СЛАВЕЕВИ ГОРИ

СЛАВЕЕВИ ГОРИ – репортаж на Живка Танчева

На 2 май се навършват 95 години от кончината на бащата на земеделското движение Цанко Церковски – поет, политик и общественик. По този повод на 15 май 2021 г., събота, от 11.30 ч. в местността „Славееви гори”, в Бяла Черква се проведе Земеделски събор-поклонение в памет на „Поета на селската неволя”. Възпоменателното честване бе организирано от ПП Обединени земеделци и Кметството на Бяла черква.

Пред паметника на Цанко Церковски

СЪГРАЖДАНИТЕ

„Днес отново сме в „Славееви гори”, за да се преклоним пред делото и паметта на Цанко Церковски – политик и писател. Той е един от основоположниците на Българския земеделски народен съюз.

За нас, неговите съграждани и потомци, емблематични остават усилия му за модернизиране на страната и непоколебимата му вяра в демократичното развитие на България. Церковски воюва срещу монархията, експлоатацията на селянина, бирниците като представители на държавния апарат; изразява тревогите и мечтите на селския труженик, ратува за социална  справедливост. От песните му струи жажда за волност и красота, за повече радост и щастие в живота на човека, свързан със земята. В тях трептят болките и жалбите на селската душа – чувствителна, богата и открита.

Постоянството в почитането на годишнините от смъртта на Цанко Церковски, на неговата кауза – да бъде земеделец по убеждение и по действия, ме изпълва с позитивизъм, че връзката на българина не само със земята, но и с историята съществува. А, докато уважаваме историята и обработваме земята си, имаме бъдеще. Тръгвайки си от тук заредени с енергията, която излъчва тази местност, отнасяме частица от духа на Церковски и звуците на неговата цафара. Защото преди близо век той отстояваше това, което и ние искаме днес – свободна и независима, интегрирана в Европа България. Обединени хора и силна държава.“

Из словото на Албена Тодорова, кмет на град Бяла Черква

СЪИДЕЙНИЦИТЕ

„Днес е специален ден за нас земеделците. Днес ние отдаваме почит и се прекланяме пред  земеделския апостол и будител Цанко Бакалов Церковски.

Отново сме тук сме заедно, в сърдечната прегръдка на Славееви гори, където се издига белокаменния паметник на земеделския исполин, който продължава да живее в сърцата ни.

Тук, сред щедрата природа и песните на славеите Церковски твори стих след стих. Твори за изстрадалия български селянин, на когото посвети живота си. В Славееви гори почиват тленните останки на певеца на селото, бащата на земеделското движение.

Ярка личност, държавник, общественик и поет – той остави дълбока следа в българската история. Затова и днес, 95 години след неговата смърт, словата му звучат пророчески.

Цанко Церковски е основоположник на земеделското движение.

Неговото име в историята на земеделското движение е на особена почит, защото във всяко свое дело той е вложил сърцето и душата си.

По почин на Цанко Церковски на 27 май 1899 се организира събор, първото събрание от селяни в с. Мусина, на което се решава да се свика конгрес на политическо земеделско движение. В „Селски вестник“ (20 септември 1899) обнародва „Възвание към българските земеделци“ и става един от инициаторите, организаторите и основоположниците на Българския земеделски народен съюз (1899).

Той е описал по неповторим начин неволите на селските стопани, успял е да организира едно обществено движение, написал е знаковото „възвание”.

Той е гледал в бъдещето…

Той е основоположник на Земеделския народен съюз, неговата душа и сърце. В същото време за Церковски Земеделският съюз е свещен дом, храм и светиня,

Литературната дейност на дядо Цанко е свързана с българското село точно толкова, колкото е свързана политическата му дейност с българския селянин.

През целия си житейски път до сетния си час Цанко Церковски всеотдайно и безкористно служи на своя народ.

Той става министър, но не за да прави кариера, не за да трупа богатство, а за да се посвети на най-българската кауза – да помогне на своя изстрадал народ. Колко различно от днешното време, в което идеалите, моралът и добрите каузи са изтикани в ъгъла, а на сцената има много фалшиви герой… Той говори за Земеделския съюз като за свещен храм, който всички ние трябва да пазим. Пред всички нас, последователите на славните земеделски апостоли Цанко Церковски, Александър Стамболийски, д-р Г. М. Димитров, Никола Петков, е голямото предизвикателство да работим за силен и независим Земеделски съюз, който да бъде верен страж на демокрацията и да проправя пътя на реформите.

Из словото на Петя Ставрева, евродепутат /2007-2009/, председател на ПП „Обединени земеделци“

Материала подготви Живка Танчева

Author: gabriell-e-lit

"Картини с думи и багри" - списание за литература и визуални изкуства е издание на Издателство gabriell-e-lit, регистрирано на 6 декември 2018 г. от д-р Габриела Цанева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *