гостите ще се запознаят с някои техники на туша и в дзен дух ще прекрачат отвъд правилата! Ще имат възможност да рисуват в голям формат с източна четка.

За техниката

Ichigo Ichie е дзен мисъл и един от най-често окачваните калиграфски свитъци за японска чайна церемония в токонома – малко светилище, мини галерия за изкуство. Смисълът на „всяка среща – неповторима възможност“ изразява чувството на взаимно уважение и приемане между домакина и гостите, независимо от отношенията между тях извън стаята за чай. Важна е искреността на желанието за споделеност, която носи мир в душите и на приятели, и на съперници!

Източният туш, заедно с въглена, са сред най-древните познати средства в рисуването, което далеч не ги прави най-лесни! Техните възможности са необятни – от реалистична рисунка до абстрактно изкуство!

Залага се на спонтанността, с която изкуството на туша на Далечния Изток се слави, но този изблик на спонтанност изисква години на отдаденост и практика!

За художниците-домакини

Николай Пенчев е журналист, автор на поредица средновековни криминални романи „Старобългарски загадки“, както и на детски книжки в рими за приключенията на страхливия вълк Гошо. Тренира кендо, в което има първи дан и пише хайку (член на Български хайку съюз). Рисува с източна четка от години като неразделна част от житейския си път и призвание. Има една самостоятелна изложба и участия в общи изложби на БХС.

Венелина Петкова е поетеса, член на БХС и един от основателите на хайку кръг „Шукан“. Има публикации в чуждестранни и в български медии и издания. През 2021 излиза дебютната й книга с 50 авторски рисунки с туш, калиграфия, хайку и хайбун „Бели Петна“, изд. „Ерго“. Практикува японска калиграфия и суми-е от години, първо с помощта на художника Силви Велев, България, а от три години със Сенсей Имаи, Япония.

редакционно съобщение, 22.06.2022

Източник: FesTeaval 2022 (изложение за чай) и VenisHaikuDiary

Станете част от събитието, чрез кадрите, заснети от Димитър Анакиев – Камесан:

1. Откриване – Венелина Петкова 25.06.2022

2. Калиграфски техники – Николай Пенчев 25.06.2022

3. Калиграфски техники и суми-е – Венелина Петкова 25.06.2022

4. „Автографи“ 25.06.2022

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *